Aard en doel van de behandeling van Avastin
U krijgt binnenkort een behandeling voor uw maculadegeneratie. Voordat u een besluit neemt over deze behandeling, is het belangrijk dat u deze informatie leest. Deze patiënteninformatie geeft uitleg over de behandeling met Avastin. Stel gerust vragen aan uw oogarts als er iets niet duidelijk is. Alleen als u onderstaande informatie begrijpt, kunt u beslissen of u voor de behandeling kiest.
Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij nieuwe vaten in het oog ontstaan. Deze nieuwe vaten kunnen gaan lekken. Hierdoor ontstaat een daling van de gezichtsscherpte. In de nabije toekomst kan uw gezichtsvermogen nog verder afnemen. Voor deze complicatie bestaat nog geen goede behandeling. Met de aan u voorgestelde behandeling met Avastin wordt geprobeerd uw huidige gezichtsvermogen te behouden, misschien zelfs iets te verbeteren. Het middel Avastin is niet voor maculadegeneratie geregistreerd, maar wel voor andere toepassingen. De behandeling met Avastin is vrijwillig en u mag altijd besluiten om van de behandeling af te zien.
Informatie over het geneesmiddel
Avastin is een geneesmiddel dat vaatnieuwvorming en vaatlekkage remt door het blokkeren van een belangrijke groeifactor, VEGF genaamd. VEGF speelt ook bij de ontwikkeling van maculadegeneratie een belangrijke rol. Onderzoek heeft uitgewezen dat het remmen van groeifactoren met VEGF-remmers vaatnieuwvorming en vaatlekkage in het oog kan tegenhouden. Het gevolg is dat de gezichtsscherpte in veel gevallen stabiliseert en bij een deel van de patiënten zelfs iets verbetert.
Het gunstige effect van Avastin op maculadegeneratie is bewezen. Het middel is in effectiviteit gelijk aan Lucentis. Of Avastin ook bijwerkingen heeft als het in het oog wordt gebruikt, is niet met zekerheid te zeggen. Tot nu toe zijn geen ernstige bijwerkingen beschreven. Het oog kan wat rood en gevoelig zijn. Dit is het gevolg van een injectie en niet van Avastin.
Het is dus belangrijk dat u zich realiseert dat er onzekerheden zijn bij een behandeling met Avastin. Uw oogarts is van mening dat, ondanks deze onzekerheden, een behandeling met Avastin voor u op dit moment de beste keuze is.
Behandeling
Avastin wordt drie tot zes keer, om de vier tot zes weken, per injectie in het oog toegediend. Voor de injectie wordt het oog met druppels verdoofd, zodat u van de injectie zelf weinig tot niets voelt. U wordt afgeraden om na de behandeling zelf auto te rijden voor de rest van die dag. Controles worden afgesproken na ongeveer vier tot zes en na tien tot twaalf weken.
Onderzoek
- Bepaling van de gezichtsscherpte.
- OCT-scan en eventueel een fluorescentie angiogram.
- Afhankelijk van het resultaat van de behandeling kan overwogen worden om nogmaals een serie Avastin injecties te geven ja of nee.
Wat zijn de mogelijke voordelen van een injectie met Avastin?
Het geneesmiddel Avastin remt één van de belangrijkste groeifactoren in het oog. Deze stimuleert vaatgroei en vaatlekkage. Remming van deze groeifactor kan leiden tot een afname en zelfs het mogelijk verdwijnen van de vaatnieuwvorming en vaatlekkage in uw oog. Als u goed reageert op de behandeling met Avastin kan voorkomen worden dat uw gezichtsvermogen verder achteruitgaat. Of u goed reageert, is van tevoren nooit te voorspellen.
Wat zijn de risico’s van een Avastin behandeling?
Er zijn risico’s verbonden aan de toediening van Avastin in het oog, maar de kans erop is gering. Complicaties zijn pijn aan het oog, roodheid van het oog, verhoogde oogdruk, bloedingen en netvliesloslating. De complicaties kunnen leiden tot een daling van het gezichtsvermogen bijv. bij een inwendige oogontsteking.
Wat gebeurt er als u wilt stoppen met de behandeling met Avastin?
Of u voor een behandeling met Avastin kiest, beslist u zelf. U kunt er altijd mee stoppen. Uw beslissing zal uw relatie met uw oogarts niet beïnvloeden en uw toegang tot medische zorg in de toekomst niet in gevaar brengen.
Contact
Als u last heeft van pijn, roodheid, waziger zien, gezichtsvelduitval of andere klachten, dan moet u onmiddellijk de afdeling oogheelkunde bellen. Tijdens kantooruren kan dit op (0512) 588 803 of (0512) 588 801. Buiten kantooruren kunt u bellen met (0512) 588 888 en vragen naar de dienstdoende oogarts of kunt u contact opnemen met uw huisarts.
Download PDF