Spring naar inhoud

Ingrepen aan de voorhuid

U komt naar de poli Urologie om een ingreep aan de voorhuid te laten uitvoeren. In deze folder wordt kort uitgelegd wat dit is en hoe het wordt uitgevoerd.

Uw behandelaars:

Dr. Jansen (Uroloog)

Dr. Smorenburg (Uroloog)

Dr. Muller (Uroloog)

Dhr. Beukens (Physician Assistant)

Mevr. Posthumus (Physician Assistant)

Vragen voor de behandeling

Omdat u een ingreep ondergaat, verzoeken wij u de volgende vragen over de MSRA/BMRO bacterie te beantwoorden en contact op te nemen met het secretariaat van de polikliniek Urologie, indien u één van onderstaande vragen met “ja” beantwoordt.

Bent u drager van MSRA/BMRO?

Bent u de afgelopen 2 maanden opgenomen geweest in een buitenlands ziekenhuis of zorginstelling?

Heeft u de afgelopen 2 maanden verbleven in een zorginstelling met een MRSA/BMRO probleem of onbeschermd contact gehad met een MRSA positieve patient?

Heeft u contact gehad met levende mestvarkens, vleeskalveren of vleeskuikens of woont u op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden?


Inleiding

U heeft een vernauwde voorhuid. Dit betekent dat de huid van de penis te strak om de eikel zit. Hierdoor ontstaan er soms problemen bij het plassen. Ook pijn bij het stijf worden van de penis (erectie) en bij geslachtsgemeenschap komt voor.

Voorbereiding

Bij volwassenen kan de ingreep poliklinisch onder lokale verdoving plaatsvinden. Afgeraden wordt om na de ingreep zelf auto te rijden. We raden u aan om ervoor te zorgen dat u naar huis vervoerd wordt. Als u bloed verdunnende middelen gebruikt, moet u dat melden. In overleg met uw behandelaar moet u deze middelen voor de ingreep niet gebruiken.

De operatie

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van poli Urologie. U kunt in de wachtkamer plaats nemen. U wordt opgeroepen en naar een behandelkamer gebracht waar de ingreep plaats vindt. De ingreep wordt door een physician assistant of door een arts uitgevoerd.

U krijgt lokale verdoving. Na de verdoving wordt de penis gedesinfecteerd, waarna de omgeving met steriele doeken wordt afgedekt. Er zijn 3 verschillende ingrepen mogelijk, die hieronder verder worden uitgelegd.

Frenulotomie

Een tekort toompje/riempje van de voorhuid is te verhelpen met een operatie, waarbij het toompje wordt doorgesneden. De behandelaar maakt een dwars doorsneetje in het toompje waardoor deze langer wordt. Er worden oplosbare hechtingen gebruikt. Deze hoeven dus achteraf niet te worden verwijderd. Meestal is een verband niet nodig en krijgt u vaseline op het wondje ter bescherming. De voorhuid, die erover schuift, geeft verder voldoende bescherming. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Preputiumplastiek

Hierbij wordt de ringvormige vernauwing op 3 plaatsen dwars ingesneden. Door de huid op een bepaalde manier te hechten wordt de voorhuid breder. Er worden oplosbare hechtingen gebruikt. Deze hoeven dus achteraf niet te worden verwijderd. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten.

Dorsal slit

Dit is een ingreep, waarbij de voorhuid ingeknipt wordt. Hierdoor is deze gemakkelijk terug te trekken. Er worden oplosbare hechtingen gebruikt. Deze hoeven dus achteraf niet te worden verwijderd. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten.

Nazorg thuis

Na de ingreep is het verstandig de eerste dagen rustig aan te doen. U krijgt vaseline mee naar huis om de eerste paar dagen na de ingreep de hechtingen in te smeren. De hechtingen zullen vanzelf oplossen na 10 tot 14 dagen.

U kunt paracetamol tabletten nemen tegen de pijn. Niet meer dan 8 tabletten (500 mg) per 24 uur. Om zwelling te voorkomen adviseren we om de penis zoveel mogelijk omhoog tegen de buikwand te dragen. De dag na de ingreep mag u weer douchen. Geadviseerd wordt om 2 weken niet te sporten en te zwemmen. Het is beter om geen geslachtsgemeenschap te hebben tot u ziet dat de wond goed genezen is.


Complicaties

Complicaties komen zelden voor. Mogelijke complicaties zijn nabloeding, ontsteking en koorts. Neem contact op met de poli Urologie als de pijn erger wordt, bloed uit de wond komt of koorts krijgt boven de 38,5 °C.

Controle

Controle is niet nodig of wordt zo nodig met u afgesproken.

Verhinderd

Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de poli Urologie.

Tot slot

Deze brochure is een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelaar. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tijdens werkdagen contact opnemen met de poli Urologie.

Telefoon poli Urologie:          0512588811

Download PDF