Spring naar inhoud

Wilma en Veronie over het werken als logopedist in Nij Smellinghe  

Vandaag, zondag 6 maart, is het de Europese dag van de logopedie. Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Ook in ziekenhuis Nij Smellinghe werken logopedisten. Maar wat houdt het werk van een logopedist precies in? Wat zijn hun taken? En hoe is het werken als logopedist in Nij Smellinghe? Wilma (links op foto) en Veronie (rechts op de foto) vertellen je er graag alles over.  

“Elke werkdag is er een logopedist aanwezig in ons ziekenhuis. We werken beide drie dagen in de week. Ik werk alweer 22 jaar in Nij Smellinghe. En Veronie werkt hier sinds 2015”, vertelt Wilma.  


Uitdagend en fantastisch werk 
Veronie en Wilma werken met plezier in ons ziekenhuis. Veronie: “Ons werk is enorm veelzijdig. Geen patiënt is hetzelfde. Dat maakt ons werk uitdagend. Het is fantastisch om mensen, die moeite hebben met het slikken en daardoor bijvoorbeeld een langere tijd sondevoeding hebben gehad, weer ‘aan het slikken’ te krijgen door middel van oefeningen en adviezen.” “Daarnaast helpen we patiënten die een taalstoornis (afasie) hebben, die ontstaat door een hersenletsel in de linker hersenhelft (bijv. door een beroerte). Wanneer zij zich weer kunnen uiten, als is het soms beperkt, is dat geweldig! Het niet goed kunnen communiceren is heel beperkend en het is fijn dat logopedie kan helpen om het communiceren te verbeteren”, vertelt Wilma. “Op de kinderafdeling merken we dat we met soms kleine aanpassingen en adviezen veel invloed kunnen hebben op het drinkgedrag van de baby”, vult Veronie aan.  

Breed takenpakket 
Het takenpakket van een logopedist is ontzettend breed. Een logopedist adviseert, onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen in iedere levensfase: van nul tot honderd jaar. Bij iedere levensfase horen andere zorgvragen. “Je kunt hierbij denken aan baby’s die niet goed kunnen drinken uit de borst of de fles, mensen met stem- en ademhalingsklachten bij onder andere longziekten of KNO-klachten, mensen met slik- en communicatieproblemen op de afdeling Neurologie of de Intensive Care. Eigenlijk kan er op elke afdeling in ons ziekenhuis een patiënt liggen met een klacht op het gebied van communiceren en slikken”, aldus Wilma.  

Veronie vult aan: “Wij helpen bij problemen met taal, prakten en slikken. We hebben namelijk veel kennis van het mond- en keelgebied. We adviseren en begeleiden zowel de patiënt als zijn familie en naasten. Ook geven we adviezen en scholen aan artsen en andere disciplines rondom de patiënt.” 
 
Te vinden op verschillende afdelingen 
De logopedist in Nij Smellinghe is vooral te vinden op de verpleegafdeling Neurologie. “We zien hier patiënten die problemen hebben met slikken, taal of spreken, doordat ze hersenletsel hebben opgelopen (bijvoorbeeld door een beroerte). Maar we komen ook op alle andere verpleegafdelingen. Vooral bij patiënten die problemen hebben met slikken, bijvoorbeeld na een operatie of  langdurige beademing.”    

Wilma: “Sinds vorig jaar zien we ook alle prematuur geboren kinderen op de kinderafdeling; vaak hebben deze kinderen ook moeite met het leren drinken. We richten ons dan vooral op de begeleiding van ouders; we adviseren en begeleiden ze bij het leren drinken van hun baby.”  

Trots 
Veronie en Wilma zijn ontzettend trots op het werk wat ze doen binnen Nij Smellinghe. “We zijn vooral trots op het feit dat de logopedie zich in ons ziekenhuis zo heeft ontwikkeld tot wat het nu is. Twintig jaar geleden was de insteek vooral de zorg op verpleegafdeling Neurologie, maar inmiddels werken we door het hele ziekenhuis en is bij de meeste artsen en verpleegkundigen de meerwaarde van logopedie duidelijker geworden. Logopedie is breed inzetbaar voor mensen in iedere levensfase!”, vertelt Wilma enthousiast.  

“Ons vak blijft zich ontwikkelen en we krijgen de mogelijkheden om dit ook in ons ziekenhuis te laten zien, wat het werken in ons ziekenhuis veelzijdig en uitdagend houdt”, besluit Veronie.