Het Friesch Dagblad interviewde Annouk Koppelman, manager Mens & Organisatie in ziekenhuis Nij Smellinghe over de te verwachten personeelskrapte in ziekenhuizen. Koppelman legt onder andere uit hoe ziekenhuizen en ambulancediensten in Noord Nederland de krachten bundelen in Zorg voor het Noorden om medewerkers te behouden en nieuwe aan te trekken. Door gezamenlijk te werven en op te leiden.
Volgens het onderzoek van ABF Research in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt er in 2031 een tekort van 24.400 mensen in de ziekenhuizen verwacht. De krapte ontstaat onder andere doordat een deel van de zorgmedewerkers de komende jaren met pensioen gaat. En ook de vraag naar zorg groeit als gevolg van de vergrijzing.
Mensen nieuwsgierig maken voor werken in de zorg
Met de nog grotere, verwachte, personeelstekorten zal er hoe dan ook meer moeten gebeuren, aldus Koppelman. Volgens haar is het niet zo dat er niemand meer in de zorg wil werken. Integendeel. ,,De belangstelling is er wel, maar mensen zien er toch vaak wat tegenop omdat ze een te hoge werkdruk verwachten. Je moet ze dus nieuwsgierig zien te maken.”
Meer maatwerk om mensen te behouden
Zorg voor het Noorden speelde daar de afgelopen jaren op in door meer opleidingsplekken te creëren en opleidingen aan te bieden voor anesthesiemedewerkers, operatieassistenten en medewerkers operatieve zorg. Omdat er in de ziekenhuizen nu nog een tekort is aan stagemogelijkheden, is bovendien afgesproken dat er ieder jaar 10 procent extra stageplekken bij komen voor reguliere verpleegkundigen. Koppelman: ,,En we zien bij stages veel mensen uitvallen, bijvoorbeeld omdat ze de werkdruk te hoog vinden. We moeten meer doen om hen te begeleiden en aan boord te houden.” Meer maatwerk is sowieso nodig om mensen te behouden, zegt de personeelsmanager. ,,We zien bijvoorbeeld ook dat ouder personeel het vaak moeilijk vindt om avond- en nachtdiensten te blijven draaien. Maar we willen hen wel behouden, dus moeten we actiever kijken of we hen iets anders kunnen bieden.”
Meer lezen
Klik hier voor het hele premium artikel van het Friesch Dagblad 'Noordelijke ziekenhuizen kampen steeds vaker met een tekort aan personeel: vroeger duurde het twee maanden, nu vaak vier voordat een vacature is vervuld'
Meer weten over Zorg voor het Noorden.
Laatste nieuws
-
21 nov 2024
Geslaagde Informatieavond Nij Smellinghe legt uit: plas- en poepproblematiek bij kinderen
-
14 nov 2024
Verhuizing polikliniek Interne Geneeskunde
-
13 nov 2024
‘Bloeden is doodnormaal column gynaecoloog/seksuoloog Esther Nijhuis
-
13 nov 2024
Ondersteuning arbeidsdeskundigen versnelt re-integratie na operatie
-
12 nov 2024
Hoofdingang Nij Smellinghe sluit vanaf vrijdag 6 december 2024
-
12 nov 2024
Tv-gesprek over inzet statushouders om tekorten arbeidsmarkt tegen te gaan
-
11 nov 2024
Fries spreken in de spreekkamer: “Het maakt de patiënt op de één of andere manier een stukje sterker.”
-
11 nov 2024
Oplevering nieuwe zonnecarports: ruim 10.000 zonnepanelen op terrein Nij Smellinghe
-
07 nov 2024
Denken, doen en groeien in Nij Smellinghe
-
05 nov 2024
Ernstig tekort infusen - wereldwijd