Voor alle ziekenhuiswerkers is het wel duidelijk wat een huisarts is, de meesten (zo niet iedereen) zijn in hun leven wel eens met zo iemand in aanraking gekomen. Het is wel ongeveer bekend hoe een huisarts werkt en wat het belang van huisartsen is voor het ziekenhuis (hofleverancier). Maar hoe deze ‘buitenwereld’ is georganiseerd, is vaak minder duidelijk. Ik ga proberen deze structuur te verhelderen.
Een huisarts is geen solitair levend wezen, maar is onderdeel van een praktijk met assistentes, praktijkondersteuners en –verpleegkundigen, soms ondersteund een manager. De huisarts kan collega’s hebben als maat of als waarnemer. De huisartsenpraktijk is de eenvoudigste organisatievorm. De verschillende huisartspraktijken zijn per gemeente of per waarneemgebied met elkaar verbonden in een huisartsengroep (HAGRO). In de HAGRO’s wordt onderling beleid besproken, vakantie- en ziektewaarneming geregeld, oplossingen voor problematische patiënten bedacht en farmacotherapeutische en andere nascholing geregeld. Avond-, nacht- en weekenddienst doen we allemaal bij Dokterswacht Friesland. Sommige (kleine) HAGRO’s komen wekelijks en andere maandelijks bijeen. Tegenwoordig doen we dat in beeld en geluid, want fysiek bijeenkomen is zoo 2019!
Rondom Nij Smellinghe is een aantal HAGRO’s actief: Drachten, Opsterland, Achtkarspelen, De Leijen, Burgum, Ooststellingwerf, Gorredijk/Jubbega en Leek/Marum. Zeven HAGRO’s, waarvan de leden de Regionale Huisartsen Organisatie Zuid Oost vormden, zijn bezig met het oprichten van een coöperatie: de Huisartsencoöperatie Friesland Zuidoost UA. En dat is dan weer helemaal 2020. Ook elders in de provincie zijn in de adherentie gebieden van de ziekenhuizen huisartsencoöperaties ontstaan (Heerenveen, Leeuwarden, Sneek, Dokkum). Deze bundeling van krachten is nodig om het hoofd te bieden aan de complexer wordende gezondheidsvraagstukken van de toekomst zoals onder andere de vergrijzing en de toename van de vraag naar eerste en anderhalfde lijns zorg. Door ons te verenigen zijn we een duidelijker herkenbare gesprekspartner in het zorgveld. De zaklantaarn kan opgeborgen worden. We kunnen met goede plannen komen, reageren op goede plannen van bijvoorbeeld ziekenhuizen en we kunnen die plannen beter uitvoerbaar maken.
Naast deze initiatieven rond de ziekenhuizen is er de Friese Huisartsen Vereniging(FHV). Hierin worden alle huisartsen en daarmee ook de nieuw gevormde huisartsencoöperaties vertegenwoordigd. Op FHV niveau vindt de coördinatie en afstemming plaats van zorgvraagstukken en ondersteunings-vraagstukken die zich in de provincie of rond de ziekenhuizen voordoen. De FHV voert ook gesprekken met de zorgverzekeraar ten aanzien van te ontwikkelen en/of te contracteren zorg. Afgevaardigden van de FHV hebben zitting in de landelijke ledenraad, het hoogste orgaan van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), te Utrecht.
Niet los te zien van dit alles is Dokterszorg Friesland, een holding die eigendom is van de Friese huisartsen. In die holding vind je Dokterswacht Friesland, Doktersacademie Friesland (nascholing) en Ketenzorg Friesland. De laatste houdt zich bezig met de organisatie van chronische zorg: Diabetes mellitus, Astma/COPD en CVRM.
De huisartsenwereld in de organisatorische notendop, even doorbijten maar dan heb je ook wat. Wij zetten ons in om ook voor de toekomst een stevige eerste lijn neer te zetten.
Rick Reekers, huisartsvoorzitter Oosterwolde
Laatste nieuws
-
05 dec 2024
De Vakgroep Spoedeisende Geneeskunde: de vitale poort van het ziekenhuis
-
05 dec 2024
Behandelmogelijkheden bij de Huid- en Laserkliniek
-
11 sep 2024
Vakgroep Cardiologie: betekenisvolle en laagdrempelige zorg
-
24 jul 2024
Tweede PET-CT-scanner in Friesland verkort wachttijd
-
27 jun 2024
Bericht vanuit Certe: van 4 naar 1 Laboratorium Informatie Systeem in Noord-Nederland
-
27 jun 2024
Samen fundament leggen acute zorg
-
27 jun 2024
Publicatie Nij Smellinghe over sneller en beter herstel na een knieprothese operatie in toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift
-
16 mei 2024
Vakgroep Longgeneeskunde: laagdrempelig benaderbaar
-
16 mei 2024
Afdeling Chirurgie stopt met versturen OK-verslagen naar huisartsen
-
16 mei 2024
Meedenkconsult niet meer weg te denken uit het aan te bieden zorgpalet