Spring naar inhoud

Invloed verpleegkundigen versterkt én vastgelegd met Verpleegkundig Stafbestuur

In Nij Smellinghe wordt per 1 november 2024 de Verpleegkundige Advies Raad (VAR) vervangen door het Verpleegkundig Stafbestuur (VSB). Deze verandering vergroot de invloed van verpleegkundigen op beleidsvorming, zorgkwaliteit en beroepsontwikkeling. Het VSB neemt een proactieve en strategische positie in binnen het ziekenhuis. Verpleegkundigen denken en praten vanaf het begin van het beleidsproces mee.

In tegenstelling tot de VAR, die een meer reactieve, adviserende rol vervulde, heeft het VSB een proactieve adviesfunctie. Het VSB is vanaf het begin betrokken bij de vorming en uitvoering van beleid op het gebied van verpleegkundige zaken. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de Raad van Bestuur, het managementteam en andere adviserende organen binnen het ziekenhuis. Linda Kleefstra, voorzitter van het VSB, benadrukt: “We zijn nu een volwaardige én vaste gesprekspartner. Deze belangrijke samenwerking met zowel de bestuurder als het management is met de komst van het VSB ook voor de toekomst vastgelegd. Zo praten we voortaan mee over zowel de grote lijnen als de dagelijkse uitvoering. Dat vergroot onze impact op het verpleegkundig beleid en de zorgkwaliteit aanzienlijk.”

Kwaliteit, veiligheid en innovatie

Het VSB richt zich op het optimaliseren van de kwaliteit, veiligheid en efficiëntie van de verpleegkundige zorg én het initiëren en stimuleren van beroepsinhoudelijke ontwikkelingen binnen het ziekenhuis. Deze focus is een belangrijke stap om de kwaliteit van de verpleegkundige zorg te waarborgen en innovatie te bevorderen. “Als beroepsgroep weten wij wat er wel en niet werkt op de werkvloer. Daarom is onze inbreng bij innovaties essentieel”, zegt Kleefstra.

Drie belangrijke thema’s

Het streven van het VSB is om de verpleegkundige beroepsgroep te vertegenwoordigen op strategisch en tactisch niveau binnen Nij Smellinghe. Het doel is om het verpleegkundig perspectief daarmee een stevige plek te geven in besluitvormingsprocessen, zodat verpleegkundigen nu en in de toekomst betrokken blijven en de regie over hun werk kunnen behouden. Om sturing en focus te geven aan hun werkzaamheden, werkt het VSB aan drie belangrijke thema’s die aansluiten op de meerjarenstrategie van Nij Smellinghe. Het gaat hierbij om kwaliteit en een professionele werkomgeving, opleiden en ontwikkelen en innovatie voor toekomstbestendige zorg. 

Beroep aantrekkelijk houden

“Met het thema kwaliteit en een professionele werkomgeving zetten we in op het verbeteren van de werkomgeving voor verpleegkundigen en de kwaliteit van de zorg”, aldus Kleefstra. “Met onderzoek en opleidingen kunnen we zorgen voor een doorlopende professionele ontwikkeling van verpleegkundigen.” Ook richt het VSB zich op innovatie en ‘toekomstbehendige’ zorg, omdat de complexiteit van de zorg en het aantal zorgvragen toeneemt en het aantal werkzame verpleegkundigen daalt. “We moeten ons werk aantrekkelijk houden en de verpleegkundige zorg kwalitatief goed, veilig en efficiënt. Hiervoor is innovatie nodig. Vanuit het VSB kunnen we hierin veel betekenen, omdat we weten wat werkt.”

Klankbordgroep

Het VSB van Nij Smellinghe bestaat uit zeven leden en wordt bijgestaan door een klankbordgroep, bestaande uit onder anderen (poli)verpleegkundigen, gespecialiseerde verpleegkundigen en regieverpleegkundigen. De klankbordgroep vormt de schakel tussen het VSB en de werkvloer. “Hun input is voor de totale beeldvorming bij de totstandkoming van een advies, onmisbaar”, aldus Kleefstra. In de oprichtingsfase van het VSB, die nog loopt tot mei 2025, werft het Verpleegkundig Stafbestuur verpleegkundigen voor de klankbordgroep om een brede vertegenwoordiging vanuit alle delen van de organisatie te waarborgen.

De leden van het Verpleegkundig Stafbestuur, foto door Annemarie Fotografie
De leden van het Verpleegkundig Stafbestuur, foto door Annemarie Fotografie