Groningen / Drachten, 20 januari 2022 - Op 1 november 2021 is Geert van der Sluis gestart als bijzonder lector ‘Functioneren en participeren rondom ziekenhuisopnames’ aan de Hanzehogeschool Groningen. Zijn onderzoeksopdracht richt zich op hoe een patiënt aan zijn fysieke en mentale fitheid kan werken en daarmee beter en sneller kan herstellen van een ziekenhuisopname. Hiervoor wordt verschillende wetenschappelijke data vertaald naar praktische handvatten in de spreekkamer voor de patiënt en de betrokken zorgprofessionals. Deze handvatten geeft een patiënt inzicht in zijn te verwachten herstel en wat hij zelf kan bijdragen om beter en sneller te herstellen, om complicaties te beperken of voorkomen en zo samen te werken aan een duurzaam herstel.
Terugdringen van lichamelijk en mentaal functieverlies
Er valt veel winst te behalen door wetenschappelijke kennis te vertalen naar handvatten voor de praktijk. ‘Een opname in een ziekenhuis is een ingrijpende gebeurtenis’ zegt Geert van der Sluis, programmamanager Onderzoek en Innovatie en fysiotherapeut in ziekenhuis Nij Smellinghe. ‘Voor dertig procent van de patiënten is de lichamelijke en mentale impact erg groot. Ze verliezen tijdelijk of blijvend lichamelijke of mentale functies. Denk hierbij aan zelfredzaamheid in dagelijks functioneren, zoals werken, fietsen, reizen, sociale interactie en spelen met de (klein)kinderen. In ziekenhuis Nij Smellinghe worden wetenschap en praktijk al met elkaar verbonden, bijvoorbeeld met prehabilitatie. Dit houdt in dat patiënten met een op maat gemaakt programma trainen om fysiek en mentaal fitter te worden voor en na een operatie. De kans op complicaties wordt hierdoor met maar liefst vijftig procent verminderd. Met deze onderzoeksopdracht gaan we de kennis uitbreiden en optimaliseren we de handvatten om de fysieke en mentale fitheid van de patiënt te verbeteren.’
Lokaal praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek
Geert van der Sluis wordt aangesteld als bijzonder lector binnen het lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing van de Hanzehogeschool Groningen. Bij zijn onderzoeksopdracht worden studenten en docenten van verschillende opleidingen van de Hanzehogeschool en zorgprofessionals van Nij Smellinghe betrokken. Geert van der Sluis: ‘Samen met patiënten, studenten, zorgprofessionals en wetenschappers leren en ontwikkelen we kennis in de praktijk. We maken een combinatie van lokaal praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek in en om het ziekenhuis met vergelijkend onderzoek tussen ziekenhuizen onderling. Wij zijn met veel enthousiasme gestart met deze onderzoeksopdracht. Op deze manier verbreden en delen we samen onze kennis, iets waar patiënten en zorgprofessionals veel baat bij kunnen hebben. In het ziekenhuis ervaren mijn collega’s en ik dagelijks dat we nog mooie stappen kunnen maken om zo samen de duurzame zorg voor patiënten te verbeteren en vooral wat de patiënten hierin zelf kunnen betekenen.’
Geert van der Sluis is tevens thematrekker perioperatieve zorg binnen FAITH research, een SIA SPRONG onderzoeksprogramma rondom het tegengaan van kwetsbaarheid, waarbinnen Nij Smellinghe tevens partner is.
Het lectoraat wordt mede gefinancierd door ziekenhuis Nij Smellinghe, waar Van der Sluis werkzaam is als programmamanager onderzoek en innovatie.
Laatste nieuws
-
21 nov 2024
Geslaagde Informatieavond Nij Smellinghe legt uit: plas- en poepproblematiek bij kinderen
-
14 nov 2024
Verhuizing polikliniek Interne Geneeskunde
-
13 nov 2024
‘Bloeden is doodnormaal column gynaecoloog/seksuoloog Esther Nijhuis
-
13 nov 2024
Ondersteuning arbeidsdeskundigen versnelt re-integratie na operatie
-
12 nov 2024
Hoofdingang Nij Smellinghe sluit vanaf vrijdag 6 december 2024
-
12 nov 2024
Tv-gesprek over inzet statushouders om tekorten arbeidsmarkt tegen te gaan
-
11 nov 2024
Fries spreken in de spreekkamer: “Het maakt de patiënt op de één of andere manier een stukje sterker.”
-
11 nov 2024
Oplevering nieuwe zonnecarports: ruim 10.000 zonnepanelen op terrein Nij Smellinghe
-
07 nov 2024
Denken, doen en groeien in Nij Smellinghe
-
05 nov 2024
Ernstig tekort infusen - wereldwijd