Spring naar inhoud

Om de kans op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen gelden er extra maatregelen in Nij Smellinghe. Kijk voor actuele informatie op www.nijsmellinghe.nl/corona.

Virtual Reality bril neemt spanning weg bij kinderen op de SEH

Een virtuele wereld op de Spoedeisende Hulp in ziekenhuis Nij Smellinghe

Een behandeling op de Spoedeisende Hulp (SEH) in het ziekenhuis kan enorm spannend zijn voor kinderen. Daarom zet Nij Smellinghe sinds 1 juli Virtual Reality (VR) brillen in bij kinderen op de SEH. Door de kinderen af te leiden met de VR-brillen en ze naar een nieuwe wereld te begeleiden wordt de behandeling een stuk minder spannend en kunnen angstklachten worden verminderd. SEH-verpleegkundige Margreet Westra: “De VR-bril wordt ingezet bij spannende behandelingen en onderzoeken zoals het bloedprikken, wondverzorging, de behandeling van botbreuken of een echo van de buik. De inzet van Virtual Reality draagt bij aan een vermindering van de pijnbeleving van de patiënt.”

VR-brillen ingezet vanaf 5 jaar

Door middel van een tablet kunnen de medewerkers van het ziekenhuis meekijken met het beeld dat de gebruiker van de VR-bril ziet en eventueel de controle overnemen. Ook de ouders/verzorgers,  broertje of zusje kunnen meekijken op de tablet. De VR-brillen worden ingezet bij kinderen vanaf vijf jaar. Bij klachten als epilepsie of duizeligheid wordt gebruik van de VR-bril afgeraden in verband met een grote hoeveelheid prikkels.  

Onderzoek naar inzet van de VR-brillen

De Spoedeisende Hulp doet onderzoek naar de toegevoegde waarde van de inzet van Virtual Reality bij behandelingen van kinderen. De SEH voegt Virtual Reality toe aan een bestaande reeks middelen om patiënten te ondersteunen, zoals tv of muziek. In dit onderzoek kijken we voor welke patiëntengroepen en behandelingen de bril nog meer kan worden ingezet. Westra deelt dat het een wens is van de SEH om in de toekomst de Virtual Reality ook in te zetten bij jongvolwassenen en volwassenen. “De VR-bril kan een ieder die een hoog angst- of spanningsniveau heeft bij de behandeling ondersteunen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een ademhalingsoefening te doen in de virtuele wereld om pijnklachten als minder intens te ervaren.” Na de behandeling met de VR-bril wordt gevraagd naar de persoonlijke ervaring van de patiënt. Deze wordt gebruikt in de evaluatie om een zo goed en uitgebreid mogelijk aanbod voor jong en oud te ontwikkelen.  Het onderzoek met de VR-bril loopt tot 1 oktober 2021.

Kinderen een speeldate met CliniClown

Na de zomervakantie zet de Kinderafdeling ook de VR-brillen in. Kinderen die wat langer liggen in ons ziekenhuis kunnen dan een speelafspraak maken met een CliniClown. Samen spelen ze dan in een beveiligde virtuele wereld. Het patiëntje kan dan zijn gedachte even helemaal verzetten. Ook wordt er onderzocht hoe de VR-brillen kunnen worden ingezet bij het voorbereiden van een operatie. “Nu worden kinderen voorbereid met een boek. Hoe gaaf zou het zijn als een kind door de virtuele operatiekamer kan lopen, rustig rond kan kijken en al zijn vragen kan stellen. Dit gaat zeker stress wegnemen”, vertelt Ivanka Helbig, medisch pedagogische zorgverlener in ziekenhuis Nij Smellinghe.

Virtuele wereld

De inzet van Virtual Reality wordt wereldwijd steeds populairder, ook binnen de gezondheidszorg. Door middel van Virtual Reality wordt de patiënt ondergedompeld in een virtuele wereld met 3D-beelden en geluiden. Vanaf het moment dat de bril wordt opgezet kom je terecht in een virtuele wereld naar keuze. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld kiezen om rond te kijken tussen de olifanten op safari of spelen op de Playground met andere kinderen. Daarnaast is het mogelijk om spelletjes te doen met de VR-bril of om je te verplaatsen naar een natuurgebied zoals Antarctica waar je kan genieten van natuurfragmenten. “Zodra de patiënten de bril opzetten stappen ze letterlijk in een nieuwe wereld. Het geeft ontspanning, afleiding en pijnreductie tijdens een spannende behandeling op de SEH. ” vertelt Margreet Westra.

Het onderzoek naar het inzetten van VR-brillen als medisch hulpmiddel is tot stand gekomen in samenwerking met SyncVR Medical en de afdeling ICT van Ziekenhuis Nij Smellinghe. Nij Smellinghe blijft zich ontwikkelen door verder onderzoek naar een ziekenhuisbrede implementatie van Virtual Reality voor verschillende doelgroepen. Zo werken we samen aan duurzame zorg.

Omrop Fryslân

Omrop Fryslân heeft in de uitzending Hjoed van vrijdag 23 juli jl. aandacht besteed aan dit item. Onze collega Margreet Westra, verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp, is hiervoor geïnterviewd. Bekijk het item hier terug.