Professioneel, gedreven, veelzijdig en laagdrempelig.
Enkele sleutelwoorden die de vakgroep kindergeneeskunde kenmerkt. Sinds 2020 bestaat de vakgroep kindergeneeskunde uit 8 kinderartsen. Samen beoefenen zij het vak Kindergeneeskunde (patiënten van 0 tot 18 jaar) in de volle breedte uit.
Zij worden daarbij ondersteund door een team van spreekuurassistenten, diabetesverpleegkundigen, kinderurotherapeuten en een kinderlongverpleegkundige. Er is daarnaast een intensieve samenwerking met kinderpsychologen, kinderfysiotherapeuten en diëtisten.
De poliklinische specialistische kindergeneeskundige zorg wordt geleverd in Dokkum (locatie De Woudvaart) en in het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten. Op laatstgenoemde locatie is er reeds langere tijd sprake van een goed lopende Poep- en Plaspoli, en binnenkort wordt deze ook uitgebreid naar Dokkum. Verder vormt de diagnostiek en behandeling van allergie, waaronder de koemelkeiwitallergie, waarbij de DPVP-testen in een dagbehandeling plaatsvinden, een belangrijke tak. Sinds het najaar van 2022 kunnen er tevens zuigelingen met een verhoogd risico op een pinda- en/of ei-allergie verwezen worden naar onze Pinda- en Ei-poli. Met speciale aandacht voor astma bij kinderen verzorgen de kinderartsen van Drachten ook de beoordeling en het behandeladvies op basis van longfuncties geblazen bij Certe, voor heel Friesland. Regionale samenwerking voor kinderdiabeteszorg vindt plaats middels DiaFrys.
Klinische zorg vindt plaats op de geïntegreerde kraam- en kinderafdeling, waar de kinderartsen samenwerken met een team gespecialiseerde verpleegkundigen, medisch pedagogische zorgverleners en, in het kader van de geboortezorg, met de gynaecologen en de verloskundigen. Middels het verloskundig samenwerkingsverband (VSV) vindt verdere integratie met de eerste lijn plaats. De kamers op de modern ingerichte afdeling maken het voor ouders mogelijk om gedurende de opname bij hun kind te verblijven.
Acute kindergeneeskundige zorg vindt, naast op de kinderafdeling (waar zuigelingen tot de leeftijd van 6 weken worden gezien), plaats op de afdeling Spoedeisende Hulp. Samenwerking met uitstekend geschoolde spoedeisende hulpartsen en –verpleegkundigen staat garant voor een accurate opvang en behandeling van acuut zieke of bedreigde kinderen.
Maar de kinderartsen doen meer! Zij bekleden binnen de ziekenhuisorganisatie meerdere overstijgende functies. Daarnaast werken zij samen met onder andere huisartsen, de jeugdgezondheidszorg, de gemeenten en Revalidatie Friesland aan een optimaler zorgsysteem, en vormen zij een belangrijke spil binnen het netwerk van intra- en extraregionale samenwerkingsverbanden. Door middel van onderwijs en scholing aan verschillende disciplines wordt kennis en kunde gedeeld.
Kortom: de vakgroep kindergeneeskunde staat garant voor uitstekende zorg, voor nu en in de toekomst!
Laatste nieuws
-
05 dec 2024
De Vakgroep Spoedeisende Geneeskunde: de vitale poort van het ziekenhuis
-
05 dec 2024
Behandelmogelijkheden bij de Huid- en Laserkliniek
-
11 sep 2024
Vakgroep Cardiologie: betekenisvolle en laagdrempelige zorg
-
24 jul 2024
Tweede PET-CT-scanner in Friesland verkort wachttijd
-
27 jun 2024
Bericht vanuit Certe: van 4 naar 1 Laboratorium Informatie Systeem in Noord-Nederland
-
27 jun 2024
Samen fundament leggen acute zorg
-
27 jun 2024
Publicatie Nij Smellinghe over sneller en beter herstel na een knieprothese operatie in toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift
-
16 mei 2024
Vakgroep Longgeneeskunde: laagdrempelig benaderbaar
-
16 mei 2024
Afdeling Chirurgie stopt met versturen OK-verslagen naar huisartsen
-
16 mei 2024
Meedenkconsult niet meer weg te denken uit het aan te bieden zorgpalet