Spring naar inhoud

De week tegen ondervoeding

Wat is ondervoeding?
Bij ondervoeding heeft iemand een tekort aan energie of voedingsstoffen. Dat leidt vervolgens tot een lager gewicht en het slechter functioneren van het lichaam. Dit komt vooral door de afname van de spiermassa en een tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen.

Van de opgenomen patiënten in het ziekenhuis komt gemiddeld zo’n 15% ondervoed binnen. Het tijdig signaleren ervan is belangrijk om zo de diëtist in te schakelen en de patiënt een advies op maat te geven om de ondervoeding tegen te gaan.

Eiwitten zijn de bouwstoffen van onze spieren
Als iemand ondervoed is, is vaak voornamelijk de spiermassa afgenomen. Tijdens ziekte heeft een volwassene daarom meestal 1,5 tot 2 keer meer eiwit nodig dan in een gezonde situatie. Dit terwijl men in een zieke situatie/tijdens opname vaak minder eet dan gebruikelijk, omdat vaak de eetlust verminderd is.

In het kader van de week tegen ondervoeding en het belang van het signaleren van ondervoeding, deelt de afdeling diëtetiek vandaag eieren uit aan collega's.