Spring naar inhoud

Er zijn genoeg mensen die in de zorg willen werken (interview ZvhN met Algemeen Dagblad)

In Zorg voor het Noorden werken al een paar jaar negen ziekenhuizen en drie ambulancediensten samen om de beste zorgprofessionals te (blijven) binden. Michiel Kahmann, voorzitter van Zorg voor het Noorden*, vertelt aan het Algemeen Dagblad hoe dat wordt gedaan en wat opvalt.

,,Je leest vaak dat er te weinig verpleegkundigen zijn, maar de animo voor dit mooie vak is nog steeds heel hoog”, constateert Michiel Kahmann. ,,Het tekort zit hem met name in specialisaties, bijvoorbeeld voor de ic, spoedeisende hulp, kinderverpleegkunde, oncologie, de OK.”

Door goed te luisteren, flink te investeren in het vernieuwen van opleidingen en maximaal op te leiden zijn het aantal opleidingsplekken met meer dan tien procent opgeschroefd van zo’n 380 naar 420 per jaar. En is de uitval tijdens de opleiding teruggebracht van zo’n 25 naar 10 procent.

Ervaringen met werken en leren in de zorg

Matthijs Libert en Sandra Di Rocco delen hun ervaringen met werken en leren in de zorg in hetzelfde artikel van het Algemeen Dagblad ‘Zorg schreeuwt om verpleegkundigen: ‘Zorgen dat we de uitstroom tegengaan’

Matthijs Libert (26), uit Drachten, van horecatijger tot zorgheld

Tijdens de coronacrisis kwam Libert thuis te zitten, omdat het theater dicht moest. Het ziekenhuis kon juist mensen gebruiken om het zorgpersoneel te ondersteunen bij niet-zorgtaken. Er ontstond een mooie samenwerking tussen de schouwburg De Lawei en ziekenhuis Nij Smellinghe. Libert ging als gastheer patiënten verwelkomen. ,,Ik wilde al langer meer diepgang in mijn werk. In de horeca bezorg je iemand een leuke avond, maar in de zorg heb je meer impact.”

Libert ging op zoek naar een leerwerkplek en koos uiteindelijk voor een opleiding verzorgende. In september 2021 startte hij bij ZuidOostZorg in de ouderenzorg. ,,Dat is wel even wennen hoor. Je komt van alles tegen; poep, plas, pijn, depressie. Het is belangrijk om bij het begin te beginnen. Je leert mensen aanraken en wassen.”

Zijn nieuwe opleiding valt allerminst tegen. ,,Ik zie zeker mijn toekomst in deze sector. Door corona had ik het gevoel: ik wil meedoen, iets betekenen. Ik heb heel veel respect voor wat de zorgmedewerkers hebben gedaan.”

Sandra Di Rocco (30), uit Leeuwarden, seh-verpleegkundige in het Nij Smellinghe, doet nu de opleiding voor ic-verpleegkundige:

Di Rocco is verpleegkundige op de spoedeisende hulp (seh) in het Nij Smellinghe en doet nu de opleiding voor ic-verpleegkundige. Langzaamaan specialiseert Di Rocco zich steeds verder. Ze begon als afdelingsverpleegkundige, staat nu op de spoedeisende hulp en mag zich volgend voorjaar ook ic-verpleegkundige noemen. En dat vindt ze heerlijk. ,,Ik vind het heel fijn om me te ontwikkelen, beter te worden”, vertelt ze.

Complete interview Algemeen Dagblad

Lees hier het hele interview met het Algemeen Dagblad ‘Zorg schreeuwt om verpleegkundigen: ‘Zorgen dat we de uitstroom tegengaan’

*Zorg voor het Noorden is een netwerkorganisatie van negen ziekenhuizen en drie ambulancediensten. Wij werken samen omdat we in Noord-Nederland de beste zorgprofessionals aan ons willen (blijven) binden. Alleen zo kunnen we de beste ziekenhuis- en ambulancezorg blijven bieden.