Spring naar inhoud

Zaalarts Richard: “Ik zou willen dat mijn functie overbodig wordt”

#Vrijdagverhalen

Richard werkt normaal gesproken als arts-assistent op de Spoedeisende Hulp, maar is sinds de corona-uitbraak ook werkzaam als zaalarts op de corona-afdeling van Nij Smellinghe. In deze nieuwe functie combineert hij de acute zorg op de Spoedeisende Hulp met de langdurige zorg als zaalarts. "Gek genoeg zou ik willen dat mijn functie overbodig wordt in de toekomst. Dat het niet meer nodig is om een zaalarts te hebben voor corona."

Per dag bekijken

Waar sommige coronapatiënten met ernstige ademhalingsproblemen binnenkomen op de corona-afdeling, voelen anderen zich niet heel erg ziek. Inmiddels weet Richard uit eigen ervaring dat dit in een mum van tijd kan veranderen. “Het is heel belangrijk dat we patiënten direct goed voorlichten over wat hen te wachten staat en daarbij eerlijk aangeven dat ook wij het ziekteverloop niet goed kunnen voorspellen. Het is dag voor dag bekijken hoe het gaat.”

Dankbaarheid

Veel van zijn patiënten ziet Richard voor het eerst op de Spoedeisende Hulp. “Sommige patiënten komen hevig benauwd binnen en hebben meteen veel zuurstof nodig. Het is ontzettend mooi om diezelfde patiënt dan na een bepaalde periode spreekwoordelijk de hand te geven als hij of zij zonder zuurstof en lopend het ziekenhuis verlaat. Wat ik ontzettend mooi vind, is dat alle patiënten zo dankbaar zijn als ze het ziekenhuis uiteindelijk weer mogen verlaten."

Hecht team

Zelf is Richard dankbaar voor alle hulp die hij krijgt van zijn directe en indirecte collega’s. "We worden veel ondersteund door buddy’s, die ons van andere afdelingen komen helpen. Alle buddy’s worden direct opgenomen in ons team. Als team staan we met elkaar voor de best mogelijke zorg van onze patiënten. Omdat we zo nauw met elkaar samenwerken, ontstaan er hechte contacten. Je leert elkaar goed kennen en weet wat je aan elkaar hebt. Dat komt de zorg alleen maar ten goede."

Oog voor elkaar

Naast dat hij als zaalarts zo goed mogelijk voor zijn patiënten zorgt, ziet Richard het ook als uitdaging om zijn team gezond te houden. “Er komt veel op ons af, ook voor ons is dit heftig. Als zorgverleners moeten we elkaar niet uit het oog verliezen. Gewoon een simpel praatje of een ‘hoe gaat het’-vraag kan echt heel belangrijk zijn. We zijn inmiddels begonnen met vaccineren, dus het eind van deze periode komt in zicht. We moeten met elkaar nog heel even volhouden.”

#Vrijdagverhalen

Onder het motto ‘Met aandacht. Dat voelt beter’ zetten dagelijks circa 1.600 collega’s zich in binnen Nij Smellinghe. In de serie Vrijdagverhalen vertellen bevlogen collega’s die voor én achter de schermen in ons ziekenhuis werken hun verhaal.