Spring naar inhoud

U bent bekend met de ziekte glaucoom. U heeft een afspraak gekregen om daarvoor een laserbehandeling te ondergaan.

Doel van de behandeling

Het doel van de behandeling is om de afvoer van water in het oog te verbeteren. Hierdoor blijft de oogdruk laag en is minder kans op schade aan het gezichtsveld. Er bestaan verschillende soorten glaucoom, hiervoor zijn verschillende behandelingen. 

Hoe ontstaat de oogdruk?

Op de afbeelding hiernaast ziet u een dwarsdoorsnede van het oog. In het straalachtig lichaam (het roze orgaan) wordt continu water aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat het oog een bolletje blijft.

Op de onderste afbeelding ziet u dat het water via de pupil naar de kamerhoek stroomt. Hier zit een afvoerkanaal, dit ziet eruit als een soort zeefje.

De oogdruk kan te hoog zijn, omdat er te veel water wordt gemaakt of omdat er moeite is met de afvoer ervan. Dit komt doordat er te weinig ruimte is in de kamerhoek of omdat de weerstand in het zeefje te hoog is. Voor deze verschillende oorzaken zijn twee verschillende behandelingen.


Perifere Iridectomie (PI)

Deze behandeling wordt uitgevoerd bij mensen die te weinig ruimte in de afvoer hebben.

Voordat de laserbehandeling wordt uitgevoerd krijgt u druppeltjes om de pupil heel klein te maken. Vlak voor de behandeling krijgt u een verdovingsdruppel en een lensje tegen uw oog aan. Met de laser maken we dan een gaatje in de iris, zodat het water in het oog zich weer makkelijker kan bewegen. Doordat er meer ruimte in de voorste oogkamer is ontstaan kan het water makkelijk bij de afvoerkanaaltjes komen. Sommige mensen voelen, ondanks de verdoving, toch een deel van de behandeling. Dit is vervelend, maar helaas niet altijd volledig te voorkomen.

Druppelen

Na de behandeling krijgt u een druppeltje om de oogdruk te verlagen. We vragen u om thuis ook nog een week te druppelen met een onstekingsremmer. Hiervoor krijgt u een recept mee.

Controle

Na de behandeling komt u terug controle. Hierbij kijken we of is gelukt om mooie gaatjes te maken. U blijft jaarlijks, en in sommige gevallen vaker, onder controle. Dit omdat bij het ouder worden er weer minder ruimte in het oog kan ontstaan.

Bijwerkingen

De behandeling heeft weinig bijwerkingen. Sommige mensen ervaren wat last van lichtverstrooiing na de behandeling. Dit komt bij ongeveer 3% van de patiënten voor.

Selectieve Laser Trabekuloplastiek (SLT)

Deze behandeling wordt gedaan om de oogdruk te verlagen. Bij deze behandeling wordt er met een laser op het zeefje in de afvoerkanalen geschoten. Hierdoor kan het water makkelijker weg stromen en bij 80% van de patienten zorgt dit voor verlaging van de oogdruk.

Voordat de laserbehandeling wordt uitgevoerd krijgt u druppeltjes om de pupil heel klein te maken. Vlak voor de behandeling krijgt u een verdovingsdruppel en een lensje tegen uw oog aan. Met de laser wordt het afvoerkanaal over 360 graden (helemaal rond) behandeld. Als het goed is voelt u hier niets van.

Na de behandeling

Na de behandeling krijgt een drukverlagend druppeltje. U hoeft thuis niet te druppelen. Na ongeveer twee maanden kunnen we zien of de oogdruk echt gedaald is of dat er nog een behandeling nodig is. We kunnen de behandling met de SLT laser twee keer uitvoeren. Na de behandeling blijft u voor uw glaucoom onder controle bij het ziekenhuis. Het is mogelijk dat de oogdruk na verloop van tijd toch weer oploopt.

Download PDF