Spring naar inhoud

Latarjet techniek - een operatieve schouderstabilisatie

Terug in de ringen na een operatieve schouderstabilisatie

Gelooft u het? Menno kampte met een instabiel schouder na een val van 3 meter hoog op een metalen frame. Fysiotherapie mocht niet baten. En dat tijdens zijn ALO-opleiding.

Op de polikliniek Orthopedie in ziekenhuis Nij Smellinghe kon hij gelukkig snel terecht bij één van de schouderchirurgen. Hier bleek dat Menno een ‘Bankart laesie’ had (een aandoening waarbij er schade is opgetreden aan de kraakbeenring in het schoudergewricht) en de orthopeed stelde voor om de schouder te stabiliseren middels de Latarjet procedure.

Wat is de Latarjet techniek?

Orthopedisch chirurg Leo Horta voert sinds kort met regelmaat deze operatie uit: “Latarjet is een chirurgische techniek waarbij een stukje bot van het schouderblad verplaatst en vast gezet wordt aan de voorkant van het schouderkommetje (Glenoïd). Deze fixatie vindt plaats met één of twee schroeven. Dit stukje bot werkt dan als een drempel en voorkomt dat de kop van de bovenarm uit de kom gaat.

De operatie wordt uitgevoerd via een kleine snee van ongeveer vijf centimeter aan de voorzijde van de schouder.

De operatie duurt ongeveer één uur en gebeurt doorgaans onder algehele anesthesie. De patiënt gaat meestal dezelfde dag naar huis of blijft zo nodig een nacht in het ziekenhuis.”

Rontgenfoto van het schouder na een Latarjet behandeling

Wat zijn indicaties voor een Latarjet procedure?

De belangrijkste indicatie voor deze operatie is bij patiënten waarbij de schouder steeds aan de voorkant uit de kom gaat als gevolg van een ongeval en waarbij ook letsel aan het bot van de voorrand van het kommetje heeft plaats gevonden. Dit heet een benige Bankart laesie.

Andere indicaties zijn:

  • Patiënten die terugkomen na een eerdere operatie om de schouder stabieler te krijgen (recidieven)- patiënten met een beroep waarbij het schouder fors belast wordt
  • Patiënten die sporten op hoog niveau (zoals Menno)

Voor- en nadelen van de Latarjet ten opzichte van de Bankart

De voordelen van de Latarjet procedure t.o.v. een ‘Bankart stabilisatie’, waarbij alleen de weke delen aan de voorzijde van het kommetje verstevigd worden, is dat de kans op recidief (terugkeer) van de instabiliteit een stuk kleiner is na de Latarjet. Het herstel na de Latarjet operatie verloopt meestal ook iets vlotter dan na een ‘Bankart repair’.

Nadelen van de Latarjet  t.o.v. een Bankart zijn een grotere kans op complicaties zoals zenuwschade, botbreuk en infectie. Ook is er een iets hogere kans op slijtage van de schouder in de toekomst. Deze risico’s worden uiteraard kleiner wanneer de operatie door een ervaren schouderchirurg wordt uitgevoerd.

Nabehandeling

Zes weken na de ingreep kwam Menno terug op het spreekuur en vertelde dat het erg goed met hem gaat. De eerste week was er nog behoorlijke pijn maar daarna nam de pijn aanzienlijk af en kon hij zijn schouder steeds beter bewegen. Na een half jaar fysiotherapie liep hij de turnhal weer binnen!

Menno turnt nu 10 uur per week en hierbij gebruikt hij zijn schouder intensief. Alleen extreme houdingen (zoals bepaalde elementen in de ringen) vermijdt hij nog.

De schouderorthopeden van ziekenhuis Nij Smellinghe

Binnen de Orthopedie in Nij Smellinghe zijn twee schouderspecialisten werkzaam. Gijs van Stralen en Leo Horta zijn beide gespecialiseerde orthopeden en vormen een  sterk duo. Zo draaien ze wekelijks samen een speciaal schouderspreekuur waarbij ze patiënten zien met de meest uiteenlopende schouderklachten. U kunt hierbij denken aan trauma gerelateerde klachten, artrose (prothesiologie), impingement en labrum/glenoïd (schouderkom-) problematiek.