Spring naar inhoud

Maatschap Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Drachten/Dokkum

Kaakchirurgen Pepijn Gielkens, Henk Sillevis Smitt en Hendrik van Goor vormen met zijn drieën de Maatschap Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie binnen Nij Smellinghe. Samen beoefenen zij het vakgebied van mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie in de volle breedte uit.

Hierbij werken zij intensief samen met het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde binnen Nij Smellinghe. De MKA-chirurgen worden hierbij ondersteund door een team van assisterende, mondhygiënisten, orofaciale fysiotherapeuten en tandartsen. Naast de polikliniek in Nij Smellinghe draaien ze ook vijf dagen per week een poliklinisch spreekuur op locatie in Dokkum (De Donger).

Aandacht voor onze patiënt, menselijkheid en laagdrempeligheid voor tandartsen en huisartsen.

Enkele speerpunten die de maatschap kenmerkt. Daarnaast zijn ze volop bezig met alle (innovatieve) ontwikkelingen binnen het vakgebied. MKA-chirurg en vakgroep voorzitter Pepijn Gielkens vertelt: “We blijven graag in de voorhoede als het gaat om nieuwe ontwikkelingen binnen ons vak. Een mooi voorbeeld is het gebruik van 3D-technieken. Dit passen we toe binnen de diagnostiek, planning van ingrepen, het printen van hulpstukken en patiënt specifieke implantaten. Voorheen kostte het de patiënt een halfjaar voordat een implantaat met kroon gereed was wanneer een tand verloren was gegaan. Nu kunnen we dat in samenwerking met het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde binnen een dag realiseren met een tijdelijke kroon. Hierdoor zijn onze patiënten snel geholpen, het is een mooie ontwikkeling.”

Wist u dat onze patiënten zelf, na de verwijzing, een afspraak op onze polikliniek kunnen inplannen? Dit doet de patiënt digitaal via het patiëntenportaal Mijn Nij Smellinghe.

MKA-chirurg en secretaris Henk Sillevis Smitt vindt naast de genoemde aandachtsgebieden ook de sociale tandheelkunde een boeiend onderdeel van zijn werk. Hij vertelt: “Ik heb een onderzoek* gedaan naar tandbederf bij kinderen die verwaarloosd worden. Hieruit bleek dat de kinderen die wij met narcose behandelen, tot 25% meer kans hebben om in de toekomst met de GGZ in aanraking te komen. Het contact met Veilig Thuis door de kaakchirurg is hierin vaak eerder dan een contactpunt met een leraar of huisarts. Wij hebben hierin een belangrijke signaleringsfunctie. We zien veel probleemgebitten waar veel meer achter zit dan alleen het gebit. Hier spelen wij dan een kleine rol in.”

Op dit moment bestaat de Maatschap uit de drie kaakchirurgen. Sinds januari is de vakgroep op zoek naar een vierde Maat, om weer op de gebruikelijk bezetting te komen. Ze worden ondersteund door verschillende waarnemers om zo de juiste zorg en aandacht aan patiënten te blijven leveren.

Kortom: de maatschap staat garant voor uitstekende zorg met aandacht voor haar patiënten!

*Association Between Severe Dental Caries and Child Abuse and Neglect
Sillevis Smitt H, de Leeuw J, de Vries T.J Oral Maxillofac Surg. 2017 Nov;75(11):2304-2306. doi: 10.1016/j.joms.2017.05.004. Epub 2017 May 15.PMID: 28586637