Spring naar inhoud

Contactlensspreekuur

U heeft een bril (nodig) en overweegt nu om contactlenzen te gaan dragen. Dan komen er allerlei vragen op: Zou dit iets voor mij zijn? Kan dat met mijn oogafwijking? Welk type contactlens is voor mij het meest geschikt? Zijn contactlenzen gevaarlijk? Op de polikliniek Oogheelkunde van Nij Smellinghe kunnen we antwoord geven op deze vragen.

Harde en zachte lenzen


Er zijn twee soorten contactlenzen: harde zuurstof doorlatende lenzen en zachte lenzen. Beide types hebben voor- en nadelen. Zo corrigeren harde lenzen (ook wel vormstabiele lenzen genoemd) onregelmatige hoornvliesafwijkingen, zoals hogere cilinders, beter dan zachte lenzen. Aan de andere kant dragen zachte lenzen veel comfortabeler en went u sneller aan dit type lenzen.

Contactlensspecialist


De keuze voor de beste contactlens wordt gemaakt tijdens een consult bij een contactlensspecialist van Care Lens op ons Contactlensspreekuur. De kromming van uw hoornvlies, de traanvochtproductie, de oogleden, de knipperbeweging en het zuurstofgehalte van uw hoornvlies zijn enkele aspecten die de contactlensspecialist onderzoekt, alvorens u een contactlensadvies te geven.

Tijdens het consult geeft u aan wat u verwacht van de contactlenzen. Wilt u de hele dag contactlenzen dragen of halve dagen? Wilt u er mee sporten? Wat voor werk doet u (verricht u bijvoorbeeld intensief beeldschermwerk of werkt u in de bouw)? Ook die aspecten neemt de contactlensspecialist mee in het advies.


Samenwerking tijdens Contactlensspreekuur


De oogartsen van Nij Smellinghe werken samen met de contactlensspecialist tijdens het Contactlensspreekuur. Door de aanwezigheid van zowel de contactlensspecialist als de oogartsen en de ziekenhuisfaciliteiten, kan oogzorg van de hoogste kwaliteit worden gegarandeerd.

Betrouwbaar pentacam-onderzoek


Naast de unieke samenwerking, draagt ook de pentacam (meetapparaat) bij aan de hoge kwaliteit van oogzorg. De pentacam is het meest betrouwbare apparaat om het oog in kaart te brengen. Een pentacam-onderzoek, een zogenaamde corneatopografie, helpt om te bepalen of het hoornvlies een natuurlijke vorm heeft of juist onregelmatig is (een cilinderafwijking). Hier worden de contactlenzen op aangepast.

Bijna de helft van alle mensen heeft een cilinderafwijking. In bijna alle gevallen is dat volkomen onschuldig. In sommige gevallen ontstaat de cilinder door een oogafwijking, zoals een keratoconus (dunner worden en vervorming van hoornvlies).

Met behulp van de pentacam, die het hoornvlies op tienduizenden punten meet, is het mogelijk om contactlenzen met de hoogst mogelijke precisie aan te meten.

Discipline


Belangrijk om u te realiseren is dat het dragen van contactlenzen van de drager discipline vereist. Om veilig en verantwoord contactlenzen te dragen moet u met een aantal zaken rekening houden. Lenzen te lang in houden en het gebruik van ongeschikte contactlensvloeistoffen geven bijvoorbeeld vroeg of laat oogklachten. Ogen zijn kwetsbaar en oogartsen zien dagelijks patiënten met contactlens-gerelateerde oogheelkundige problemen. De meeste problemen kunnen zij toeschrijven aan slecht passende lenzen en verkeerd contactlensgebruik.

Afspraak maken


Via de polikliniek Oogheelkunde kunt u telefonisch een afspraak maken voor het Contactlensspreekuur met contactlensspecialist Sabrina van Bockhooven - Grine. Zij is technisch oogheelkundig assistent (TOA) en docent contactlenzen op het Deltion College in Zwolle. De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur op telefoonnummer (0512) 588 803.

Download PDF