Spring naar inhoud

Ziekenhuisfysiotherapie: betrokken in de gehele patiëntreis

De afdeling Fysiotherapie in Nij Smellinghe bestaat uit 30 collega’s en draagt zorg voor het bewegend functioneren van patiënten in voorbereiding, tijdens en afronding van een behandeling. Waar de afdeling fysiotherapie 15 jaar geleden pas in beeld kwam na afloop van behandeling of opname, zijn we nu ook vaak betrokken in het voortraject. Na dit eerste contact volgen we de patiënt intensief gedurende de gehele patiëntreis waarbij de wensen en doelen van de patiënt centraal staan.

Intensieve samenwerking

In dit proces werken we intensief samen met verpleegkundig specialisten, specialisten, andere paramedische en psychosociale diensten en natuurlijk ook de eerste lijn. Een mooi voorbeeld hierin zijn de ontwikkelingen op het gebied van prehabilitatie in Nij Smellinghe.

Prehabilitatie

Prehabilitatie

Vaak kunnen patiënten na een ziekenhuisopname nog maar beperkte afstanden lopen, hebben ze moeite met traplopen, fietsen of autorijden. Gevolg hiervan is verminderde maatschappelijke participatie zoals verlies van werk, niet mee kunnen doen in vrijwilligerswerk, niet meer naar een vereniging kunnen gaan of bijvoorbeeld geen eigen boodschappen meer kunnen doen. Hierdoor ontstaat een negatieve spiraal met in het ernstigste geval opname in verpleeghuis of overlijden tot gevolg.

In Nij Smellinghe werken we in voorbereiding op een operatie al bijna 20 jaar aan het profileren van deze potentieel kwetsbare groep. Aan de hand van testen en vragenlijsten brengen we het risico van individuele patiënten in beeld. Door continue dataverzameling en wetenschapsbeoefening hebben we modellen gecreëerd om voorafgaand aan een operatie vertraagd herstel, complicaties en terugkeer naar gewenst functioneren vrij accuraat te kunnen voorspellen. Deze modellen zijn continue in ontwikkeling als gevolg van veranderingen in het zorglandschap of verandering in de eigenschappen van de patiënt.

Het verbeteren van de gezondheidstoestand in voorbereiding op een operatie noemen we prehabilitatie. Door middel van onderzoek met eigen patiënten en de samenwerking met externe partners zijn we in Nederland een van de ziekenhuizen die voorop lopen op dit thema. In de beginperiode werd er vooral gekeken naar het fysiotherapeutisch domein en de rol de van de ziekenhuisfysiotherapeut. Maar dit model is nu uitgebreid met onder andere het voedingsdomein, ijzergebreksanemie, stoppen met roken, intoxicaties en psychische kwetsbaarheid.

Deelnemen in de maatschappij

De laatste paar jaar hebben we binnen de prehabilitatie in toenemende mate aandacht voor deelname in de maatschappij en de persoonlijke doelen en behoeften van de patiënt. Door deze doelen en behoeften vanaf het begin centraal te stellen ontstaat er meer ruimte voor samen beslissen. Daarnaast kunnen we de patiënten gedurende de patiëntreis optimaal maar vooral persoonlijk en op maat begeleiden in het bereiken van hun doelen en behoeften.

Het actief werken aan herstel start voor alle patiënten zo snel mogelijk na de operatie. Bij voorkeur al binnen vier uur na de ingreep in een dynamische en activerende ziekenhuisomgeving. Na ontslag is het belangrijk dat de patiënt een actieve rol neemt binnen het proces van zijn eigen herstel. Eventueel wordt een follow up consult ingepland en schakelen we na ontslag vanuit het ziekenhuis een collega uit de eerste lijn in.

Vanuit deze samenwerking dragen we zorg voor het bewegend functioneren van mensen in voorbereiding, tijdens en afronding van een ziekenhuis behandeling. Zo werken we samen aan duurzame zorg.