Nog nooit in de dertig jaar dat Karin Kuperus in de zorg werkt, werd ze geconfronteerd met een nieuw ziektebeeld dat zo veel medische en organisatorische uitdagingen met zich meebrengt als het coronavirus. Als longverpleegkundige op de corona-afdeling staat ze dagelijks oog in oog met het virus. "Ik ben heel trots op ons team en zeker ook op onze jongere medewerkers. Ze laten echt zien dat ze hun mannetje staan en zetten flink de schouders er onder."
Heftiger dan ooit
Het lijkt wel een filmscenario: een nieuw virus dat de wereld op z’n kop zet. “Het is een unieke situatie”, knikt Karin. “Dit ziektebeeld vraagt van ons dat we razendsnel anticiperen op de uitdagingen die we tegenkomen, zowel medisch als organisatorisch. En die zijn heftiger dan ik in de 30 jaar dat ik verpleegkundige ben ooit heb meegemaakt.”
Wederzijds vertrouwen
Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 merkte Karin wat een saamhorigheid en daadkracht het onbekende virus bij haar collega’s losmaakte. “Nu in de tweede golf zijn we vooral aan het meedenken hoe we het best kunnen anticiperen op alles. We worden goed gefaciliteerd en er is wederzijds vertrouwen tussen onze leidinggevende en het team. Dat geeft ons kracht en energie.”
IJzersterk en flexibel
Kracht en energie die hard nodig is. “De situatie verschilt elke dag en dat vraagt veel flexibiliteit van iedereen, vooral voor de schoonmakers, planners en andere afdelingen. De grootste uitdaging is om deze veerkracht en flexibiliteit te bewaren en vasthouden. De kunst is om positief te blijven en je energie niet te verliezen aan miscommunicatie, gemopper en frustratie. En dat doen we tot nu toe goed. We zijn een ijzersterk en flexibel team gebleken. Al het geleerde brengen we nu in kaart, om er in de toekomst ons voordeel mee te doen.”
Onderzoek
Ook zelf leerde Karin veel van het nieuwe virus, waarmee ze plotseling werd geconfronteerd. “Toen de eerste coronagolf begon, was ik net gestart met het laatste deel van de opleiding HBO-V. Ik heb mijn scriptie-onderwerp toen omgebouwd naar corona en onderzoek gedaan naar wat een verpleegkundige nodig heeft tijdens een pandemie om zich staande te houden. Ik heb me vooral verdiept in de rol van buddy’s. In die zin heeft corona ons ook veel gebracht. Ik zie deze periode dan ook als een kans om ervaring op te doen, in elkaars keuken te kijken en te laten zien wat je in huis hebt.”
#Vrijdagverhalen
Onder het motto ‘Met aandacht. Dat voelt beter’ zetten dagelijks circa 1.600 collega’s zich in binnen Nij Smellinghe. In de serie Vrijdagverhalen vertellen bevlogen collega’s die voor én achter de schermen in ons ziekenhuis werken hun verhaal.
Laatste nieuws
-
22 apr 2025
Nominatie Rookvrije Generatie Award Fryslân
-
22 apr 2025
Nieuwe expositie in Nij Smellinghe - Tatyana Murova
-
19 apr 2025
Passend speelgoed voor alle leeftijden dankzij donatie Stichting Vrienden van Nij Smellinghe
-
17 apr 2025
Sterk teamwerk, op het water en in de zorg
-
17 apr 2025
Gewijzigde openingstijden tijdens pasen
-
15 apr 2025
Alles binnen handbereik dankzij innovatieve 3D geprinte oplossingen
-
14 apr 2025
De voorjaarseditie van Nijs!
-
14 apr 2025
Scholing Neurorevalidatie
-
14 apr 2025
Muziektherapie krijgt vaste plek in ziekenhuis Nij Smellinghe
-
10 apr 2025
Snellere doorlooptijd door digitalisering bloedafnames Antonius en Nij Smellinghe