Spring naar inhoud

Veelgestelde vragen

Laatste update: 14 maart 2023

Op deze pagina vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over de coronamaatregelen in Nij Smellinghe.

Veelgestelde vragen over uw afspraak en bezoek

  • Ik heb een afspraak in Nij Smellinghe, kan ik daar veilig heen?

    U kunt veilig Nij Smellinghe bezoeken. U loopt hier niet meer risico op het oplopen van het coronavirus COVID-19 in ons ziekenhuis dan daarbuiten. Wij treffen voorzorgsmaatregelen om dit te voorkomen. We volgen hierin de richtlijnen van het RIVM. 

  • Mag ik op bezoek komen?

    U bent van harte welkom om op ziekenbezoek te komen. Een patiënt mag twee bezoekers per keer ontvangen. In Nij Smellinghe werken we met bezoektijden. Hier vindt u de bezoektijden per afdeling.

  • Ik ben (nog) niet gevaccineerd, mag ik wel in Nij Smellinghe komen?

    Ja, u bent welkom in Nij Smellinghe. We verzoeken u om u te houden aan de algemene maatregelen.

  • Waarom staat er een polikliniekbezoek op mijn factuur, terwijl ik gebeld heb met het ziekenhuis?

    Op de factuur van uw zorgverzekering staat een overzicht van de activiteiten die in het kader van uw klacht of behandeling zijn uitgevoerd. Sinds maart 2020 (start van coronaperiode) is het mogelijk dat er op uw factuur een ‘eerste polikliniekbezoek’ of een ‘herhaal polikliniekbezoek’ staat, terwijl u niet fysiek in het ziekenhuis bent geweest maar telefonisch, per e-mail of beeldverbinding contact met Nij Smellinghe heeft gehad. 

    Zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben afgesproken dat fysieke consulten in het ziekenhuis kunnen worden vervangen door consulten op afstand. Reden hiervoor is om patiënten alleen naar het ziekenhuis te laten komen als dit voor de behandeling vereist is. Een consult op afstand wordt op dezelfde wijze in rekening gebracht als een polikliniekbezoek in het ziekenhuis. De hoogte van het bedrag op de factuur wordt niet beïnvloed door het feit of u fysiek in het ziekenhuis geweest bent of een consult op afstand heeft gehad. Ziekenhuis Nij Smellinghe volgt hierin de landelijke wet- en regelgeving die is vastgesteld door de NZa.

Veelgestelde vragen over het coronavirus COVID-19

Veelgestelde vragen over het dragen van een mondneusmasker

  • Wanneer moet ik een mondneusmasker dragen?

    Heeft u klachten die passen bij het coronavirus COVID-19? Dan verzoeken wij u om een chirurgisch mondneusmasker type IIR te dragen (gratis beschikbaar bij de Receptie).

  • Hoe gebruik ik een mondneusmasker?

    Hier leest u instructies over het gebruik van een mondneusmasker.

  • Vanwege medische redenen kan ik geen mondneusmasker dragen. Mag ik dan wel naar het ziekenhuis?

    Er geldt een uitzondering op het gebruik van een mondneusmasker voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondneusmasker kunnen dragen. Of u onder de uitzondering valt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Dit betekent dat u zelf moet aantonen - door middel brief van uw arts en een kaartje ‘uitzondering mondkapje’ van de Rijksoverheid - waarom u in aanmerking komt voor uitzondering van deze plicht. U kunt dan gebruikmaken van de alternatieven, zoals een faceshield of een siliconen inlay: 'EasyBreather' die zorgt voor meer ruimte tussen uw mond en het mondneusmasker waardoor u vrijer en makkelijker kunt ademhalen en praten.

    Wij verzoeken u dringend gebruik te maken van een van deze alternatieven. De siliconen inlay: 'EasyBreather' en de faceshield zijn verkrijgbaar bij de Polikliniekingang van Nij Smellinghe, mocht u deze niet hebben.

Veelgestelde vragen over vaccinatie jonge kinderen

  • Ontvangen jonge kinderen een uitnodiging voor coronavaccinatie?

    Kinderen van 5 tot en met 11 jaar met onderliggende aandoening of ziekte, krijgen een coronavaccinatie aangeboden. Kinderartsen zijn gevraagd om een selectie te maken van kinderen die in aanmerking komen voor een COVID-19 vaccinatie in aangepaste dosering. Het gaat om kinderen met bepaalde ziektes zoals ernstige astma, chronische longaandoeningen of aangeboren hartafwijkingen. Deze kinderen hebben een hogere kans om door een coronabesmetting in het ziekenhuis terecht te komen. 

    De kinderarts nodigt de kinderen die volgens de selectie in aanmerking komen uit. De GGD verzorgt het prikken van de vaccinatie.

    Bij kinderen onder de 12 jaar beslissen de ouders of zij hun kinderen wel of niet laten vaccineren.

  • Wanneer ontvangt een kind een uitnodiging voor coronavaccinatie?

    De groep kinderen die in aanmerking komt voor een coronavaccinatie is niet heel groot. Bij kinderen is een gemiddeld astma bijvoorbeeld helemaal geen risicofactor op een ernstiger beloop van COVID-19, dit in tegenstelling tot volwassenen. Het overgrote deel van de kinderen met een verhoogde risico heeft naast een kinderarts in Nij Smellinghe ook een kinderarts in het academisch ziekenhuis. We noemen dat shared care, ofwel gedeelde zorg. Die groep kinderen krijgt de uitnodiging via het academisch ziekenhuis en niet via Nij Smellinghe. De ouders van kinderen die uitsluitend de kindergeneeskundige zorg in Nij Smellinghe hebben, maar wel in aanmerking komen voor de COVID-19 vaccinatie zullen de uitnodigingsbrief vanuit Nij Smellinghe ontvangen.

  • Mijn kind is onder behandeling bij een kinderarts, maar heeft geen uitnodiging coronavaccinatie ontvangen?

    De groep kinderen die in aanmerking komt voor een coronavaccinatie is niet heel groot (Zie ook vraag: wanneer ontvangt een kind een uitnodiging voor coronavaccinatie). De selectie van jonge kinderen voor een coronavaccinatie vindt zo secuur mogelijk plaats, maar we kunnen helaas niet uitsluiten dat er soms brieven vanuit twee partijen worden verstuurd. Ook kan het zijn dat je als ouder een brief verwacht, maar niet krijgt. Dat is de reden waarom je als ouders vanuit de GGD uiteindelijk ook zelf de keuze krijgt om een afspraak te maken. Dat gaat dan om de kinderen die buiten de gedefinieerde risico groepen vallen, maar ouders wel een risico ervaren of dat er in de familie personen zijn met een hoog risico die op deze wijze extra beschermd worden. De keuze daarvoor staat u vrij.

  • Ben ik verplicht om mijn kind te vaccineren?

    Bij kinderen onder de 12 jaar beslissen ouders of zij hun kinderen wel of niet laten vaccineren. Het is dus altijd een keuze om het wel of niet te doen.

  • Waar vind ik meer informatie over het vaccineren van jonge kinderen?

    Heeft u vragen of zoekt u informatie over vaccinatie jonge kinderen die onder behandeling zijn op de polikliniek Kindergeneeskunde Nij Smellinghe klik hier.

    Coronavaccinatie voor jonge kinderen met verhoogd medisch risico

    Coronavaccinatie bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar zonder verhoogd medisch risico