Ervaringen, onderzoeken, kansen en uitdagingen op het gebied van prehabilitatie werden vandaag gepresenteerd en besproken met Ernst Kuipers, minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aan het einde van zijn werkbezoek in ziekenhuis Nij Smellinghe gingen deskundigen en de minister in gesprek over perioperatieve zorg en prehabilitatie. Welke kansen en uitdagingen zijn er in de praktijk en wat is er nodig voor beleid?
Praktijk Nij Smellinghe past uitstekend in IZA
Minister Kuipers feliciteerde Nij Smellinghe met het goede werk dat we laten zien op het gebied van perioperatieve gezondheid en zorg. “Jullie combineren praktijk, patiëntervaringen en wetenschap en laten met onderbouwing zien dat het werkt. Dat zie je ook terug in de resultaten van jullie onderzoeken op het gebied van prehabilitatie en ‘van knieprothese naar werk’’, aldus Ernst Kuipers. “Het meer oog hebben voor hoogrisico patiënten, prehabilitatie en daarin samenwerken met de eerste lijn, zoals huisartsen en fysiotherapeuten kan een groot verschil maken voor de patiënt, in zijn herstel en de kosten. Uiteindelijk betaalt de investering in prehabilitatie zich terug, omdat er minder lange liggers zijn en minder complicaties.”
Dit past uitstekend bij het Integraal Zorgakkoord (IZA). De tip die minister Kuipers nog meegaf: “Leer van elkaar, neem het bewezen resultaat over en rol het in heel Nederland uit. Hierover moeten we met elkaar als zorgprofessionals, zorgbestuurders, ZonMw, zorgverzekeraars en ministerie VWS verder in gesprek. En kunnen we nog stappen maken”.
Op het gebied van prehabilitatie wordt de kennis en ervaring onder 19 Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen met elkaar gedeeld en leren we van elkaar.
Werkbezoek aan Noord-Nederland over leefstijl en gezondheid
Op maandag 6 maart bracht de minister van VWS, Ernst Kuipers, een werkbezoek aan Noord-Nederland. Hij bezocht UMCG en Nij Smellinghe. De onderwerpen van het werkbezoek zijn gelinkt aan leefstijl en gezondheid. In Drachten ging LifeLines, de grootste data- en biobank van Nederland, in gesprek over hun meerwaarde voor beleidsvorming. De minister en zijn gezelschap werden ontvangen in het nieuwe schoolgebouw van Nij Smellinghe. Hier werd ervaren hoe het regionale ziekenhuis praktijk, onderwijs en wetenschap samenbrengt.
Met prehabilitatie snel en goed herstel en complicaties verminderen met 50%
Een mooi voorbeeld van praktijk, onderwijs en wetenschap is prehabilitatie. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en onderzoeken is gepresenteerd hoe een toegewijd team in Nij Smellinghe samenwerkt met de patiënten aan de mentale en fysieke fitheid voor en na de opname. Dit gebeurt met een plan op maat, dat past bij de wensen, behoeftes en mogelijkheden van de patiënt. Uit onderzoek en onze ervaring blijkt dat de patiënt door te prehabiliteren de kans op complicaties met 50% kan verminderen. En de kans op een snel en goed herstel juist enorm kan verhogen. Zo werken wij samen aan duurzame zorg.
Kennis over nieuwe zorg direct implementeren in de zorg
Geert van der Sluis (programmamanager Onderzoek en Innovatie en lector aan de Hanzehogeschool) en Daniël Strijbos (onderzoeker en fysiotherapeut) vertelden enthousiast hoe wij werken aan perioperatieve gezondheid & zorg. Prehabilitatie is hier een onderdeel van. Tijdens de presentatie werd er dieper ingegaan op Experience Based Evidence. In Nij Smellinghe brengen we ervaringen, behoeftes en wensen van de patiënt, de cultuur binnen het ziekenhuis en de beschikbare wetenschappelijke kennis samen. Hierbij doen we onderzoek en implementeren de zorgvernieuwing direct in de zorg. De manier van prehabilitatie in het Drachtster ziekenhuis is hier een prachtig voorbeeld van.
Wetenschappelijk onderzoeksproject ‘van knieprothese naar werk’
Een ander onderdeel van perioperatieve gezondheid & zorg is goede zorg na de opname. Dit werd toegelicht in het wetenschappelijk onderzoeksproject ‘van knieprothese naar werk’. Het doel hiervan is het versnellen en verbeteren van het arbeidsintegratieproces bij werkenden die een kunstknie hebben gekregen. Want op dit moment is helaas 30% van de mensen na één jaar na de operatie nog niet volledig aan het werk.
We kijken terug op een geslaagd en inspirerend werkbezoek.
Foto's door Annemarie Fotografie
Laatste nieuws
-
21 nov 2024
Geslaagde Informatieavond Nij Smellinghe legt uit: plas- en poepproblematiek bij kinderen
-
14 nov 2024
Verhuizing polikliniek Interne Geneeskunde
-
13 nov 2024
‘Bloeden is doodnormaal column gynaecoloog/seksuoloog Esther Nijhuis
-
13 nov 2024
Ondersteuning arbeidsdeskundigen versnelt re-integratie na operatie
-
12 nov 2024
Hoofdingang Nij Smellinghe sluit vanaf vrijdag 6 december 2024
-
12 nov 2024
Tv-gesprek over inzet statushouders om tekorten arbeidsmarkt tegen te gaan
-
11 nov 2024
Fries spreken in de spreekkamer: “Het maakt de patiënt op de één of andere manier een stukje sterker.”
-
11 nov 2024
Oplevering nieuwe zonnecarports: ruim 10.000 zonnepanelen op terrein Nij Smellinghe
-
07 nov 2024
Denken, doen en groeien in Nij Smellinghe
-
05 nov 2024
Ernstig tekort infusen - wereldwijd