Dagelijks staat verpleegkundige Hanna aan het bed op de corona-afdeling van Nij Smellinghe. Ondanks de vele veranderingen en de hoge werkdruk is de sfeer in het team bijzonder goed. “Coronapatiënten uit andere delen van het land die naar Drachten komen, zijn ontzettend blij met de rust en aandacht die we voor hen hebben. Het maakt mij trots dat ik onderdeel mag zijn van dit team.”
Thuis laten voelen
Medicatie toedienen, de bloeddruk, zuurstofgehalte (saturatie) en temperatuur controleren en de arts zo goed mogelijk op de hoogte houden van de situatie. Hanna is als verpleegkundige op de corona-afdeling de spin in het web en bovendien de eerste contactpersoon voor naasten en familie van de patiënt. “Patiënten hebben vaak geen idee waar ze terechtkomen en hebben veelal ook geen keus. Ik kan me voorstellen dat als je erg ziek bent, je het liefst diegene om je heen hebt die je lief hebt. Wetende dat je op tientallen kilometers afstand van je familie en thuis bent, kan mentaal best een tegenslag zijn. Ik zie het daarom als mijn uitdaging om patiënten zich thuis te laten voelen bij ons in Drachten en in het ziekenhuis.”
Indrukwekkend
In korte tijd bouwt Hanna met veel patiënten en familieleden een persoonlijke band op. “Het raakt me wanneer ik zie hoe grillig het coronavirus toe kan slaan. Van het ene op het andere moment kan een patiënt heel ziek en uitgeput raken. Soms schrik ik als ik een dag later op de afdeling kom en hoor dat een patiënt die gisteren nog stabiel was, nu overgeplaatst is naar de Intensive Care (IC) of in een palliatief beleid is gekomen.”
Patiënten die naar de IC worden gebracht maken de meeste indruk, geeft Hanna toe. “Zeker omdat ze vaak de leeftijd van mijn ouders hebben of zelfs nog jonger zijn. Dan word je wel even met je neus op de feiten gedrukt dat leeftijd geen rol speelt in het verloop van de ziekte. Gelukkig kunnen we er binnen het team goed met elkaar over praten.”
Klinische blik
Als pasafgestudeerde verpleegkundige leert Hanna veel over zichzelf tijdens deze pandemie. “Ik heb mezelf beter leren kennen. En ook mijn klinische blik is in sneltreinvaart verbeterd. Uitputting ligt op de loer bij coronapatiënten, terwijl ze zelf aangeven zich nog redelijk goed te voelen. Het is een kunst om daar doorheen te prikken; iets wat je echt pas leert door het opdoen van ervaring.”
Veerkracht
Ook ontdekte Hanna hoeveel veerkracht haar team heeft. “Veranderingen volgen elkaar in rap tempo op. Niet alleen op het gebied van onderzoeken, medicatie en behandeling, maar ook qua logistiek en beleid zijn er regelmatig veranderingen. Ik sta er versteld van hoe makkelijk we met z'n allen meedeinen op die golven van verandering en er iedere dag weer voor 100% voor gaan.”
#Vrijdagverhalen
Onder het motto ‘Met aandacht. Dat voelt beter’ zetten dagelijks circa 1.600 collega’s zich in binnen Nij Smellinghe. In de serie Vrijdagverhalen vertellen bevlogen collega’s die voor én achter de schermen in ons ziekenhuis werken hun verhaal.
Laatste nieuws
-
21 nov 2024
Geslaagde Informatieavond Nij Smellinghe legt uit: plas- en poepproblematiek bij kinderen
-
14 nov 2024
Verhuizing polikliniek Interne Geneeskunde
-
13 nov 2024
‘Bloeden is doodnormaal column gynaecoloog/seksuoloog Esther Nijhuis
-
13 nov 2024
Ondersteuning arbeidsdeskundigen versnelt re-integratie na operatie
-
12 nov 2024
Hoofdingang Nij Smellinghe sluit vanaf vrijdag 6 december 2024
-
12 nov 2024
Tv-gesprek over inzet statushouders om tekorten arbeidsmarkt tegen te gaan
-
11 nov 2024
Fries spreken in de spreekkamer: “Het maakt de patiënt op de één of andere manier een stukje sterker.”
-
11 nov 2024
Oplevering nieuwe zonnecarports: ruim 10.000 zonnepanelen op terrein Nij Smellinghe
-
07 nov 2024
Denken, doen en groeien in Nij Smellinghe
-
05 nov 2024
Ernstig tekort infusen - wereldwijd