Spring naar inhoud

Stem verpleegkundigen Nij Smellinghe klinkt op strategisch niveau

Verpleegkundige Adviesraad neemt sinds zomer 2020 plaats aan bestuurstafel

In 2020 bestaat de Verpleegkundige Adviesraad (VAR) in Nij Smellinghe vijf jaar. Dit kroonjaar gaat gepaard met een landelijk unieke en mooie ontwikkeling voor de VAR in het Drachtster ziekenhuis. Sinds de zomer van 2020 neemt een afvaardiging van de zeven leden van deze adviesraad zo’n vier keer per jaar plaats aan de bestuurstafel. Dit betekent dat ze direct betrokken zijn bij belangrijke organisatiebesluiten en daarover meepraten. Een mooiere manier om het jubileum te vieren, kan de VAR zich niet wensen. VAR-lid Joanne Bouma: “Met deze ontwikkeling erkent Nij Smellinghe de spilpositie van verpleegkundigen in het ziekenhuis.”

Grote stap voorwaarts

Aan de bestuurstafel gaat de VAR in gesprek met de voorzitter Raad van Bestuur en met het Co-bestuur (medisch specialisten). “Dit is een grote stap voorwaarts”, vertelt VAR-lid Joanne Bouma. “Bij impactvolle organisatiebesluiten is het belangrijk om afwegingen te maken vanuit verpleegkundig perspectief. In Nij Smellinghe werken ten slotte zo’n 600 verpleegkundigen. Bijvoorbeeld: wanneer we weer verpleegkundigen moeten inzetten op een COVID-19 afdeling, hoe gaan we dat dan doen? Wat ging vorige keer goed en wat kan beter? Verpleegkundigen hebben een spilfunctie in het ziekenhuis; ze zien en horen veel en zijn, met hun ervaring in de patiëntenzorg, van waarde aan de bestuurstafel. De VAR vertegenwoordigt de verpleegkundige beroepsgroep.”

Het is landelijk vrij uniek dat verpleegkundigen aanschuiven bij al bestaande overleggen van het bestuur. “In de meeste ziekenhuizen is dit niet gebruikelijk. Met elkaar praten we over organisatiebesluiten en ook over maatschappelijke zaken en de gevolgen daarvan voor Nij Smellinghe. Denk bijvoorbeeld aan de landelijke personeelstekorten in de acute zorg.”

Erkenning spilpositie verpleegkundigen

De VAR merkt bij haar achterban dat de stap naar de bestuurstafel wordt gewaardeerd. “We voelen ons gehoord en serieus genomen. Hiermee wordt de spilpositie van verpleegkundigen in het ziekenhuis erkent. Er wordt niet langer over ons gesproken, maar met ons.”

Voorzitter Raad van Bestuur Bert Kleinlugtenbeld: “Het is een mooie ontwikkeling voor Nij Smellinghe. De inbreng van de VAR is waardevol. Verpleegkundigen hebben veel kennis en ervaring, dat kunnen we nu ook op strategisch niveau inzetten. Zo bouwen we met elkaar aan een duurzame organisatie.”

Goed contact met de bestuurder was er overigens altijd al. “De VAR had iedere maand al laagdrempelig overleg met de bestuurder en dat blijft. Het verschil is dat de VAR nu ook medisch specialisten spreekt, vanaf het begin betrokken wordt bij ontwikkelingen en dat de gesprekken meer op strategisch niveau zijn.”

Lot Jansen en Marcel van der Linde zijn Co-bestuurders vanuit de Medische Staf en zien ook de meerwaarde van het strategische overleg met de VAR: “Het is een logische stap en qua input een waardevolle toevoeging aan de bestuurstafel. Hierdoor krijgt de nauwe samenwerking die er op de werkvloer tussen verpleegkundigen en medisch specialisten continu is, nu ook in beleidskeuzes een nadrukkelijkere en bredere plek. Ook door ons is het eerste overleg als goed, open en prettig ervaren.”

Persoonlijke ontwikkeling

Deze verandering vraagt van de VAR andere vaardigheden. “Meepraten op dit niveau betekent voor ons bijvoorbeeld dat we ons meer vanuit strategisch oogpunt verdiepen in de onderwerpen die spelen. En het vraagt andere gespreksvaardigheden: hoe neem je als VAR positie in als je aan de bestuurstafel zit? We werken met een trainer die ons daarin veel leert. Voor alle VAR-leden betekent dat ook persoonlijke groei. De eerste keer aan de bestuurstafel vonden we spannend, maar het bleek mee te vallen. Het was een goed en gelijkwaardig gesprek.”

Inspiratiebron

De VAR neemt zo’n vier keer per jaar plaats aan de bestuurstafel. “Via de leden van onze Klankbordgroep en een nieuwsbrief geven we terugkoppeling aan de verpleegkundigen in Nij Smellinghe. Met onze deelname aan bestuursoverleggen willen we ook een inspiratiebron voor ze zijn. Het is een concreet voorbeeld van verpleegkundig leiderschap en past bij de kenmerken van Excellente Zorg die Nij Smellinghe zoveel mogelijk hanteert. We stimuleren verpleegkundigen om leiderschap te tonen: signaleer wat beter kan, onderneem zelf actie en blijf doorzetten als er niet direct iets verandert. Zo kun je je verantwoordelijkheid nemen en een bijdrage leveren aan de kwaliteit van patiëntenzorg.”