Spring naar inhoud

Om de kans op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen gelden er extra maatregelen in Nij Smellinghe. Kijk voor actuele informatie op www.nijsmellinghe.nl/corona.

Medewerker Infectiepreventie Sjoukje: “Ik wil me graag inzetten waar ik het meest nodig ben”

#Vrijdagverhalen

Tijdens haar werkzaamheden als verpleegkundige en medewerker Infectiepreventie kreeg Sjoukje op veel verschillende manieren te maken met het coronavirus. Van buddy op de Intensive Care (IC), het beantwoorden van de dagelijkse vragen via de telefoon en mail tot het opstarten en verwerken van de bron- en contactonderzoeken. Bovendien is Sjoukje van begin af aan betrokken bij het vaccineren in Nij Smellinghe. “Het coronavaccin is voor veel mensen het teken dat we weer de goede kant op gaan.”

Sjoukje weet nog exact het moment dat ze via de groepsapp van een collega het bericht kreeg dat er bij de eerste Nederlander corona was aangetoond. “Vanaf toen kwam de drukte op gang en daarmee ook de onzekerheid. Ik kreeg op een gegeven moment de vraag of ik een aantal collega’s in Nij Smellinghe wilde testen, die klachten hadden. Dit was nog niet eerder gedaan in ons ziekenhuis. Er spookten wel vragen rond in mijn hoofd: zijn de medewerkers erg ziek? Draag ik de juiste beschermende maatregelen? Het was het begin van onze teststraat, die daarna al snel werd uitgebreid en geoptimaliseerd.”

Focus op infectiepreventie

Naast haar werk bij de afdeling Infectiepreventie werkte Sjoukje voorafgaand aan de allereerste corona-uitbraak een aantal uur per week als verpleegkundige op de Dagverpleging (afdeling B1). “Naarmate het aantal coronabesmettingen in Nederland verder toenam, werd het op onze afdeling Infectiepreventie steeds drukker. Ik ben toen gevraagd om tijdelijk meer te komen werken bij Infectiepreventie. Ik wil me graag inzetten waar ik het meest nodig ben, dus heb ik er voor gekozen om tijdelijk de Dagverpleging te verlaten. Tijdens de tweede coronagolf ben ik vier maanden als buddy aan de slag gegaan op de IC, om ook daar mijn steentje bij te dragen.”

De goede kant op

Sinds de start van het vaccineren in Nij Smellinghe is Sjoukje ook nauw betrokken bij de organisatie hiervan. “Ik zorg ervoor dat er op de te vaccineren data zorgprofessionals beschikbaar zijn, die hierbij willen helpen en zoek vervanging bij uitval. We vaccineren medewerkers en een kleine groep patiënten. Wat ik de afgelopen maanden als meest bijzonder ervaar, zijn reacties van mensen die we vaccineren. Iedereen komt blij binnen, er hangt altijd een goede sfeer. Mensen zijn dankbaar en ervaren de vaccinatie als teken dat we weer de goede kant op gaan. Het lijkt nu nog een ‘ver van ons bed show’, maar hopelijk wordt corona uiteindelijk een ‘griepje’, dat in een bepaalde maand een aantal keer voorbij komt en dan snel weer weggaat.”

#Vrijdagverhalen

Onder het motto ‘Met aandacht. Dat voelt beter’ zetten dagelijks ruim 1.600 collega’s zich in binnen Nij Smellinghe. In de serie Vrijdagverhalen vertellen bevlogen collega’s die voor én achter de schermen in ons ziekenhuis werken hun verhaal.