Waarmee kunnen we u helpen?
Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde is het specialisme dat zich bezighoudt met gespecialiseerde tandheelkundige zorg. Wanneer uw eigen tandarts u niet langer kan behandelen, kunnen wij u helpen op de polikliniek Centrum Bijzondere Tandheelkunde. De term ‘bijzonder’ wil niet per se zeggen dat het om lastige behandelingen gaat. Het kan ook te maken hebben met persoonlijke omstandigheden die vragen om gespecialiseerde zorg.
Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde is gevestigd naast de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA). Het verschil met de polikliniek MKA is dat op de afdeling Bijzondere Tandheelkunde tandartsen werken en geen kaakchirurgen. Wel werken we zo nodig samen om u optimaal van dienst te kunnen zijn.
Praktische informatie
Contact
Route
Naar het ziekenhuis
-
Compagnonsplein 1, 9202 NN Drachten
Naar het ziekenhuis
Naar de polikliniek
-
Route 1, eerste verdieping
Bekijk de plattegrond
Openingstijden
De polikliniek Bijzondere Tandheelkunde werkt op afspraak. Uw tandarts, huisarts of medisch specialist verwijst u door naar onze poli. U kunt telefonisch contact opnemen met de polikliniek als u een verwijsbrief heeft.
Voorbereiden op een bezoek
Tijdens het eerste bezoek probeert de tandarts een goede indruk te krijgen van uw tandheelkundig probleem. Hij stelt u vragen, bekijkt uw gebit en maakt eventueel foto’s en/of gebitsmodellen. Ook wil de tandarts graag weten of u een medische behandeling krijgt of medicijnen gebruikt. Het eerste bezoek duurt ongeveer 45 minuten. Als u in aanmerking komt voor bijzondere tandheelkundige hulp stelt de tandarts, in overleg met u, een behandelplan op.
Meer informatie over uw bezoek aan Nij SmellingheEen behandeling op de polikliniek
Na een behandeling op de polikliniek Bijzondere Tandheelkunde gaat u uiteindelijk weer terug naar uw eigen tandarts voor verdere behandeling. De behandeling bij ons in het ziekenhuis is dus bijna altijd tijdelijk en is vaak niet een volledige behandeling. Met als uitzondering de behandeling voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.
Onze tandartsen werken allemaal op parttimebasis in Nij Smellinghe. De rest van de tijd werken ze als reguliere tandarts in een algemene praktijk of op een andere locatie in de tandheelkundige zorg. Onze tandartsen zijn geen betere tandartsen dan uw eigen tandarts, maar werken op een iets andere manier. Met meer tijd, geduld, soms veel overleg en creativiteit zoeken ze naar een oplossing op maat.
Voor wie is Bijzondere Tandheelkunde bedoeld?
Bijzondere Tandheelkunde is bedoeld voor mensen die niet een behandeling in een gewone tandartsenpraktijk kunnen ondergaan. Denkt u aan:
- Patiënten met een verstandelijke beperking.
- Patiënten met een dermate ernstige lichamelijke beperking dat een reguliere behandeling niet mogelijk is, zoals bijvoorbeeld bij spasticiteit of de ziekte van Parkinson.
- Patiënten met een aangeboren afwijking van de mond en/of kaken.
- Patiënten met een extreme kokhalsneiging, waardoor een reguliere behandeling niet mogelijk is en/of u geen prothese kunt dragen.
- Patiënten zonder tanden en kiezen met zeer ernstig geslonken kaken, waardoor u problemen heeft met het dragen van een kunstgebit.
- Patiënten met een ernstig tandheelkundig probleem, waardoor uitstel van een medische ingreep ontstaat. Bijvoorbeeld bij een open hartoperatie, maar met verborgen ontstekingen in de mond.
- Kinderen die door angst of om andere redenen niet een behandeling in een reguliere praktijk kunnen ondergaan.
- Volwassenen met grote angst voor onderdelen van de behandeling. Denk bijvoorbeeld aan naaldangst.
Angst voor de tandarts
Wanneer u zich aanmeldt in verband met extreme angst voor de tandarts ontvangt u een vragenlijst en een antwoordenvelop. U kunt deze lijst thuis invullen en in de antwoordenvelop terugsturen. Vervolgens krijgt u een uitnodiging voor een intakegesprek. Zo krijgt u een afspraak bij de tandarts die specifieke kennis heeft voor uw tandheelkundig probleem. Alleen in uitzonderlijke gevallen voert de tandarts de behandeling onder narcose uit.
Veelgestelde vragen
-
Wilt u nog meer weten over uw bezoek, wat u meeneemt naar een afspraak of over uw opname?
Klik dan hier.
-
Heeft u een algemene vraag over uw ziekenhuisbezoek?
Voor algemene veelgestelde vragen over uw ziekenhuisbezoek klikt u hier.