Spring naar inhoud

Longkanker is een veel voorkomende aandoening. Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 12.000 mensen te horen dat zij longkanker hebben. De meest voorkomende oorzaak is roken.

In ziekenhuis Nij Smellinghe stellen we per jaar ongeveer bij 100 nieuwe patiënten de diagnose longkanker. De belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van longkanker zijn:

  • Roken
  • Contact met stoffen zoals asbest, nikkel, chroom, koolwaterstoffen
  • Blootstelling aan radioactieve straling
  • Eerdere vormen van kanker

Klachten

Longkanker zorgt voor heel verschillende klachten. Zo kunt u last krijgen van hoesten, het ophoesten van bloed, gewichtsverlies, verminderde eetlust en benauwdheid. Ook kunt u pijn krijgen in uw botten of heeft u last van verdikking van de uiteinde van uw vingers. Helaas krijgt u vaak pas last van deze klachten wanneer u al langere tijd longkanker heeft.

Onderzoeken

Om zeker te weten of u longkanker heeft, kunnen we de volgende onderzoek uitvoeren.

  • Lichamelijk onderzoek
    De longarts luistert naar uw longen en voelt naar de klieren in uw hals en buik.
  • Bloedonderzoek
    Uw bloed geeft ons algemene informatie over uw conditie. In sommige gevallen kan bloedonderzoek een aanwijzing geven of er uitzaaiingen zijn in bijvoorbeeld uw lever of botten.
  • Beeldvormend onderzoek
    We maken een longfoto, CT-scan van uw longen en eventueel een PET-scan. De PET-scan wordt gemaakt in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL).
  • Bronchoscopie
    Met een dunne en flexibele slang met aan het uiteinde een camera kunnen we uw luchtwegen bekijken. Daarbij proberen we vaak een stukje van het tumorweefsel af te nemen voor onderzoek. Dit onderzoek doen we meestal onder lokale verdoving of we geven u een “roesje”.
  • Mediastinoscopie
    De chirurg maakt bij dit onderzoek een klein sneetje in uw hals, net boven het borstbeen. Vervolgens brengen we een kleine camera door dit sneetje naar binnen. Daar nemen we kleine hapjes uit uw lymfeklieren. Dit onderzoek is onder narcose. Hiervoor nemen we u twee tot drie dagen op.
  • EUS-FNA
    Met behulp van een klein echo-apparaatje die we in uw slokdarm brengen, kunnen we de vergrote lymfeklieren rond uw slokdarm aanprikken voor onderzoek.
  • EBUS-FNA
    Met behulp van een klein echo-apparaatje kunnen we via uw luchtpijp de lymfeklieren buiten de luchtwegen aanprikken voor onderzoek.
  • Longfunctie onderzoek
    Door middel van “blaastesten” meten we uw longinhoud en de kwaliteit van uw longweefsel.
  • Fietstest
    Deze test geeft ons informatie over de conditie van uw hart en longen bij inspanning. Vaak geeft deze test aanvullende informatie of u een eventuele longoperatie goed kunt doorstaan.

Behandelingen

Longkanker bestaat uit twee vormen: het kleincellig longcarcinoom en het niet-kleincellig longcarcinoom. Uw behandeling hangt af van welk type longcarcinoom bij u is vastgesteld. Ook speelt uw conditie en de uitbreiding van de tumor een rol bij de keuze voor de beste behandeling.

We doen ons uiterste best om u te genezen. Helaas is dat bij longkanker niet altijd mogelijk. Bij slechts 15% van de patiënten kunnen we een longoperatie uitvoeren. Wanneer we de tumor in z’n totaal kunnen verwijderen, is er een goede kans op volledige genezing.

Wanneer we u niet kunnen opereren, zullen we voor een andere behandeling moeten kiezen om uw tumor te verkleinen of in enkele gevallen geheel weg te krijgen. Deze behandelingsvormen zijn:

  • Chemotherapie (kanker-remmende medicijnen, vaak gegeven via infusen in de bloedbaan)
  • Bestraling (radiotherapie)
  • Chemotherapie
  • Immunotherapie (infusen die u krijgt in het MCL of UMCG)

In ongeveer 10% van de gevallen is er sprake van een zogenaamde ‘driver-mutatie’. In plaats van chemotherapie behandelen we u dan met speciale medicijnen in tabletvorm. Dit noemen we ‘targeted therapy’.

Doorverwijzen

Alle onderzoeken kunnen we in ziekenhuis Nij Smellinghe uitvoeren. Uitzondering is de PET-scan en het EUS en EBUS-FNA-onderzoek. Daarvoor verwijzen we u naar het MCL in Leeuwarden.

Wanneer u in aanmerking komt voor een longoperatie, verwijzen we u door naar onze collega’s van het MCL in Leeuwarden of het UMCG in Groningen. Ook voor de behandeling met immunotherapie gaat u naar Leeuwarden of Groningen. De bestralingstherapie vindt plaats in het Radiotherapeutisch Instituut (RIF) in Leeuwarden.

Daarnaast heeft Nij Smellinghe contact met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Dit ziekenhuis is gespecialiseerd in de behandeling van kanker. Bij ingewikkelde situaties verwijzen we u door naar deze experts.

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde.

Meer informatie

Meer informatie over longkanker vindt u op www.kanker.nl en www.longkankernederland.nl.