Een behandeling op de Spoedeisende Hulp (SEH) in het ziekenhuis kan enorm spannend zijn voor kinderen. Daarom zet Nij Smellinghe sinds 1 juli Virtual Reality (VR) brillen in bij kinderen op de SEH. Door de kinderen af te leiden met de VR-brillen en ze naar een nieuwe wereld te begeleiden wordt de behandeling een stuk minder spannend en kunnen angstklachten worden verminderd. SEH-verpleegkundige Margreet Westra: “De VR-bril wordt ingezet bij spannende behandelingen en onderzoeken zoals het bloedprikken, wondverzorging, de behandeling van botbreuken of een echo van de buik. De inzet van Virtual Reality draagt bij aan een vermindering van de pijnbeleving van de patiënt.”
VR-brillen ingezet vanaf 5 jaar
Door middel van een tablet kunnen de medewerkers van het ziekenhuis meekijken met het beeld dat de gebruiker van de VR-bril ziet en eventueel de controle overnemen. Ook de ouders/verzorgers, broertje of zusje kunnen meekijken op de tablet. De VR-brillen worden ingezet bij kinderen vanaf vijf jaar. Bij klachten als epilepsie of duizeligheid wordt gebruik van de VR-bril afgeraden in verband met een grote hoeveelheid prikkels.
Onderzoek naar inzet van de VR-brillen
De Spoedeisende Hulp doet onderzoek naar de toegevoegde waarde van de inzet van Virtual Reality bij behandelingen van kinderen. De SEH voegt Virtual Reality toe aan een bestaande reeks middelen om patiënten te ondersteunen, zoals tv of muziek. In dit onderzoek kijken we voor welke patiëntengroepen en behandelingen de bril nog meer kan worden ingezet. Westra deelt dat het een wens is van de SEH om in de toekomst de Virtual Reality ook in te zetten bij jongvolwassenen en volwassenen. “De VR-bril kan een ieder die een hoog angst- of spanningsniveau heeft bij de behandeling ondersteunen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een ademhalingsoefening te doen in de virtuele wereld om pijnklachten als minder intens te ervaren.” Na de behandeling met de VR-bril wordt gevraagd naar de persoonlijke ervaring van de patiënt. Deze wordt gebruikt in de evaluatie om een zo goed en uitgebreid mogelijk aanbod voor jong en oud te ontwikkelen. Het onderzoek met de VR-bril loopt tot 1 oktober 2021.
Kinderen een speeldate met CliniClown
Na de zomervakantie zet de Kinderafdeling ook de VR-brillen in. Kinderen die wat langer liggen in ons ziekenhuis kunnen dan een speelafspraak maken met een CliniClown. Samen spelen ze dan in een beveiligde virtuele wereld. Het patiëntje kan dan zijn gedachte even helemaal verzetten. Ook wordt er onderzocht hoe de VR-brillen kunnen worden ingezet bij het voorbereiden van een operatie. “Nu worden kinderen voorbereid met een boek. Hoe gaaf zou het zijn als een kind door de virtuele operatiekamer kan lopen, rustig rond kan kijken en al zijn vragen kan stellen. Dit gaat zeker stress wegnemen”, vertelt Ivanka Helbig, medisch pedagogische zorgverlener in ziekenhuis Nij Smellinghe.
Virtuele wereld
De inzet van Virtual Reality wordt wereldwijd steeds populairder, ook binnen de gezondheidszorg. Door middel van Virtual Reality wordt de patiënt ondergedompeld in een virtuele wereld met 3D-beelden en geluiden. Vanaf het moment dat de bril wordt opgezet kom je terecht in een virtuele wereld naar keuze. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld kiezen om rond te kijken tussen de olifanten op safari of spelen op de Playground met andere kinderen. Daarnaast is het mogelijk om spelletjes te doen met de VR-bril of om je te verplaatsen naar een natuurgebied zoals Antarctica waar je kan genieten van natuurfragmenten. “Zodra de patiënten de bril opzetten stappen ze letterlijk in een nieuwe wereld. Het geeft ontspanning, afleiding en pijnreductie tijdens een spannende behandeling op de SEH. ” vertelt Margreet Westra.
Het onderzoek naar het inzetten van VR-brillen als medisch hulpmiddel is tot stand gekomen in samenwerking met SyncVR Medical en de afdeling ICT van Ziekenhuis Nij Smellinghe. Nij Smellinghe blijft zich ontwikkelen door verder onderzoek naar een ziekenhuisbrede implementatie van Virtual Reality voor verschillende doelgroepen. Zo werken we samen aan duurzame zorg.
Omrop Fryslân
Omrop Fryslân heeft in de uitzending Hjoed van vrijdag 23 juli jl. aandacht besteed aan dit item. Onze collega Margreet Westra, verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp, is hiervoor geïnterviewd. Bekijk het item hier terug.
Laatste nieuws
-
21 nov 2024
Geslaagde Informatieavond Nij Smellinghe legt uit: plas- en poepproblematiek bij kinderen
-
14 nov 2024
Verhuizing polikliniek Interne Geneeskunde
-
13 nov 2024
‘Bloeden is doodnormaal column gynaecoloog/seksuoloog Esther Nijhuis
-
13 nov 2024
Ondersteuning arbeidsdeskundigen versnelt re-integratie na operatie
-
12 nov 2024
Hoofdingang Nij Smellinghe sluit vanaf vrijdag 6 december 2024
-
12 nov 2024
Tv-gesprek over inzet statushouders om tekorten arbeidsmarkt tegen te gaan
-
11 nov 2024
Fries spreken in de spreekkamer: “Het maakt de patiënt op de één of andere manier een stukje sterker.”
-
11 nov 2024
Oplevering nieuwe zonnecarports: ruim 10.000 zonnepanelen op terrein Nij Smellinghe
-
07 nov 2024
Denken, doen en groeien in Nij Smellinghe
-
05 nov 2024
Ernstig tekort infusen - wereldwijd