De onderzoekers vertellen hieronder in het kort wat over hun onderzoek
Het aantal patiënten dat in de werkende leeftijd zit en te maken krijgt met een knieprothese ten gevolge van artrose is fors (16.000 in 2019). Doordat de populatie patiënten die nadelige gevolgen ervaren van artroseklachten in de toekomst groter en heterogener wordt, en doordat de pensioen gerechtigde leeftijd verhoogd wordt is de verwachting dat het aantal patiënten die nog in de werkende leeftijd zitten en een knieprothese ontvangen de komende jaren fors toeneemt.
Om ziekteverzuim ten gevolge van het plaatsen van een knieprothese te verminderen willen we de (multidisciplinaire) zorg voor deze patiënten verbeteren. Daarom hebben we in samenwerking met het Amsterdam Medisch Centrum en de A.S.R. zorg- en inkomensverzekeringen hiervoor een zorgpad gemaakt. We hebben huisartsen uit de regio gevraagd om mee te denken over de implementatie van dit zorgpad. Binnen dit zorgpad zal de patiënt een revalidatietraject aangeboden krijgen waarbij verschillende disciplines uit het arbeidsgeneeskundig traject en medisch geneeskundig traject samenwerken om te streven naar optimale (snellere én betere) re-integratie na een knieprothese operatie.
Heeft u vragen over dit zorgpad? Of heeft u een patient die nog in de werkende leeftijd zit en een knieprothese ontvangt en vraagt u zich af of deze binnen dit zorgpad begeleid kan worden? Voor meer informatie kunt u laagdrempelig contact opnemen met Daniel Strijbos, klinisch gezondheidswetenschapper in Nij Smellinghe.
Mijn naam is Lisa Mastenbroek, studente Master Healthy Ageing Professional. Hiervoor heb ik fysiotherapie gestudeerd en heb ik drie jaar in de eerste lijn gewerkt. Tijdens de master word ik opgeleid tot change agent. Als change agent houd ik mij bezig met het anders positioneren en organiseren van gezondheid in de veranderde maatschappij. Ik doe hiervoor een innovatie project bij Nij Smellinghe. Hier ben ik een jaar lang fulltime mee bezig.
Nij Smellinghe wil graag de zorg rondom artrose verbeteren. Het doel van ons innovatieproject is om de focus bij patiënten met heup of knie artrose te verleggen van het biomedisch denken naar het optimaliseren van fysieke en functionele mogelijkheden. We zouden graag toe willen werken naar een systeem oplossing wat zal leiden tot een gerichtere verwijzing naar de orthopeed en betere uitkomst van de patiënt. Dit houdt in dat er aanspraak wordt gedaan op zelfmanagement en samen management. Wanneer dit tekort schiet, dan pas zorg als oplossing aanbieden, bij voorkeur in de omgeving van de patiënt. Ik zou het erg waardevol vinden om eens met huisartsen in gesprek te gaan over dit onderwerp. Huisartsen spelen namelijk een belangrijke rol bij de artrosezorg.
Mocht u het leuk vinden om hier binnenkort met mij over te sparren dan kunt u contact met mij opnemen. Ik kijk enorm uit naar uw respons!
Laatste nieuws
-
18 apr 2025
Vooraankondiging verhuizing SEH en nieuwe ambulancebaan per 27 augustus 2025
-
31 mrt 2025
Nij Smellinghe is gestopt met faxen
-
06 feb 2025
Minder typwerk en een open en rustig gesprek met de patiënt
-
06 feb 2025
Toegankelijke zorg met nieuwe routenummering en bewegwijzering in Nij Smellinghe vanaf 31 maart 2025
-
05 dec 2024
De Vakgroep Spoedeisende Geneeskunde: de vitale poort van het ziekenhuis
-
05 dec 2024
Behandelmogelijkheden bij de Huid- en Laserkliniek
-
11 sep 2024
Vakgroep Cardiologie: betekenisvolle en laagdrempelige zorg
-
24 jul 2024
Tweede PET-CT-scanner in Friesland verkort wachttijd
-
27 jun 2024
Bericht vanuit Certe: van 4 naar 1 Laboratorium Informatie Systeem in Noord-Nederland
-
27 jun 2024
Samen fundament leggen acute zorg