Spring naar inhoud

Reina, algemeen medewerker bij de Trombosedienst: “Patiënten waarderen het enorm dat we thuis langskomen”

#Vrijdagverhalen

Tijdens haar huisbezoeken om bloed af te nemen, is Reina voor veel patiënten een luisterend oor waar ze hun verhaal aan kwijt kunnen. Als één van de weinigen komt zij bij mensen thuis tijdens de coronatijd. "De eenzaamheid, het verdriet en de spanning; alles komt tijdens een huisbezoek ter sprake."

Thuisbezoek

Om te zorgen dat patiënten zo veel mogelijk thuis kunnen blijven tijdens de coronaperiode, gaan Reina en haar collega’s van de Trombosedienst iedere dag op pad om patiënten thuis te bezoeken. “Wij gaan op route om bij mensen thuis of op prikpunten in de buurt bloed af te nemen. Dat doen we voor zowel de Trombosedienst, specialisten als huisartsen. Daarvoor kom ik regelmatig bij oudere patiënten thuis, waar ik soms een van de weinigen ben die nog over de vloer komt. En dus hoor ik veel verhalen.”

Heftige verhalen

Verhalen die af en toe best heftig zijn, geeft Reina toe. “Laatst was ik bij een wanhopige meneer in een verzorgingstehuis, waar corona was geconstateerd. Daardoor mocht hij tijdelijk zijn kamer niet uit. Tijdens het bloedprikken vertelde hij over zijn plannen om er stiekem van door te gaan. ‘En als ze me er niet uitlaten, dan ontsnap ik wel’, was zijn conclusie. Die eenzaamheid bij oudere mensen, het verdriet en de spanning waar ze mee leven. Alles komt tijdens zo’n bezoek ter sprake.”

Angst

Ook Reina zelf herkent die angst. “Zeker in het begin vond ik het best spannend om mijn werk te doen. Wanneer je bij een patiënt op bezoek was geweest, die achteraf besmet bleek te zijn, dan sloeg de angst ook bij mij toe. Die angst merk ik ook bij mensen bij wie ik op bezoek kom. Sommige patiënten doen er alles aan om niet besmet te raken en willen dat we hen bij de achterdeur prikken, in het tuinhuisje of de garage.”

Extra waardering

Reina merkt dat zij als zorgmedewerker extra waardering krijgt voor haar werk tijdens de coronaperiode. “De meeste patiënten zijn erg dankbaar dat wij thuis langskomen, zodat ze zelf niet naar het ziekenhuis hoeven te rijden. Maar ook mensen op straat die me groeten met de duim omhoog, omdat ik in een Nij Smellinghe dienstauto rijd. Dat geeft me een bijzonder goed gevoel.”

Reina
Reina

#Vrijdagverhalen

Onder het motto ‘Met aandacht. Dat voelt beter’ zetten dagelijks circa 1.600 collega’s zich in binnen Nij Smellinghe. In de serie Vrijdagverhalen vertellen bevlogen collega’s die voor én achter de schermen in ons ziekenhuis werken hun verhaal.