Spring naar inhoud

Om de kans op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen gelden er extra maatregelen in Nij Smellinghe. Kijk voor actuele informatie op www.nijsmellinghe.nl/corona.

Verpleegkundige Yvonne: “Bij verdriet en sterven is er nauwelijks mogelijkheid tot lichamelijk contact”

#Vrijdagverhalen

Toen de afdeling B2 met cardiologie- en longpatiënten vorig jaar werd omgebouwd tot corona-afdeling, verhuisde verpleegkundige Yvonne samen met haar patiënten naar een nieuwe afdeling. Als vliegende keep springt ze bij wanneer dat nodig is op de corona-afdeling. “De eerste keer omkleden en in beschermende kleding de corona-afdeling binnenstappen, voelde als een onwerkelijke situatie. Ik dacht: nu ben ik in het hol van de leeuw."

Persoonlijk contact veranderd

Even een hand op de schouder of een bemoedigende aanraking; wat voor Yvonne voorheen zo gewoon was, is sinds de komst van het coronavirus plotseling onmogelijk geworden. “Het persoonlijk contact met patiënten is echt veranderd. Ik werk de hele dienst met een medisch mondkapje op. Voor mijzelf vind ik dit niet zo heel erg, maar ik vind het wel lastig in de communicatie met patiënten en vooral in emotionele situaties. Bij verdriet en sterven zijn er geen tot nauwelijks mogelijkheden tot lichamelijk contact.”

Een situatie die Yvonne altijd zal bijblijven, is het overlijden van een oudere mevrouw op de corona-afdeling. “Dat gebeurde tijdens een nachtdienst. Naast haar zat haar zoon in beschermende kleding. Wat me nog het meest raakte, was de afstandelijkheid. Even een aanraking of arm om het schouder. Het was allemaal onmogelijk. En dat terwijl een aanraking zo waardevol kan zijn in het stervensproces.”

Emotionele momenten delen

Gelukkig kan Yvonne dit soort emotionele momenten goed delen met haar collega’s. “Ik heb gemerkt dat je als collega’s meer op elkaar bent aangewezen en dat je belevenissen en verhalen meer met elkaar deelt. Voor mij was dit ook nodig voor het verwerken van deze hectische en heftige periode. Het meest bijzondere aan het werken in deze coronatijd is het gevoel van saamhorigheid onder alle collega’s. Mijn ervaring is dat het gevoel overheerst van: we gaan het met elkaar doen en we letten op elkaar.”

Talenten inzetten

Toen geheel tot Yvonne’s verrassing op een middag zomaar ineens de voorzitter Raad van Bestuur van Nij Smellinghe onaangekondigd langskwam om met eigen ogen te zien hoe het is om te werken op de corona-afdeling, gaf dat haar een geweldig gevoel van betrokkenheid vanuit het bestuur. “Het is bovendien mooi om te zien dat ieders talent komt bovendrijven en dat daar ook gebruik van wordt gemaakt in deze crisissituatie. Ik denk dat we een knap staaltje verpleegkundig leiderschap laten zien, door in deze crisissituatie een corona-afdeling in te richten en met elkaar draaiende te houden, met ondersteuning en coaching van de teammanager.”

#Vrijdagverhalen

Onder het motto ‘Met aandacht. Dat voelt beter’ zetten dagelijks circa 1.600 collega’s zich in binnen Nij Smellinghe. In de serie Vrijdagverhalen vertellen bevlogen collega’s die voor én achter de schermen in ons ziekenhuis werken hun verhaal.