Spring naar inhoud

Wereld suïcide preventie dag – suïcide raakt ons allemaal

Van 9 tot en met 15 september is het de landelijke Wereld Suïcide Preventie Week en vragen we extra aandacht voor suïcidepreventie (voorkomen van zelfdoding). Dat doen we niet voor niets: in 2023 maakten 1.885 mensen een einde aan hun leven, gemiddeld 5 per dag. Gemiddeld 14 mensen per dag deden een serieuze poging. Elke zelfdoding raakt ongeveer 135 mensen. Zo raakt suïcide ons uiteindelijk allemaal.

Aandacht

Je kunt zelf te maken krijgen met suïcidale gedachten of iemand tegenkomen in je omgeving die hiermee worstelt. Door aandacht te hebben voor elkaar én suïcide bespreekbaar te maken, kunnen we suïcide helpen voorkomen. Binnen Nij Smellinghe wordt door de collega’s van afdeling Ziekenhuispsychiatrie specialistische psychiatrische zorg geleverd aan patiënten die vanwege een lichamelijke aandoening in behandeling zijn in het ziekenhuis. Zij worden onder andere betrokken wanneer er bij een patiënt sprake is van suïcidaal gedrag, of een vermoeden hiervan.

Persoonlijk plan

Laura Drost, verpleegkundig specialist op de afdeling Ziekenhuispsychiatrie, vertelt: “Door in contact te gaan met de patiënt proberen we inzicht te krijgen in de gedachten, het gevoel en de situatie van de patiënt. Dit geeft belangrijke informatie over de achterliggende reden van het suïcidale gedrag (diagnostiek) en zorgt ervoor dat we samen met de patiënt een persoonlijk plan voor begeleiding en behandeling kunnen maken.”

Scholing voor betrokken collega’s

Naast ondersteuning aan patiënten, worden ook de betrokken collega’s zoals verpleegkundigen en artsen geïnformeerd over dit onderwerp. Laura vertelt: “De kans dat je als hulpverlener te maken krijgt met een patiënt met suïcidaal gedrag is helaas nog altijd erg groot, ook in het ziekenhuis. Het is daarom van groot belang dat elke zorgverlener hier kennis van heeft en aandacht aan besteedt. Zo leveren we samen onze bijdrage aan suïcidepreventie.”

Dit doen we bijvoorbeeld door scholingen waarbij onze collega’s worden geïnformeerd en ondersteund in de omgang met patiënten met suïcidaal gedrag. Laura: “Naast scholingen in de omgang geven we ook veel training over suïcidaliteit en de psychiatrische ziektebeelden. Hierbij staan we stil bij hoe het ontstaat, waarom mensen doen zoals ze doen en voornamelijk hoe je hier als zorgmedewerker mee om kunt gaan.”

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113. Bekijk meer informatie en lees verhalen over dit onderwerp op de website van 113