Spring naar inhoud

Preventieve screening van risicopatiënten voorkomt belastende en ingrijpende onderzoeken

Leverpatiënten kunnen nu ook voor FibroScan terecht in Nij Smellinghe

De lever is een belangrijk orgaan: het zorgt ervoor dat ons lichaam goed functioneert en in balans blijft. De polikliniek Maag-, Darm-, en Leverziekten van Nij Smellinghe neemt vanaf juli de nieuwe FibroScan in gebruik om onderzoek te doen naar de lever. Met de scan wordt door geluidsgolven onderzocht hoe soepel de lever is, dit geeft belangrijke informatie voor de behandeling.

Vroege opsporing

De elasticiteit van de lever geeft de hoeveelheid littekenweefsel aan. Met de nieuwe FibroScan is het, naast de elasticiteit van de lever, ook mogelijk om vervetting van de lever en elasticiteit van de milt te meten. Het onderzoek wordt toegepast bij patiënten met chronische leveraandoeningen en leververvetting. Door het maken van de scan, kan mogelijk aanvullend onderzoek, zoals een leverpunctie of gastroscopie (maagonderzoek), worden voorkomen.

Maag-, darm- en leverarts Rando Muñoz vertelt: “Leververvetting neemt steeds meer toe. Patiënten met leververvetting hebben een verhoogd risico op ontwikkeling van levercirrose. Levercirrose is een aandoening aan de lever, waarbij littekenweefsel de lever beschadigd. Met de FibroScan screenen wij risicopatiënten preventief waarmee leververvetting in een vroeg stadium wordt opgespoord. Dan kunnen we gericht adviseren of behandelen om de kans op levercirrose te verminderen of zelfs te vermijden.” 

Kortere wachttijd

Door het onderzoek nu in eigen ziekenhuis aan te bieden, verkorten we de wachttijden voor onze patiënten met een aandoening aan de lever. Voorheen werden zij voor het onderzoek doorverwezen naar het Medisch Centrum Leeuwarden of UMCG. Het onderzoek duurt tien minuten en is pijnloos.

Dr. Rando Muñoz: “Door de FibroScan kunnen wij belastende en ingrijpende onderzoeken bij een deel van onze patiënten voorkomen. Bijvoorbeeld een gastroscopie (maagonderzoek) om te bepalen of er sprake is van slokdarmspataderen of een leverpunctie. Met de nieuwe scanner blijven we voldoen aan de huidige richtlijnen voor onze patiënten. We verwachten de komende jaren nog meer patiënten te helpen door de scan in eigen ziekenhuis uit te voeren.”