Afasie is een taalstoornis die kan ontstaan bij hersenletsel, meestal na een herseninfarct of hersenbloeding, maar ook door een ongeval, een hersentumor of een infectie in de hersenen. Spreken, begrijpen, lezen of schrijven is vaak van het ene op het andere moment heel moeilijk. Communiceren met anderen wordt een probleem. Afasie heeft impact op heel veel dagelijkse situaties. Er kunnen bijvoorbeeld problemen ontstaan met:
- Een gesprek voeren
- Telefoneren
- Mailen en Whatsappen
- Formulieren invullen
- Boodschappen doen
- Televisie kijken
Afasie verandert het leven enorm!
Verschillende vormen
Afasie heeft verschillende vormen; een afasie is bij iedereen anders. De ernst en de omvang ervan zijn onder meer afhankelijk van de plaats en de ernst van het hersenletsel, het vroegere taalvermogen en iemands persoonlijkheid. Afasie betekent bijna altijd dat er problemen zijn om gedachten en gevoelens duidelijk te maken; de communicatie met anderen verloopt moeilijk(er). De intellectuele capaciteiten zijn echter over het algemeen niet anders dan voorheen.
Onderzoek
Als u opgenomen wordt in het ziekenhuis met hersenletsel, komen er therapeuten aan uw bed. Eén van die therapeuten is de logopedist. De logopedist doet zo snel mogelijk onderzoek naar de communicatieproblemen, bijvoorbeeld door het afnemen van een taaltest. Er wordt vooral ook gekeken naar wat nog wel lukt en hoe dit kan helpen om de communicatie zo goed mogelijk te laten verlopen.
Behandeling
In het ziekenhuis wordt meestal ook al gestart met de logopedisch behandeling. De logopedische behandeling heeft als doel de communicatie tussen u en uw omgeving zo optimaal mogelijk te laten verlopen, door gebruik te maken van alles wat u nog wel kunt. Hierbij wordt rekening gehouden met uw mogelijkheden en wensen. Vaak worden oefeningen gedaan om het begrijpen, spreken, lezen en schrijven te verbeteren. Uw directe omgeving wordt ook bij de behandeling betrokken en krijgt voorlichting en adviezen.
Herstel
In de eerste weken en maanden is er soms veel vooruitgang. De hersenen 'herpakken' zich en de taal gaat elke dag vooruit. Het kan echter ook langer duren voordat herstel optreedt. Het resultaat van de behandeling is afhankelijk van vele factoren. Het is daarom ook moeilijk te voorspellen hoe het herstel zal verlopen.
Na het ziekenhuis
Na ontslag uit het ziekenhuis is meestal nog verdere behandeling nodig. Dit gebeurt in een revalidatiecentrum of een verpleeghuis. Soms kunt u direct naar huis; dan kunt u nog poliklinische afasietherapie krijgen of therapie via een logopediepraktijk.