Spring naar inhoud

De Compagnonstafel

Een nieuwe impuls voor een geoliede samenwerking tussen huisartsen en specialisten Nij Smellinghe. 

Bijna een jaar geleden was de eerste bijeenkomst “Compagnonstafel”, de nieuwe reguliere overlegtafel van, voor en door de medisch specialisten van Nij Smellinghe en de huisartsen uit Zuidoost-Friesland.

Waarom de compagnonstafel?

Dagelijks werken de huisartsen uit Zuidoost-Friesland en de specialisten van Nij Smellinghe samen en spreken zij elkaar over patiënten. De nu ontwikkelde Compagnonstafel geeft de mogelijkheid om onze samenwerking te bespreken, wat goed gaat en wat nog beter kan. We kunnen bij dit overleg elkaar op tijd betrekken bij ontwikkelingen in het eigen veld. En door van elkaar te weten wat knelpunten en ideeën zijn, is de kans op gezamenlijk succes groter. Zo werken we samen aan duurzame zorg.

Wie zitten er aan de Compagnonstafel?

Bij een bijeenkomst van de Compagnonstafel zijn leden van het Koepelbestuur Medische Staf Nij Smellinghe en vertegenwoordigers van de Regionale Huisartsen Coöperatie Zuidoost-Friesland (RHCZF) aanwezig. Afhankelijk van de onderwerpen op de agenda kunnen er extra artsen worden uitgenodigd.

Agenda-onderwerp aandragen

Alle huisartsen in het adherentiegebied kunnen via de RHCZF onderwerpen aandragen; de medisch specialisten van Nij Smellinghe kunnen dit via het Koepelbestuur. De agendacommissie bepaalt vervolgens de agenda en zorgt voor een goede voorbereiding. Ieder onderwerp wordt door een van de artsen aan de tafel geïntroduceerd. Vooraf is duidelijk of het onderwerp ter informatie wordt aangeboden, ter bespreking of opiniërend. Voor het inbrengen van een onderwerp is een format beschikbaar.

Wat wordt er besproken?

Onderwerpen kunnen inhoudelijk zijn, procesmatig of bijvoorbeeld strategisch. Eigenlijk is ieder onderwerp welkom dat interessant of waardevol is voor zowel de huisartsen als de medisch specialisten (bij voorkeur voor meerdere vakgroepen), en de individuele casus overstijgt.

Het is interessant om samen te bespreken hoe de samenwerking voor een bepaalde patiëntencategorie beter vormgegeven kan worden, of om de onderlinge logistiek en communicatie te verbeteren. Meer strategisch is het wenselijk om prioriteiten onderling af te stemmen en elkaars belangen hierin mee te nemen. Dat kan alleen als we met elkaar delen wat er speelt en elkaars problematiek begrijpen en respecteren.

De bespreking kan resulteren in concrete afspraken voor een vervolg. Via de RHCZF en het Koepelbestuur wordt de achterban geïnformeerd over wat er besproken is.

Scholing

Onderwerpen die meer geschikt zijn om een scholing aan te wijden worden niet bij de Compagnonstafel besproken, maar zullen separaat aandacht krijgen.

Frequentie en planning

De Compagnonstafels zijn gestart in februari 2022 en worden sindsdien 3 tot 4 keer per jaar gehouden. Zo mogelijk live en anders online.

Contactpersoon