Voeding bij een te vroeg en/of te klein geboren baby
Uw baby is te vroeg en/of te klein geboren. Omdat de zuigontwikkeling bij te vroeg en/of te klein geboren baby’s anders verloopt dan bij baby’s die op tijd zijn geboren, is het belangrijk om momenten te creëren om veilig te kunnen leren drinken. Aan de hand van de ‘Checklist Oral Feeding [COF]’ observeren wij hoe het met uw baby gaat voor, tijdens en na de voeding. De checklist wordt met u doorgenomen door de verpleegkundige en/of logopedist.
Met deze folder geven we u graag wat extra informatie en een aantal algemene adviezen.
Wat zijn voedingssignalen?
Uw baby communiceert al met u, ook al is hij of zij nog zo klein. Baby’s doen dit onder andere door kleine signalen af te geven. Tijdens de voeding communiceert uw baby ook met u. U kunt aan uw baby zien of het zich comfortabel voelt of niet.
Voorbeelden van comfortabele voedingssignalen zijn het rustig op schoot liggen, ontspannen zijn en rustig uit de fles of borst drinken.
Voorbeelden van niet comfortabele signalen zijn:
- Wenkbrauwen optrekken, fronzen, neusvleugels opvallend spreiden, ogen wijd openen;
- Onrustig worden, zwaaien en/of strekken met de handen/armen, strakke vuistjes maken;
- Hoofd wegdraaien van de tepel/speen;
- Piepend of klakkend geluid maken;
- Verandering van ademhaling, saturatiedaling;
- Verandering van de kleur van de huid, zoals bleek of grauw zien;
- Verandering van de hartslag.
De verpleegkundigen en/of logopedisten zullen u hierin begeleiden en met u bespreken hoe u deze signalen kan herkennen en hoe u hier op kan reageren.
Fles kantelen
Een voorbeeld van reactie op een niet comfortabel voedingssignaal is een pauze inlassen voor uw baby. U kunt dit doen door de fles te kantelen zodat er even geen melktoevoer is. Uw baby kan zijn aandacht dan even houden op rustig ademen.
Algemene adviezen
- Wacht tot uw baby gaat ‘zoeken’ naar de borst of fles. U kunt dit stimuleren door zachtjes over de wang of lippen te strijken met de tepel of speen;
- Geef de borst of fles met aandacht en blijf kijken naar uw baby tijdens de voeding;
- Als u flesvoeding geeft, zorg er dan voor dat de speen voor de helft gevuld is met melk. Het is daarbij wel belangrijk dat het topje van de speen gevuld is met melk;
- Laat een voeding maximaal 30 minuten duren.
Flesadvies
Voor baby’s die flesvoeding krijgen adviseren wij een fles te kiezen met een kleine speenopening, zodat de melk niet te snel uit de speen loopt. Er zijn meerdere soorten flessen met lage flow te koop. Deze flessen en spenen zijn te koop in drogisterijen, babywinkels maar ook in onze poli apotheek. Als u vragen heeft over de juiste fles en juiste speen, vraag dit dan gerust aan de verpleegkundige of logopedist.
Voeding in zijligging tijdens het geven van de fles
Vaak hebben te vroeg en/of te klein geboren baby’s moeite met het regelen van zuigen, slikken en ademen. Tekenen daarvan zijn buiten adem raken of zich verslikken in het drinken. De baby kan uit zichzelf nog niet voldoende pauzes nemen om rustig te drinken en adem te halen. Bij te vroeg en/of te klein geboren baby’s wordt vaak gekozen om in zijligging te voeden. Door in zijligging te voeden hoeft de baby niet tegen de weerstand in adem te halen. Daarnaast loopt het teveel aan melk in de wang in plaats van gelijk naar de keel. Hierdoor is de kans op verslikken minder groot.
Zorg er voor dat u tijdens de voeding zelf ook lekker zit en dat u de voeding goed kunt observeren. Geef uw benen steun door ze op een krukje of stoel voor u te zetten. Het is voor uw baby helpend als u in een omgeving zit die rustig is. Let er op dat uw baby niet in het felle licht kijkt.
Leg uw baby op de zij met de billen tegen uw buik aan. De knieën van uw baby zijn licht gebogen en de handen zijn in de middenlijn ter hoogte van de borst. Let erop dat het hoofd van uw baby wat hoger ligt dan de billen. U kunt uw baby eventueel los omwikkelen met een doek, maar zorg er dan wel voor dat u de handen nog kan zien en dat uw baby deze vrij kan bewegen.
Vragen
Als u na het lezen van deze folder vragen heeft dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundigen of logopedisten.
Download PDF