Door een verwachte toename van patiënten met de diagnose kanker, zal de vraag naar PET-CT-scans flink toenemen. Om de zorg ook in de toekomst toegankelijk te houden hebben Nij Smellinghe en Antonius ziekenhuis samen een PET-CT-scanner aangeschaft. Voor de inwoners van Friesland betekent dit dat er twee PET-CT-scanners staan, één in Leeuwarden en één in Drachten. Wachttijden worden hiermee verkort en kosten bespaard. Vanaf 24 juli wordt de PET-CT-scanner in gebruik genomen voor patiënten van Nij Smellinghe. Patiënten vanuit Antonius worden vanaf 12 augustus gescand.
Zorg in de regio versterken door samenwerking
Uit onderzoek* blijkt dat het aantal mensen met kanker in Nederland in de aankomende jaren flink stijgt. In 1989 werden bijna 56.000 kankerdiagnoses gesteld, in 2019 ging het al om ruim 118.000. In 2032 zullen er ongeveer 156.000 nieuwe diagnoses zijn. Om in te spelen op deze verwachte toename van oncologiepatiënten, werken Antonius en Nij Smellinghe samen. De scans worden beoordeeld door de vakgroepen Radiologie van beide ziekenhuizen, in samenwerking met nucleair geneeskundigen van het Martini Ziekenhuis in Groningen. De nucleair geneeskundigen zijn specifiek opgeleid en niet in dienst bij de twee Friese ziekenhuizen, daarom wordt ook samengewerkt met het Martini Ziekenhuis. Door op deze manier de dienstverlening gezamenlijk te versterken, blijft de zorg toekomstbestendig voor de inwoners in de regio.
Behandeling van patiënten efficiënter
Met een PET-CT-scan kan beoordeeld worden of een patiënt een onderliggende aandoening heeft zoals kanker of een ontsteking. Een PET-CT-scan maakt dat de diagnose sneller en zorgvuldiger gesteld kan worden. Tijdens de behandeling kan bij sommige soorten kanker ook gekeken worden of een behandeling aanslaat of dat er andere behandelvormen nodig zijn. Daarom wordt de PET-CT-scanner vaak gebruikt bij kankerpatiënten, wat de behandeling over het algemeen efficiënter maakt.
Zorgvuldige voorbereiding
Op 7 december 2022 ondertekenden de Raden van Bestuur van Antonius Zorggroep en ziekenhuis Nij Smellinghe, de aanschaf van de PET-CT-scanner. In de afgelopen anderhalf jaar hebben de twee ziekenhuizen de realisatie zorgvuldig voorbereid en uitgevoerd. Vanaf 24 juli 2024 wordt de PET-CT-scanner in Drachten in gebruik genomen.
*Trendonderzoek ‘Kanker in Nederland - trends & prognoses tot en met 2032’ gepubliceerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)
De MRI- CT- en PET-CT-scanner: hoe zit het ook alweer?
Elk van deze technieken heeft zijn eigen voordelen en wordt gekozen op basis van het type informatie dat nodig is voor een diagnose. Artsen bepalen welke techniek het meest geschikt is op basis van de medische situatie van de patiënt.
MRI: Een MRI-scanner werkt op basis van magnetische resonantie. Een MRI-scan geeft een gedetailleerde weergave van zachte weefsels. Bij de scan krijgt de patiënt een koptelefoon op omdat het apparaat een hard kloppend geluid maakt. Bijvoorbeeld, als iemand last heeft van aanhoudende hoofdpijn en duizeligheid, kan de arts een MRI-scan aanbevelen om te kijken of er een oorzaak is in de hersenen. De scan kan gedetailleerde beelden maken van het hersenweefsel, wat helpt bij het stellen van een nauwkeurige diagnose.
CT: Bij een CT scanner wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Dit is een snelle en effectieve methode voor het beoordelen van botten, bloedvaten en weke delen. Bijvoorbeeld, wanneer iemand een val heeft gemaakt en er een vermoeden van interne verwondingen is, kan een CT-scan snel gedetailleerde beelden van de organen en botten maken. Zo kan een arts zien of er botbreuken, bloedingen, of andere beschadigingen zijn.
PET-CT: Bij een PET-CT scanner krijgt de patiënt een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof toegediend via een infuus. Het apparaat is een combinatie van een PET- en een CT scanner. Het PET gedeelte van het apparaat geeft een weergave van de verdeling van de radioactieve vloeistof, oftewel de fysiologie. Waarbij het CT gedeelte de plaatsbepaling weergeeft, oftewel de anatomie. Vaak wordt er gebruik gemaakt van radioactief suiker. Hiermee worden tumoren en ontstekingsprocessen gediagnosticeerd. Bijvoorbeeld, als iemand een knobbel voelt en de arts vermoedt dat het kanker zou kunnen zijn, kan een PET-CT-scan helpen om te zien of er kwaadaardige cellen aanwezig zijn en hoe groot de tumor is.
Laatste nieuws
-
11 sep 2024
Vakgroep Cardiologie: betekenisvolle en laagdrempelige zorg
-
27 jun 2024
Bericht vanuit Certe: van 4 naar 1 Laboratorium Informatie Systeem in Noord-Nederland
-
27 jun 2024
Samen fundament leggen acute zorg
-
27 jun 2024
Publicatie Nij Smellinghe over sneller en beter herstel na een knieprothese operatie in toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift
-
16 mei 2024
Vakgroep Longgeneeskunde: laagdrempelig benaderbaar
-
16 mei 2024
Afdeling Chirurgie stopt met versturen OK-verslagen naar huisartsen
-
16 mei 2024
Meedenkconsult niet meer weg te denken uit het aan te bieden zorgpalet
-
13 mei 2024
Even voorstellen: medisch manager Roderick Wouters
-
11 mrt 2024
Vakgroep Orthopedie toekomstbestendig met de komst van een nieuwe orthopeed
-
04 mrt 2024
Vernieuwde polikliniek Oogheelkunde