Spring naar inhoud

Om de kans op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen gelden er extra maatregelen in Nij Smellinghe. Kijk voor actuele informatie op www.nijsmellinghe.nl/corona.

Fysiotherapeut Jeroen: “Mensen hebben soms wekenlang niet gezeten of gestaan”

#Vrijdagverhalen

Waar fysiotherapeut Jeroen normaal op de cardiologie- en longafdeling werkt, zet hij zijn kennis nu in op de corona-afdeling. Veel coronapatiënten hebben na hun ziekte nog een lange weg te gaan. Jeroen ondersteunt hen daarbij. "Soms zijn mensen lange tijd beademd geweest en hebben ze wekenlang niet gezeten of gestaan. Je kunt je voorstellen wat dat met je lichaam doet."

Jeroen
Jeroen

Vertrouwen is essentieel

Een fysiotherapeut is wellicht niet de eerste zorgprofessional die je aan het bed verwacht op de corona-afdeling. Toch heeft Jeroen een belangrijke rol. "Mijn doel is om coronapatiënten zo goed mogelijk te begeleiden tot het moment dat ze het ziekenhuis mogen verlaten. Waar mogelijk probeer ik ze vroegtijdig te mobiliseren. Mensen hierin vertrouwen geven is essentieel. Helemaal bij het coronavirus, wat patiënten toch als een erg spannende ziekte ervaren."

Spier- en conditieafbraak

Af en toe is het een behoorlijke uitdaging om patiënten in beweging te krijgen, merkt Jeroen. "Soms zijn mensen lange tijd beademd geweest en hebben ze wekenlang niet gezeten of gestaan, met bijbehorende spier- en conditieafbraak tot gevolg. Dit zorgt voor angst en weinig vertrouwen in hun eigen kunnen. Juist daarin zit voor mij de uitdaging om patiënten weer vertrouwen in hun eigen lichaam te geven, waardoor ze stapje voor stapje nieuwe mijlpalen bereiken."

Meer samenwerken dan ooit

Met respect kijkt Jeroen naar het werk van al zijn collega's in het ziekenhuis. "In korte tijd hebben we ontzettend veel veranderingen meegemaakt. Van opschalen en afschalen tot verhuizingen en verbouwingen. Steeds kwamen er weer nieuwe situaties op ons pad, die vroegen om flexibiliteit. Ik vind dat we dat met ons allen heel goed gedaan hebben. We werken meer samen dan ooit."

Volhouden

Toch kijkt Jeroen reikhalzend uit naar het moment dat de coronamaatregelen versoepeld kunnen worden. "Hopelijk gaat het vaccineren opleveren waar we zo aan toe zijn: minder zieke mensen, minder volle ziekenhuizen, opschalen van zorg, maar vooral ook meer vrijheid in de privésituatie. Daar zijn we allemaal aan toe. Helaas zijn we zo ver nog niet. Nog even volhouden dus."

#Vrijdagverhalen

Onder het motto ‘Met aandacht. Dat voelt beter’ zetten dagelijks circa 1.600 collega’s zich in binnen Nij Smellinghe. In de serie Vrijdagverhalen vertellen bevlogen collega’s die voor én achter de schermen in ons ziekenhuis werken hun verhaal.