Spring naar inhoud

Oogdruppels en oogzalf

In deze folder leest u meer over het gebruik van oogdruppels of oogzalf. U vindt hier een medicatieschema en een uitgebreide oogdruppelinstructie.

Doel medicatie

Over het algemeen krijgt u na een bezoek aan de oogarts of na een oogoperatie een recept voor oogdruppels of oogzalf. Deze medicijnen krijgt u vanwege een oogziekte, bijvoorbeeld glaucoom of vanwege voorkoming/genezing van een infectie. Houdt u dus goed aan het voorschrift. U gaat door met het gebruik van oogdruppels of oogzalf tot de controle bij de oogarts of op de polikliniek of zolang als de oogarts deze

voorgeschreven heeft.

Aandachtspunten

  • Lees de bijsluiter zodat u weet hoe u de medicijnen het beste kunt bewaren en welke bijwerkingen kunnen optreden. Wanneer u de kleine letters van de bijsluiter niet kunt lezen, kunt u bij uw apotheek om een afgedrukte versie met grote letters vragen.
  • Wanneer u een flesje of tube opent, let dan op de houdbaarheidsdatum en noteer de datum van openen op het etiket van het flesje of de tube. Op die manier kunt u later nagaan of u de medicatie nog mag gebruiken. Oogdruppels en oogzalf zijn meestal houdbaar tot één maand na het openen van de verpakking. Meer informatie over de houdbaarheid vindt u meestal op de verpakking of bij uw apotheek.
  • Mocht u per ongeluk uw oog, oogleden of wimpers raken, maak dan het flesje of de tube schoon met een tissue.
  • Wanneer de oogzalf te dik is, kan het helpen de tube van te voren even op te warmen tussen de handen. De verwarmde zalf wordt dunner.

Contactlenzen

Bij het gebruik van oogdruppels adviseren wij u ’s ochtends te druppelen vóór het indoen van de lenzen en/of ’s avonds te druppelen nadat u de lenzen heeft uitgedaan.
 

Druppelt u vaker per dag, dan dient u de lenzen uit te nemen. Harde lenzen kunt u direct na het druppelen weer indoen. Zachte lenzen mag u 30 minuten na het druppelen weer indoen. Het conserveermiddel in de oogdruppels kan schadelijk zijn voor zachte lenzen. Na het gebruik van oogzalf mag u gedurende acht uur geen contactlenzen dragen.

Dosering en tijden

Wanneer u meerdere soorten oogdruppels gebruikt, wacht dan tenminste vijf minuten tussen de verschilende oogdruppels en na vijf minuten de oogzalf.

Oogdruppelinstructie

Druppelen bij een ander

Als u bij een ander druppelt, volgt u in principe dezelfde stappen. Voor u gelden nog een aantal aanvullende adviezen.


Tips voor oogdruppelen bij een kind

Kinderen hebben meestal een hekel aan oogdruppels. Met deze tips lukt het vaak wel:

  • Laat het kind het hoofd achterover houden
  • Zeg dat het de ogen heel stevig dicht mag knijpen.
  • Laat een oogdruppel in de ooghoek naast de neus vallen.
  • Zeg dat de ogen weer open mogen en daarna heel zachtjes weer dicht.
  • Druk dan lang (3 minuten) de traanbuis zachtjes dicht. Dat is net onder het bobbeltje in de ooghoek naast de neus.

Druppelbril

De Druppelbril is een bril die zo ontworpen is dat alle gangbare maten flesjes en pipetjes in de bril passen en stevig vastzitten. Kies simpelweg de opening waar uw

flesje in past en u kunt uw ogen eenvoudig druppelen. Verkrijgbaar bij uw apotheek en makkelijk verkrijgbaar via internet.

Hulpmiddelen

Als u moeite heeft met oogdruppelen, dan kunt u voor advies terecht bij uw apotheek, polikliniek Oogheelkunde of uw thuiszorgorganisatie. Zij kunnen u ook de informatie geven over de mogelijke oogdruppeltechnieken en hulpmiddelen.

Tot slot

Er is een app beschikbaar met een oogdruppelinstructie. Deze kunt u gratis downloaden op uw smartphone. In de App Store en Google Play kunt u de app vinden onder de naam ‘Oogdruppelen’. De app biedt naast de oogdruppelinstructie ook een herinneringsfunctie, zodat u aan de hand van uw eigen ingestelde tijden weet wanneer u moet druppelen.


Oogdruppelschema

Wanneer u meer dan twee keer per dag oogdruppels of oogzalf moet gebruiken, probeer dan de tijdstippen van gebruik zoveel mogelijk over de dag te verspreiden, vanaf opstaan tot slapen gaan. Als u twee keer per dag oogdruppels moet gebruiken, dan moet er 12 uur tussen zitten. De tabel op de volgende pagina kunt u gebruiken als geheugensteun, zodat u alle medicatie op het juiste moment met de juiste dosering gebruikt.

Grip op uw zorg via Mijn Nij Smellinghe

Mijn Nij Smellinghe is het patiëntenportaal van ziekenhuis Nij Smellinghe. Dit portaal is bereikbaar voor alle patiënten die zijn ingeschreven bij Nij Smellinghe. Na het inloggen op www.mijnnijsmellinghe.nl met DigiD met sms-verificatie of via de DigiD app heeft u toegang tot uw medische gegevens. U kunt hier ook afspraken maken, een vraag stellen, vragenlijsten invullen en uitslagen bekijken.

Download PDF