In Nij Smellinghe wordt gewerkt met de gefractioneerde Erbium Glass laser. Dit is de nieuwste en meest geavanceerde laser voor de behandeling van huidverbetering. Deze laser heeft een hoge energieafgifte per puls, waardoor er een effectieve behandeling kan plaatsvinden. Door de pulsen in fracties (deeltjes) aan te bieden is de behandeling heel gecontroleerd en veilig voor de huid.
Wat kan er met de Erbium Glass laser behandeld worden?
De Erbium Glass laser is een laser die ontwikkeld is om de huidteint en textuur te verbeteren. De laser wordt ingezet om onregelmatige en zonbeschadigde huid, ouderdomsvlekken, huidverslapping, fijne lijntjes, grove poriën, oppervlakkige striae, post-traumatische littekens, chirurgische littekens en acnelittekens te verbeteren.
Hoe werkt de Erbium Glass laser?
De Erbium Glass laser maakt minuscule kleine warmtegaatjes in de huid tot diep in de lederhuid. Hierbij blijft de omliggende huid intact. Er wordt een sterke wondgenezing gecreëerd, waarbij de bindweefselcellen gestimuleerd worden om nieuw collageen aan te maken in de diepe huidlaag. Omdat de omliggende opperhuid intact is gebleven, kunnen deze cellen het herstel nog meer bespoedigen. De kleine kanaaltjes gaan zich opvullen met nieuw, gezond huidweefsel. Tijdens het genezingsproces worden er ook weer nieuwe bloedvaatjes aangelegd. Hierdoor treedt er een verbeterde bloedvoorziening op en worden huidfuncties weer geactiveerd. Pigmentcellen herstellen en de kleur wordt geleidelijk weer normaal. De huid wordt egaler van kleur, strakker, steviger en de structuur is verbeterd.
Zijn er beperkingen voor of na de behandeling?
Het is verstandig om de zon en de zonnebank het hele jaar door, gedurende 6 weken voor en minimaal 6 weken na de laserbehandeling te mijden (ook tussen de behandelingen door). Een door de zon gebruinde huid heeft meer kans op bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld pigmentverschillen. Gebruik een goede zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 30. Gebruik deze het liefst meerdere malen per dag of om de twee uur, indien u de gehele dag buiten in de zon bent.
Indien u een chirurgische procedure in het te behandelen gebied heeft ondergaan, kan het laseren ongeveer na drie maanden na deze ingreep plaatsvinden of nadat de complete genezing is voltooid.
Sommige medicijnen kunnen een verhoogde lichtgevoeligheid (laser is een vorm van licht) of een vertraagde wondgenezing veroorzaken (bijvoorbeeld immuun onderdrukkende medicijnen). Een combinatie van een laserbehandeling met deze medicijnen kan bijwerkingen geven, zoals bijvoorbeeld blaren en littekens. Meld u daarom uw medicijngebruik altijd aan de huidtherapeut of arts. Bij aanwezigheid van een koortslip kan er niet behandeld worden.
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
Voor er gestart wordt met een laserbehandeling vindt er een intakegesprek plaats. In dit gesprek worden de verwachtingen en wensen in kaart gebracht. De behandelingen zijn doorgaans geschikt voor iedereen. Samen met de patiënt wordt er een behandelplan opgesteld waarin alle aspecten van de behandeling aan de orde komen.
Tijdens de behandeling krijgt u een beschermende bril op, zodat de ogen worden beschermd tegen het laserlicht. De laserkop wordt vervolgens over de huid verplaatst en rolt 3 keer over hetzelfde gebied. Het voelt aan als een prikkelende warmte waarna er een branderig gevoel ontstaat. Deze behandeling duurt tussen de dertig en zestig minuten en kan afhankelijk van het oppervlak, huidtype, indicatie en de gewenste resultaten, variëren van mild tot agressief.
Hoe verloopt de nabehandeling?
Direct na de behandeling voelt de behandelde huid aan alsof deze is verbrand door de zon en treedt er zwelling en roodheid op. De roodheid kan 3-10 dagen aanhouden. Zwelling kan aanhouden van 3-5 dagen. Indien nodig mag de huid (thuis) worden gekoeld met natte kompressen. Doordat de bovenste huidlaag intact blijft herstelt de huid snel, waardoor de kans op infectie minimaal is. In de dagen na de behandeling kunnen er kleine, bijna niet zichtbare korstjes ontstaan en gaat de opperhuid vervellen. De huid wordt schilferig van dode huidcellen. Dit leidt tot huidvernieuwing en verbetering van de huid. De huidschilfers verdwijnen na ongeveer 5-7 dagen. Aan deze korstjes mag u niet krabben in verband met littekenvorming. Op de derde dag na de behandeling zal de huid gaan jeuken. Dit hoort bij het genezingsproces. Een fractionele laserbehandeling heeft een herstelperiode van ongeveer 3-10 dagen. De duur is afhankelijk van het behandelde gebied, het huidtype, de indicatie en van de instellingen die tijdens de behandeling zijn gebruikt. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van diepe rimpels zal de behandelaar met een hogere instelling werken, dan bij meer oppervlakkige rimpels. Hoe hoger de instelling, hoe langer de duur van de herstelperiode.
Resultaat
Voorafgaand aan de behandeling is moeilijk te voorspellen hoeveel behandelingen u nodig heeft. Het aantal behandelingen is afhankelijk van onder andere de indicatie, het gewenste resultaat, uw huidtype en de conditie van uw huid. Meestal zijn er voor het gezicht minimaal 3 behandelingen nodig en voor het lichaam minimaal 5. Tussen de behandelingen zitten minimaal 4 weken zodat de huid kan herstellen. De huidtherapeut zal u adviseren hoeveel behandelingen er nodig zijn voor uw huid tijdens het intakegesprek.
Aangezien de stimulatie van het collageen nog enkele maanden doorwerkt, wordt het uiteindelijke resultaat na ongeveer drie tot negen maanden bereikt. Het uiteindelijke resultaat is verschillend per persoon. De laserbehandeling kan de aandoening verbeteren of minder opvallend maken, maar niet in zijn geheel doen verdwijnen. Patiënten die roken (of gerookt hebben), van nature veel mimiek hebben, een trage wondgenezing hebben of de adviezen niet opvolgen, zullen minder resultaat kunnen behalen. Een enkele keer kan het voorkomen dat de behandeling niet het gewenste resultaat geeft, het is van te voren niet altijd te voorspellen of dit zal gebeuren. Tot slot is de behandeling voornamelijk geschikt voor lichte huidtypes, omdat er bij donkere huidtypes een grotere kans is op pigmentvlekken.
Laatste nieuws
-
21 nov 2024
Geslaagde Informatieavond Nij Smellinghe legt uit: plas- en poepproblematiek bij kinderen
-
14 nov 2024
Verhuizing polikliniek Interne Geneeskunde
-
13 nov 2024
‘Bloeden is doodnormaal column gynaecoloog/seksuoloog Esther Nijhuis
-
13 nov 2024
Ondersteuning arbeidsdeskundigen versnelt re-integratie na operatie
-
12 nov 2024
Hoofdingang Nij Smellinghe sluit vanaf vrijdag 6 december 2024
-
12 nov 2024
Tv-gesprek over inzet statushouders om tekorten arbeidsmarkt tegen te gaan
-
11 nov 2024
Fries spreken in de spreekkamer: “Het maakt de patiënt op de één of andere manier een stukje sterker.”
-
11 nov 2024
Oplevering nieuwe zonnecarports: ruim 10.000 zonnepanelen op terrein Nij Smellinghe
-
07 nov 2024
Denken, doen en groeien in Nij Smellinghe
-
05 nov 2024
Ernstig tekort infusen - wereldwijd