Spring naar inhoud

Lawei-medewerker Matthijs: “Van barman tot broeder, wie had dat kunnen denken?”

#Vrijdagverhalen

Waar zorgmedewerkers het tijdens de coronaperiode razend druk hadden, kon je bij schouwburg De Lawei een speld horen vallen. Door de verplichte lockdown zat Lawei-horecamedewerker Matthijs maanden thuis. Toen hij werd gevraagd om op detacheringsbasis een steentje bij te dragen in het ziekenhuis, hoefde hij niet lang te twijfelen. "Het heeft mij geïnspireerd om me om te scholen en ook in de zorg te gaan werken."

Er lijkt een wereld van verschil te zitten tussen een ziekenhuis en een schouwburg, maar niets is minder waar, vertelt Matthijs. “Mijn werk in De Lawei bestaat voornamelijk uit het welkom heten van onze gasten en ze met een glimlach te helpen. Dit deed ik in het ziekenhuis ook. Ik ben begonnen als gastheer bij de poli-ingang. Vanaf daar bracht ik mensen naar hun afspraak en haalde ze weer op. Het was mooi om te zien dat mensen zo veel waardering tonen als je ze even helpt. Natuurlijk komen mensen niet voor hun lol naar het ziekenhuis, zoals ze dat wel doen bij het theater, maar ik denk dat een vriendelijke lach en wat hulp in het ziekenhuis net zo belangrijk is als in De Lawei.”

Nachtwerk

Als vliegende keep stak Matthijs de afgelopen maanden op verschillende afdelingen z’n handen uit de mouwen. “Naast mijn rol als gastheer, deed ik regelmatig kleine hand-en-spandiensten voor het personeel. Later ben ik ook gaan helpen bij de triage. Daar stelde ik alle bezoekers de standaard coronavragen bij binnenkomst. Al die triagevragen kon ik op een gegeven moment uit mijn hoofd. Sterker nog: ik droomde er ’s nachts zelfs van!”

De wekker zetten

Als horecaman moest Matthijs wel even slikken toen hij z’n nieuwe werktijden bij Nij Smellinghe te horen kreeg. “Ik moest wel even wennen om al om zeven uur ’s ochtends te beginnen. Door het horecawerk ben ik gewend geraakt aan een heel ander ritme. Maar ik zette iedere dag met liefde mijn wekker. Ik ben geen dag met tegenzin naar het ziekenhuis gegaan. Het was fantastisch om op deze manier een kijkje te kunnen nemen achter de schermen van Nij Smellinghe.”

Positieve vibes

De hectiek en heftige verhalen van patiënten maakten grote indruk op Matthijs. Daarbij viel één ding hem in het bijzonder op. “Vooraf dacht ik dat er vast en zeker een sombere sfeer in het ziekenhuis zou heersen, zoals je in sommige films of series altijd ziet. Ik was aangenaam verrast door de prettige sfeer onder alle collega’s. Iedereen was erg vriendelijk en enorm behulpzaam. Ik kwam vaak op verschillende afdelingen en overal werd ik vriendelijk geholpen.”

Van barman tot broeder

Met het einde van de drukte tijdens de laatste coronagolf kwam er automatisch ook een einde aan de inzet van Matthijs in de zorg. Of toch niet helemaal? “Ik heb op deze bijzondere manier kennis kunnen maken met de zorgsector. Dit werk heeft me enorm geïnspireerd. Sterker nog: ik heb besloten om een opleiding te volgen en in de zorg te gaan werken. In september 2021 start ik, naast mijn baan bij De Lawei, bij ZuidOostZorg met de opleiding Verzorgende IG (individuele gezondheidszorg). Van barman tot broeder, wie had dat kunnen denken?!”

#Vrijdagverhalen

Onder het motto ‘Met aandacht. Dat voelt beter’ zetten dagelijks 1600 collega’s zich in binnen Nij Smellinghe. In de serie Vrijdagverhalen vertellen bevlogen collega’s die voor én achter de schermen in ons ziekenhuis werken hun verhaal.

Afscheid Lawei-medewerkers

Door een flinke afname van het aantal coronapatiënten en in verband met de landelijke versoepelingen, stopt per 1 juli 2021 de detachering van horecamedewerkers van De Lawei in Nij Smellinghe. De samenwerking van de twee Drachtster organisaties bleek in de afgelopen maanden een goede match. Dit komt doordat ze beide gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan. De Lawei-medewerkers pakken nu hun werk in de schouwburg weer op: www.nijsmellinghe.nl/afscheidlawei.

Matthijs
Matthijs