Spring naar inhoud

Zomerblog 3: José van Esch - Smeenge

Samen met twee collega’s loop ik het ziekenhuis in, een nieuwe dag tegemoet. Gewapend met een goed humeur en een grote glimlach lopen we de afdeling Fysiotherapie op. Onder het genot van een kopje thee open ik mijn agenda om te zien wat de dag mij gaat brengen. Ik zie meteen dat het een afwisselende dag wordt. Nadat ik alle patiënten in kaart heb gebracht, ga ik op weg naar afdeling A1: chirurgie (trauma en vaat) en urologie. Op deze afdeling ben ik dagelijks te vinden. Hier behandel ik patiënten die een operatie hebben ondergaan vanwege bijvoorbeeld darmkanker, vaatproblemen of urologische klachten. De grote variatie in diagnoses zorgt voor veel afwisseling in mijn werk en maakt dat ik snel moet kunnen schakelen. Het leuke van het werken op de verpleegafdeling is dat je naast je eigen collega's van de Fysiotherapie ook veel contact hebt met de overige disciplines die op de verpleegafdeling werken. Met dit multidisciplinaire team werken we hard om de patiënt de beste zorg te bieden en zo gezond mogelijk naar huis te laten gaan. Dat doen we met aandacht, want dat voelt beter.

Mijn eerste patiënt van vandaag is een vrouw die bij een fietsongeval meerdere botbreuken heeft opgelopen. Samen oefenen we om zelfstandig in en uit bed te kunnen komen en stukjes te lopen met een looprekje. Als dit lukt, kan ze thuis verder revalideren. Ik gun haar een spoedig ontslag naar huis. Uit onderzoek blijkt dat mensen thuis het beste herstellen. Ondanks dat ze bijna zelfstandig in en uit bed kan komen en we ongeveer zeven meter lopen, is ze nog wel valgevaarlijk. Ik geef haar daarom een RODE-beweegradar. Alle opgenomen patiënten hebben bij hun bed een Beweegradar hangen. Dit is een kaart waarmee de fysiotherapeut aangeeft of de patiënt wel of niet zelfstandig mag lopen en of daarvoor eventueel een hulpmiddel nodig is. We delen de Beweegradar in als een stoplicht: ROOD-ORANJE-GROEN. Bij rood mag de patiënt enkel samen met de fysiotherapeut of verpleging lopen. Bij oranje mag dit ook met een vrijwilliger of familielid en bij groen mag de patiënt volledig zelfstandig aan de wandel. Op deze manier is voor de patiënt, het bezoek en het personeel in één oogopslag duidelijk of de patiënt zelfstandig of onder begeleiding mag lopen. Mijn patiënt voelt zichzelf nog onzeker en deelt daarmee mijn keuze voor de RODE-beweegradar. We spreken af dat ze mij of de verpleegkundige vraagt wanneer ze weer een stukje wil lopen. De ergotherapeut heeft een mooie rolstoel voor haar geregeld, waardoor ze gelukkig niet aan bed gekluisterd is.

De volgende patiënt die ik een bezoek breng, zit te popelen om naar huis te gaan. Eergisteren is hij geopereerd aan darmkanker. Tijdens de operatie is een stukje darm verwijderd en heeft de patiënt een tijdelijke stoma gekregen. Een paar weken voor de operatie zag ik hem al in de Polikliniek voor een preoperatieve screening. Alle patiënten met darmkanker worden een paar weken voor de operatie op de afdeling Fysiotherapie in kaart gebracht op het gebied van fitheid. Ik voer dan een aantal testen uit op het gebied van conditie en kracht en breng het activiteitenpatroon van de patiënt in kaart. Ik controleer bijvoorbeeld of ze voldoen aan de Nederlands Norm Gezond Bewegen. Als een patiënt een slechte conditie blijkt te hebben, adviseren we de patiënt om de periode tot de operatie te gaan trainen om de conditie te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat patiënten met een optimale conditie minder risico lopen op complicaties na de operatie wat zorgt voor een beter en sneller herstel. Wie wil dat nu niet? In sommige gevallen wordt de operatie, in overleg met de arts, zelfs uitgesteld om de patiënt meer tijd te geven om te trainen. Gelukkig is dit niet het geval bij deze patiënt. Hij was voor de operatie topfit en loopt nu elk uur een aantal keren over de afdeling (inderdaad, een GROENE kaart voor meneer!). Na de laatste adviezen met meneer te hebben doorgenomen, wens ik hem wel thuis en tot ziens. Over een paar maanden komt hij namelijk terug om zijn stoma te laten opheffen en zal ik hem weer behandelen.

Inmiddels is het lunchpauze en geniet ik met mijn collega’s buiten in het zonnetje van het mooie weer. Wist je dat wij als fysiotherapeuten buiten lunchen zodra het maar even kan? Soms kom ik bibberend weer binnen, maar die frisse neus is altijd prettig!

In de middagen ben ik vooral op de polikliniek Fysiotherapie te vinden. Vanmiddag begeleid ik onder andere twee groepen met patiënten die oncologie revalidatie volgen. Oncologie revalidatie is een traject voor patiënten die kanker hebben of hebben gehad en weer fit willen worden. Dit traject wordt binnen Nij Smellinghe aangeboden door Revalidatie Friesland. Wanneer ik de oefenzaal binnen kom, word ik meteen verrast met een grote doos overheerlijke oranjekoek. Een van de patiënten is vandaag voor het laatst en bedankt ons voor de goede zorg. Altijd fijn om te horen. Er is oranjekoek voor de andere revalidanten en voor de therapeuten. Het buikspierkwartier waarmee we de training altijd afsluiten moet vandaag maar wat uitdagender dan anders om die calorieën te compenseren .. !