Spring naar inhoud

Wat je er niet (per ongeluk) in smeert hoef je er ook niet uit te halen

In het Expertisecentrum Wond- en Compressiezorg (EWC) zijn wij veel bezig met het optimaliseren van de wondzorg. Waar kunt u aandacht aan besteden om zo schoon mogelijk te werken.

Denk als eerste aan de handhygiëne: handenwassen, desinfecteren. Draag een schort en handschoenen, u weet niet wat er op uw uniform, pasje, pen of kleding zit. Tevens is dit ook bescherming voor uzelf, want u weet niet altijd wat de patiënt bij zich draagt aan micro organismen.

Gebruik een schone ondergrond

Voor u begint met de wondbehandeling legt u alvast de benodigde zalven en wondmaterialen zoals wondbedekkers en eventuele zwachtels klaar op bijvoorbeeld een schoon dienblad.

Gebruik dit blad voor (open) tubes en/of (open) potjes, maar ook voor openliggende wondbedekkers waar u bijvoorbeeld Flaminal op aanbrengt (denk aan Cuticell).

Neem dit blad voor- en nadien af met alcohol of een Basilol doekje want: wat je er niet (per ongeluk) in smeert hoef je er ook niet weer uit te halen (qua schadelijke microrganismen).

Definitie wond

Een wond van de huid wordt gedefinieerd als een onderbreking in de epitheellaag van de huid. De verwonding kan ook dieper gaan, tot in de dermis, het onderhuidse vetweefsel, fascie, spierweefsel en zelfs tot op het bot. En door die onderbreking in de epitheellaag van de huid kan van alles naar binnen wandelen.

Een ontsteking van de wond vertraagt het genezingsproces en de patiënt zal langer onder behandeling moeten blijven met alle gevolgen van dien. Langer in het verband dus langer niet kunnen douchen, fietsen of autorijden en ga zo maar door. Daarbij zijn mensen soms ook minder mobiel.

Draag bij wondverzorging altijd handschoenen en een schort bij het verwijderen van het vieze verband en gooi ze weg.

Trek schone handschoenen aan bij het aanbrengen van de wondverbanden en de benoemde materialen en gebruikt veel desinfectans.

Probeer een duidelijke grens voor uzelf aan te geven: Nu ga ik aan de slag met de wond, heb ik alles klaar, staat mijn computer klaar?
En wanneer u klaar bent: Nu ben ik klaar en kan ik weer alles aanraken.

Kortom wees kritisch naar uzelf in uwhandelen, zo kunnen we de (wond)zorg optimaliseren.