Het is 19 september; de ‘Dag van de Diëtist’. Wat maakt het werken als diëtist in een ziekenhuis zo bijzonder? Fleur en Bea werken beide als diëtist in Nij Smellinghe. Fleur is de nieuwste collega binnen het team Diëtetiek en Bea de oudste. Beide vertellen waarom het werken als diëtist zo bijzonder is.
Fleur (26) werkt sinds april dit jaar als diëtist in Nij Smellinghe. Voorheen werkte ze als diëtist in een diëtistenpraktijk.
Wat heeft je ertoe bewogen te kiezen om als ziekenhuisdiëtist te werken?
Fleur: “Ik was al enthousiast over het beeld dat ik had van de ziekenhuisdiëtist. Hiervoor heb ik meerdere redenen: de complexe patiëntenzorg, het samenwerken, de korte lijnen met verschillende disciplines en in teamverband met collega’s werken. De afwisseling in werkzaamheden maakt dat elke dag weer anders is. Ik ben elke dag weer benieuwd wat de dag gaat brengen. Ik vind het leuk om snel te schakelen en te prioriteren.”
Welk verschil zie je met het werken als diëtist in de eerste lijn?
Fleur: “In het ziekenhuis zie je veel verschillende ziektebeelden. En de noodzaak voor dieetadvies is hoger. Het is acuter om de adviezen op te volgen. Bijvoorbeeld als iemand in de eerste lijn af moet vallen, kan de patiënt zelf bepalen wanneer hij het op gaat pakken. In het ziekenhuis is het belangrijker dat het meteen opgepakt gaat worden in verband met bijvoorbeeld een operatie. Op het gebied van ondervoeding heb ik gemerkt dat je in de eerste lijn minder medische informatie hebt en ga je meer uit van wat de patiënt zegt. In de kliniek heb je een medisch dossier waarmee je werkt en krijg je informatie van de artsen, verpleegkundigen en de voedingsassistenten. Daardoor sluiten mijn adviezen beter aan bij de medische situatie en behandeling van de patiënt.“
Tenslotte: “Het werken in Nij Smellinghe geeft mij de mogelijkheid om mij op veel verschillende gebieden te ontwikkelen en het is een hele nieuwe wereld waar ik als diëtist weer in kan groeien. Omdat ik als diëtist oog heb voor de patiënt hoop ik ook mijn steentje bij te dragen aan de goede zorg voor de patiënt.”
Bea (54) werkt sinds 2015 in Nij Smellinghe en heeft vele jaren een diëtistenpraktijk gehad. Op een goed moment is Bea door Nij Smellinghe benaderd om met haar inslag als ondernemer het team Diëtetiek te versterken. Inmiddels heeft Bea plaatsgenomen in het Expertisecentrum voor Lymfovasculaire geneeskunde (ECL).
Waarom heb je ervoor gekozen om in het ziekenhuis te gaan werken?
Bea: “Ik vond en vind het werken in mijn praktijk superleuk omdat je erg op eetgedrag ingaat en als ondernemer is het heel uitdagend om zaken zelf uit te vinden. Maar na 25 jaar vond ik het wel tijd worden voor een nieuwe uitdaging en kwam de vraag van Nij Smellinghe op een mooi moment. Ik houd er net als Fleur van om mij als mens en professional te blijven ontwikkelen en die kans biedt Nij Smellinghe mij. Het werken in een team, in een organisatie werken met zoveel andere disciplines en natuurlijk de specifieke ziekenhuis diëtetiek met sondevoeding, TPV, chirurgie en IC vind ik heel dynamisch. En ik blijf leren.”
Hoe vind je het om voor het ECL te werken?
Bea: “De voeding bij lymfoedeem en lipoedeem is voor veel diëtisten over de hele wereld nog een onontgonnen gebied. Er worden door en voor diëtisten weinig wetenschappelijke artikelen geschreven. Hier wil ik verandering in aanbrengen. Bij het laatste internationale Lymfologiecongres in Rotterdam in 2018 was ik bijvoorbeeld als enige diëtist aanwezig. Ik ben blij met de onderzoekende rol die het ECL neemt en de mogelijkheid die ik heb gekregen om mijn opdracht voor de masteropleiding Healthy Ageing op het gebied van lipoedeem uit te voeren.”
Tenslotte: “Ik vind het mooi om de klinische diëtetiek met mijn vaardigheden op het gebied van gedragsverandering te combineren. Ik heb er ook voor gewerkt meer verbinding te creëren tussen de eerstelijns diëtisten en de tweedelijns diëtisten. Nu weten we elkaar veel beter te vinden en dat werkt prettig.”
Op de foto:
Diëtisten Bea (links) en Fleur (rechts).
Laatste nieuws
-
21 nov 2024
Geslaagde Informatieavond Nij Smellinghe legt uit: plas- en poepproblematiek bij kinderen
-
14 nov 2024
Verhuizing polikliniek Interne Geneeskunde
-
13 nov 2024
‘Bloeden is doodnormaal column gynaecoloog/seksuoloog Esther Nijhuis
-
13 nov 2024
Ondersteuning arbeidsdeskundigen versnelt re-integratie na operatie
-
12 nov 2024
Hoofdingang Nij Smellinghe sluit vanaf vrijdag 6 december 2024
-
12 nov 2024
Tv-gesprek over inzet statushouders om tekorten arbeidsmarkt tegen te gaan
-
11 nov 2024
Fries spreken in de spreekkamer: “Het maakt de patiënt op de één of andere manier een stukje sterker.”
-
11 nov 2024
Oplevering nieuwe zonnecarports: ruim 10.000 zonnepanelen op terrein Nij Smellinghe
-
07 nov 2024
Denken, doen en groeien in Nij Smellinghe
-
05 nov 2024
Ernstig tekort infusen - wereldwijd