Spring naar inhoud

Een enkelband voor een spoedig herstel (Friesch Dagblad)

De komende jaren wordt een sterke toename van het aantal knieprotheseoperaties verwacht, met name onder mensen in de werkende leeftijd. Het terugkeren naar werk na deze operatie gaat helaas vaak moeizaam. Zo zien we bijvoorbeeld bij knieprotheseoperaties dat 30% van de mensen na één jaar na de operatie het werk nog niet volledig heeft kunnen hervatten.

Terugkeer naar werk bevorderen

Het Friesch Dagblad interviewde Daniël Strijbos, onderzoeker en fysiotherapeut in Nij Smellinghe en Gea Braschi, patiënt, over het wetenschappelijk zorgpad ‘Back at work After Surgery (BAAS). Met BAAS wordt de terugkeer naar werk bevorderd. Daniël legt uit wat we onderzoeken en hoe de enkelband hier een onderdeel van is.

De enkelband wordt gedragen door patiënten voorafgaand en na de operatie voor een (gedeeltelijke) knieprothese. In de enkelband zit een sensor die meet hoeveel, wanneer en hoe intensief iemand beweegt. Via de app krijgen patiënt, arts en fysiotherapeut resultaten te zien en inzichten.

Inzicht door metingen

Daniël legt aan het Friesch Dagblad uit: ,,Op die manier kunnen ze kijken of hun bewegingspatroon aansluit bij het advies van hun arts. Het zichtbaar maken van de resultaten maakt dat de patiënt er actiever mee bezig is.” Bijkomend voordeel is dat het ziekenhuis mee kan kijken. ,,Krijgt de patiënt klachten, dan kunnen we aan de hand van de metingen samen met de patiënt achterhalen wat de mogelijke oorzaak is. Misschien heeft iemand te intensief bewogen, of te lang achter elkaar. Op basis daarvan kunnen we nieuw advies meegeven.”  

‘Ik wilde zo snel mogelijk weer aan het werk’

Gea Braschi deelt haar patiëntervaring met het Friesch Dagblad. Zes weken na haar nieuwe knieprothese was Gea weer aan het werk. ,,Ik ben ervan overtuigd dat het thuismonitoren heeft bijgedragen aan mijn herstel.” De enkelband heeft ze na haar traject omgeruild voor een smartwatch. ,,Zo houd ik het inzicht in mijn beweegpatroon en blijf ik gemotiveerd om te gaan wandelen. Dat is niet alleen goed voor mijn stappen, maar ook om even lekker uit mijn werk te zijn en mijn hoofd leeg te maken.”

Hoe lang ze de enkelband uiteindelijk heeft gedragen, weet ze niet precies meer. ,,Maanden, in elk geval.” Het is haar goed bevallen. ,,Ik kon onder andere het aantal stappen en de hoogteverschillen zien.” De enkelband stimuleerde Braschi om meer te bewegen. ,,Ik ben normaal gesproken a-sportief, maar door de enkelband werd ik voortdurend herinnerd aan de oefeningen.

Best mogelijke ondersteuning

En niet alleen werkenden hebben baat bij onze unieke begeleiding. Ook niet-werkenden, mensen die graag weer zelfstandig boodschappen willen doen, op hun (klein)kinderen willen passen of hun sport willen hervatten, kunnen rekenen op een zorgpad dat afgestemd is op hun persoonlijke doelen. Door nauw samen te werken met diverse professionals zorgen we ervoor dat iedereen, ongeacht hun persoonlijke situatie, de best mogelijke ondersteuning krijgt om weer actief en met vertrouwen deel te nemen aan de maatschappij

Interview Friesch Dagblad lezen?

Het hele interview met Daniël en Gea lees je terug bij Friesch Dagblad via deze link.