Waar fysiotherapeut Jeroen normaal op de cardiologie- en longafdeling werkt, zet hij zijn kennis nu in op de corona-afdeling. Veel coronapatiënten hebben na hun ziekte nog een lange weg te gaan. Jeroen ondersteunt hen daarbij. "Soms zijn mensen lange tijd beademd geweest en hebben ze wekenlang niet gezeten of gestaan. Je kunt je voorstellen wat dat met je lichaam doet."
Vertrouwen is essentieel
Een fysiotherapeut is wellicht niet de eerste zorgprofessional die je aan het bed verwacht op de corona-afdeling. Toch heeft Jeroen een belangrijke rol. "Mijn doel is om coronapatiënten zo goed mogelijk te begeleiden tot het moment dat ze het ziekenhuis mogen verlaten. Waar mogelijk probeer ik ze vroegtijdig te mobiliseren. Mensen hierin vertrouwen geven is essentieel. Helemaal bij het coronavirus, wat patiënten toch als een erg spannende ziekte ervaren."
Spier- en conditieafbraak
Af en toe is het een behoorlijke uitdaging om patiënten in beweging te krijgen, merkt Jeroen. "Soms zijn mensen lange tijd beademd geweest en hebben ze wekenlang niet gezeten of gestaan, met bijbehorende spier- en conditieafbraak tot gevolg. Dit zorgt voor angst en weinig vertrouwen in hun eigen kunnen. Juist daarin zit voor mij de uitdaging om patiënten weer vertrouwen in hun eigen lichaam te geven, waardoor ze stapje voor stapje nieuwe mijlpalen bereiken."
Meer samenwerken dan ooit
Met respect kijkt Jeroen naar het werk van al zijn collega's in het ziekenhuis. "In korte tijd hebben we ontzettend veel veranderingen meegemaakt. Van opschalen en afschalen tot verhuizingen en verbouwingen. Steeds kwamen er weer nieuwe situaties op ons pad, die vroegen om flexibiliteit. Ik vind dat we dat met ons allen heel goed gedaan hebben. We werken meer samen dan ooit."
Volhouden
Toch kijkt Jeroen reikhalzend uit naar het moment dat de coronamaatregelen versoepeld kunnen worden. "Hopelijk gaat het vaccineren opleveren waar we zo aan toe zijn: minder zieke mensen, minder volle ziekenhuizen, opschalen van zorg, maar vooral ook meer vrijheid in de privésituatie. Daar zijn we allemaal aan toe. Helaas zijn we zo ver nog niet. Nog even volhouden dus."
#Vrijdagverhalen
Onder het motto ‘Met aandacht. Dat voelt beter’ zetten dagelijks circa 1.600 collega’s zich in binnen Nij Smellinghe. In de serie Vrijdagverhalen vertellen bevlogen collega’s die voor én achter de schermen in ons ziekenhuis werken hun verhaal.
Laatste nieuws
-
29 nov 2024
Zorg met IMPACT! Streven naar betere zorg en kwaliteit van leven
-
28 nov 2024
Nij Smellinghe bouwt: Samen maken we uw bezoek zo aangenaam mogelijk
-
27 nov 2024
‘Thuis’ op de Afdeling Klinische Geriatrie
-
26 nov 2024
Tijdelijke sluiting stiltecentrum Nij Smellinghe wegens verbouwing
-
25 nov 2024
Nieuwkomer Senada: “Mijn collega’s hebben vertrouwen in mij”
-
21 nov 2024
Geslaagde Informatieavond Nij Smellinghe legt uit: plas- en poepproblematiek bij kinderen
-
14 nov 2024
Verhuizing polikliniek Interne Geneeskunde
-
13 nov 2024
‘Bloeden is doodnormaal column gynaecoloog/seksuoloog Esther Nijhuis
-
13 nov 2024
Ondersteuning arbeidsdeskundigen versnelt re-integratie na operatie
-
12 nov 2024
Hoofdingang Nij Smellinghe sluit vanaf vrijdag 6 december 2024