Spring naar inhoud

Medische psychologie

Behandeling van psychische en cognitieve klachten

Telefoonnummer polikliniek
0512 588 355

Hebt u een hartinfarct gehad en merkt u dat u daardoor gespannen bent? Hebt u lichamelijke klachten, maar kan de arts geen oorzaak vinden? Of Heeft uw kind diabetes maar is hij bang voor de spuit? Met dit soort klachten bent u welkom op de afdeling Medische psychologie van Nij Smellinghe. Naast psychische klachten helpen de specialisten u ook bij cognitieve problemen, zoals geheugen- of concentratieproblemen.

Praktische informatie

Contact

BeterDichtbij

Direct in contact met jouw behandelaar

Meer over BeterDichtbij

Uw patiëntenportaal

Mijn Nij Smellinghe

Openingstijden

8.00 – 16.30 uur

Route

Naar het ziekenhuis

Route in het ziekenhuis

Spreekuur

8.00 - 16.30 uur

Tijdens het spreekuur bespreekt u uw klachten met uw behandelaar. Ook kunt u al uw vragen stellen en uw wensen bespreken.

Voorbereiden op een bezoek

Het intakegesprek is uw eerste kennismaking met de psycholoog. Bij kinderen voeren we dit gesprek samen met de ouders. Bij een intake voor een neuropsychologisch onderzoek vragen we u om iemand mee te nemen die u goed kent. Zo krijgen we een beter beeld van uw functioneren. Het doel van deze eerste afspraak is om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van wie u bent, wat er in uw leven speelt, welke klachten u heeft en wat u met onze hulp hoopt te bereiken. Daarna besluiten we samen met u hoe uw onderzoek en/of behandeling eruit komt te zien

Meer informatie over uw bezoek aan Nij Smellinghe

Meer informatie

Er zijn verschillende redenen waarom de arts of huisarts u naar de afdeling Medische psychologie verwijst. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u vaak moe bent of pijn hebt, zonder dat de specialist een oorzaak kan vinden. Of dat u gespannen bent omdat u een verontrustende diagnose heeft gekregen. In dat geval kan de medisch psycholoog u helpen.

Een medisch psycholoog richt zich op het onderzoeken en kortdurend behandelen van uw psychische klachten, die samenhangen met uw lichamelijke klachten. Daarnaast onderzoekt en behandelt een medisch psycholoog uw cognitieve problemen, oftewel problemen in het denken.

Ook kinderen met psychische klachten zijn welkom op de afdeling Medische psychologie. Bijvoorbeeld wanneer ze suikerziekte hebben, maar bang zijn voor om insuline te spuiten. Of omdat ze dromerig of afwezig zijn op school zonder verklaarbare reden.

Team

Binnen de afdeling Medische Psychologie komt u verschillende medewerkers tegen:

  • Secretaresses
  • Klinisch psychologen
  • Gezondheidszorgpsychologen
  • Neuropsychologen
  • Psycho-diagnostisch medewerkers
  • Cognitief trainers

De medisch psycholoog zit in diverse multidisciplinaire teams binnen het ziekenhuis, zoals de geheugenpoli, oncologische revalidatie en hartrevalidatie. Verder is er een goede samenwerking met onder meer Revalidatie Friesland.

Onderzoek

Na het intakegesprek besluiten we of er onderzoek en/of behandeling zal volgen. Voorbeelden van mogelijke onderzoeken zijn:

  • Neuropsychologisch onderzoek
    Een neuropsychologisch onderzoek richt zich op het onderzoeken van uw cognitieve klachten. Doel is dat we vaststellen wat de aard en de ernst van uw cognitieve problemen zijn. Op basis van dit onderzoek stellen we een advies op. Het onderzoek bestaat uit diverse vragen en opdrachten.
     
  • Intelligentieonderzoek
    Een intelligentieonderzoek richt zich op uw intelligentie en onderdelen daarvan. Op basis van dit onderzoek kunnen we een advies opstellen. Het onderzoek bestaat uit diverse vragen en opdrachten.
     
  • Psychologisch onderzoek/persoonlijkheidsonderzoek
    Een persoonlijkheidsonderzoek probeert een beeld te geven van hoe u over uzelf en uw omgeving denkt, wat voor gevoelens u hebt en hoe u op uw omgeving reageert. Het onderzoek bestaat uit verschillende vragenlijsten.
     
  • Ontwikkelingsonderzoek bij kinderen
    Een ontwikkelingsonderzoek bij kinderen richt zich op de ontwikkeling van het kind. Doel is om te kijken of de ontwikkeling past bij de leeftijd van het kind. Dit onderzoek doen we spelenderwijs. Ook kunnen we u als ouders/verzorgers een aantal vragen stellen over het kind.

Behandeling

Behandeling door de medisch psycholoog van Nij Smellinghe is kortdurend en heeft als doel om uw probleem direct aan te pakken. Een gemiddelde behandeling duurt zo’n 5 tot 10 sessies van elk ongeveer 45 minuten. Wanneer het nodig is, kan de medisch psycholoog voorstellen om ook uw partner of uw gezin bij de behandeling te betrekken. Ook een groepsbehandeling behoort tot de mogelijkheden.

Een psycholoog helpt u om inzicht en overzicht in uw klachten te krijgen, en denkt met u mee over hoe u dit kunt veranderen. Het komt regelmatig voor dat de psycholoog u thuiswerkopdrachten geeft om te oefenen. Wanneer u een langere behandeling nodig hebt, verwijst de medisch psycholoog van Nij Smellinghe u door naar een psycholoog buiten het ziekenhuis.

Mogelijke onderdelen van de behandeling

  • Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
  • Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR)
  • Gevolgenmodel
  • Medische hypnose
  • Ademhalings- en ontspanningstechnieken
  • Cognitieve training
  • Ouderbegeleiding

Veelgestelde vragen

Kwaliteitsstatuut GGZ Nij Smellinghe

  1. pdf Kwaliteitsstatuut GGZ Nij Smellinghe.pdf 101 kB Download

Brochures

  1. Doorverwijzing naar de afdeling Medische Psychologie (inclusief video) Bekijk