Spring naar inhoud

Vakgroep Orthopedie toekomstbestendig met de komst van een nieuwe orthopeed

We verwachten dat het aantal patiënten met klachten van artrose tot 2040 nog stijgt met ruim één derde. Dan neemt ook de vraag naar tweedelijns artrosezorg toe. Ook vanwege de vergrijzing verwachten we dat de noodzaak voor prothese-revisiechirurgie en het aantal periprothetische fracturen toeneemt. Om de toegankelijkheid van zorg op het gewenste niveau te houden, spelen we hierop in met de komst van een zesde orthopeed: Steven van Veen.

Uitbreiding in vakgroep Orthopedie

Sinds januari 2024 vult Steven hij de bestaande vakgroep Orthopedie, bestaande uit Caroline Kooijman, Richard Bimmel, Gijs van Stralen, Leo Horta en Erik de Groot, aan. Steven is in het Noorden opgeleid en heeft in verschillende ziekenhuizen gewerkt. Hij heeft, naast de algemene orthopedie, een voorkeur voor schouder- en heuppathologie en sport-/ongevalsletsels.

Totaalpakket op het gebied van artrosezorg

Artrosezorg is in Nij Smellinghe al jaren op een hoog niveau. Eerder praatten wij onze eerstelijns ketenpartners tijdens onze informatieavonden al bij over ons totaalpakket op het gebied van artrosezorg. Kort samengevat: door het totaalbeeld van een patiënt eerst goed in kaart te krijgen (dus niet alleen de klacht, maar ook de behoeftes, de algehele uitgangsconditie en de verwachtingen van de patiënt) wordt ingespeeld op de aanwezige hulpvraag. Voor de één is dat het krijgen van goede adviezen, eventueel fysiotherapie of andere pijnstilling om te leren leven en functioneren met artrose. Voor een ander kom je uit op het vervangen van een gewricht door een kunstgewricht; een operatie.  

Verkleinen van peri-operatieve risico’s

In het geval van een operatie blijven we de gehele patiënt zien: met een wetenschappelijk onderbouwd model wordt de uitgangssituatie van de patiënt in kaart gebracht en worden patiënten vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Waar nodig, wordt de patiënt eerst multidisciplinair in betere fysieke en functionele conditie gebracht voorafgaand aan de ingreep. Dit prehabilitatietraject volgens het “Better in Better out” (BiBo) principe is een wetenschappelijk bewezen aanpak om peri-operatieve risico’s te verkleinen en uitkomsten te verbeteren.

De operatie wordt uitgevoerd door een orthopeed met eigen expertisegebied. Alle expertisegebieden binnen artrosezorg zijn voorhanden binnen de groep, vaak zelfs in overlap, wat de continuïteit van zorg garandeert. Het is ook mogelijk om op twee gebieden kennis en kunde te bundelen: dan wordt de operatie uitgevoerd door twee orthopeden.

Revalideren in eigen omgeving

Ná de operatie wordt er zo snel en veilig mogelijk gewerkt naar ontslag. Ook hier is wetenschappelijke onderbouwing de basis van onze aanpak: revalideren in de eigen omgeving is bewezen het beste! De hierop geprotocolleerde, maar absoluut persoonsgerichte, dagelijkse zorg op de afdelingen is in handen van onze physician assistants.

Kortom: wij kunnen de orthopedische zorg voor het adherentiegebied (maar ook voor daarbuiten) ruimschoots, volwaardig én op korte termijn aanbieden. Als vakgroep Orthopedie in Nij Smellinghe zijn we daar gezamenlijk op voorbereid!

Van links naar rechts:

  • Steven van Veen: Schouderchirurgie, heupchirurgie, sportletsels
  • Gijs van Stralen: Schouderchirurgie, heupchirurgie, knie(revisie)chirurgie
  • Richard Bimmel: Heup(revisie)chirurgie, wervelkolompathologie
  • Carolien Kooijman: Knie(revisie)chirurgie, voet/enkelpathologie, hand- en polspathologie
  • Erik de Groot: Heup(revisie)chirurgie, kniechirurgie, voet/enkelpathologie

Niet op de foto, maar keihard aan het werk:

  • Leo Horta: Schouder(revisie)chirurgie, kniechirurgie, sportletsels