Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het coronavirus COVID-19: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Hoe zorg je dat mensen zo snel mogelijk herstellen na een ziekenhuisopname?

‘Een opname in het ziekenhuis is een impactvolle gebeurtenis, zeker voor ouderen,’ zegt Geert van der Sluis van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. ‘Voor dertig procent van de oudere patiënten is de lichamelijke en mentale impact erg groot. Ze verliezen tijdelijk of blijvend lichamelijke of mentale functies. Dit heeft gevolgen voor hun dagelijks leven, denk bijvoorbeeld aan activiteiten als fietsen, tuinieren, bij elkaar op bezoek gaan, reizen of spelen met de kleinkinderen.’

Maar met een speciaal op maat gemaakt programma trainen patiënten om fysiek en mentaal fitter te worden vóór een operatie. De kans op complicaties wordt hierdoor met maar liefst vijftig procent verminderd en patiënten herstellen ook nog eens veel sneller. Dit noemen we prehabilitatie.

Op 1 november 2021 is Geert van der Sluis gestart als bijzonder lector ‘Functioneren en participeren rondom ziekenhuisopnames’ aan de Hanzehogeschool Groningen. Met dit lectoraat worden wetenschap, praktijk en onderwijs met elkaar verbonden. Door kennis te ontwikkelen op het gebied van de dagelijkse zorg en initiatieven om zorg te verbeteren, kan tijdelijk of blijvend verlies van lichamelijke en/of mentale functies bij patiënten door ziekenhuisopnames en medische behandeling aanzienlijk worden verminderd.

We werken aan ziekte, maar zijn meer gericht op gezondheid

‘Het plaatje waar men aan gewend is, is dat mensen het ziekenhuis binnen komen wandelen voor de operatie. Ze gaan naar hun kamer, trekken hun pyjama aan, gaan liggen en geven zich over,’ vertelt Geert van der Sluis. ‘Vaak zijn mensen in een ziekenhuis tweeëntwintig van de vierentwintig uur inactief. Wij zijn bezig een tegenbeweging op gang te brengen. De patiënt komt binnen, en gaat naar een centrale opnameruimte waar hij of zij nog wat kan werken, lezen of andere activiteiten ondernemen. Als het zover is, lopen ze zelf naar de operatiekamer, waar ze zich verkleden en klaar worden gemaakt voor de operatie. De patiënt heeft dus zo lang mogelijk zelf de regie.’

Lees het hele interview met Geert van der Sluis op faithresearch