Spring naar inhoud

Verpleegkundige Lisa is IC-buddy: “Corona heeft me geleerd om dankbaar te zijn voor wat je hebt”

#Vrijdagverhalen

De eerste coronaperiode vond beginnend verpleegkundige Lisa best lastig. Ze werkte korte tijd op de corona-afdeling, waar de verhalen van patiënten uit Brabant diepe indruk maakten. “Zij waren zelf ziek, maar hadden ook dierbaren die ziek waren of zelfs al aan het virus waren overleden.” Toch twijfelde ze geen moment om zich op te geven als IC-buddy. “Ik heb geleerd om dankbaar te zijn voor wat je hebt. Dingen die ik normaal voor lief nam, ben ik veel meer gaan waarderen.”

Goed over praten

De heftige verhalen staan verpleegkundige Lisa nog altijd vers in het geheugen. “Gelukkig kon ik hier zowel binnen het team als met andere collega's in Nij Smellinghe goed over praten. Het bracht ons als collega's dichter bij elkaar en zorgde ervoor dat ik de verhalen na het werk weer kon loslaten.”

Voorbereiding

In aanloop naar de tweede corona-golf is de voorbereiding voor de verpleegkundigen goed georganiseerd. Iedereen heeft een kort gesprek gehad met de praktijkopleider van de Intensive Care of Hartbewaking (CC) om door te nemen wat hen te wachten staat. “We volgden een praktijktraining, we kunnen gebruikmaken van online cursussen en er zijn één of meerdere meeloopdagen geweest. Op deze manier kon iedereen goed voorbereid starten als ondersteunende IC-buddy.”

Kennis vergroten

De IC-verpleegkundigen van Nij Smellinghe kregen het flink voor de kiezen dit voorjaar, merkte Lisa van dichtbij. “Ik vind het belangrijk hen te ondersteunen. Ik hoop als IC-buddy een aantal basishandelingen te mogen leren en mijn kennis op zowel verpleegkundig als medisch gebied te vergroten. Dit kan ik meenemen in mijn verdere loopbaan als verpleegkundige. Bovendien heb ik ambitie om IC/CC-verpleegkundige te worden. Als buddy kan ik een beter beeld krijgen van de IC en ontdekken of dit specialisme daadwerkelijk bij mij past.’’

Dankbaar

De corona-uitbraak leerde Lisa niet alleen meer over het werk op de IC, maar ook om als beginnend verpleegkundige te handelen in (onverwachte) situaties, waarbij niet direct sprake is van een duidelijke richtlijn of protocol. “Ik heb nieuwe collega's leren kennen en samen met hen gewerkt aan de meest optimale verpleegkundige zorg voor coronapatiënten. Bovendien heb ik tijdens deze periode geleerd om dankbaar te zijn voor wat je hebt. Dingen die ik normaal voor lief nam, ben ik veel meer gaan waarderen.”

#Vrijdagverhalen

Onder het motto ‘Met aandacht. Dat voelt beter’ zetten dagelijks circa 1.600 collega’s zich in binnen Nij Smellinghe. In de serie Vrijdagverhalen vertellen bevlogen collega’s die voor én achter de schermen in ons ziekenhuis werken hun verhaal.