Spring naar inhoud

Achtergrondartikel: Zorgen voor later

Het personeelstekort in de zorg is enorm. Het is nu al acuut en het wordt de komende jaren nog nijpender, zeker in Noord-Nederland. Wat doet de sector om de alarmerende prognoses bij te sturen? Michiel Kahmann, voorzitter van Zorg voor het Noorden* vertelt erover in de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden.

Eerder zelfstandig werken
Binnen Zorg voor het Noorden werken de ziekenhuizen aan manieren om meer gespecialiseerde verpleegkundigen op te leiden, zonder dat dit voor extra druk op de afdeling zorgt. Volgens Kahmann zijn er heel veel situaties denkbaar dat ze al eerder zelfstandig kunnen gaan werken, maar dan wel alleen die taken uitvoeren die ze binnen de opleiding al hebben afgerond.

Behouden van bestaand personeel
Minstens zo belangrijk als de instroom van nieuwe mensen, is het behouden van bestaand personeel. “Er wordt wel gesproken over massale uitstroom uit de zorg, maar dat herken ik niet helemaal”, zegt Kahmann. Wel dat mensen besluiten eerder te stoppen met werken, of mensen die de druk van de nachtdiensten niet meer willen en naar een andere functie in de zorg gaan.”

Een klein deel uit het achtergrondartikel: Zorgen voor later. Je leest het hele premium artikel in de Leeuwarder Courant of in het Dagblad van het Noorden van zaterdag 18 december 2021. 

Er zijn genoeg mensen die in de zorg willen werken (eerder verschenen interview)
In een eerder verschenen artikel in het Algemeen Dagblad vertelde Michiel Kahmann hoe Zorg voor het Noorden samen werkt aan het (blijven) binden van de beste zorgprofessionals.

“Door goed te luisteren, flink te investeren in het vernieuwen van opleidingen en maximaal op te leiden zijn het aantal opleidingsplekken met meer dan tien procent opgeschroefd van zo’n 380 naar 420 per jaar. En is de uitval tijdens de opleiding teruggebracht van zo’n 25 naar 10 procent.”

Lees meer.

*Zorg voor het Noorden is een netwerkorganisatie van negen ziekenhuizen en drie ambulancediensten. Wij werken samen omdat we in Noord-Nederland de beste zorgprofessionals aan ons willen (blijven) binden. Alleen zo kunnen we de beste ziekenhuis- en ambulancezorg blijven bieden.