Spring naar inhoud

Gebruik drinkvoeding

In overleg met de diëtist is besloten dat u drinkvoeding gaat gebruiken, omdat u meer voedingsstoffen nodig heeft dan u op dit moment binnenkrijgt. De drinkvoeding wordt geleverd door de poliklinische apotheek van Nij Smellinghe of via facilitair bedrijf Sorgente of Mediq Tefa. In deze folder leest u wat drinkvoeding is en over het gebruik ervan.

Wat is drinkvoeding?

Drinkvoeding is vloeibaar. Dat is prettig, omdat drinken bij ziekte vaak gemakkelijker gaat dan eten. De drinkvoeding is verpakt in flesjes van 125 of 200 ml en bevat veel calorieën, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Kortom, alles wat u nodig heeft en anders met de dagelijkse voeding ook zou binnenkrijgen.

Het dagelijks gebruik:

Met de diëtist is afgesproken dat de inname van  …...…  flesjes per dag voor u optimaal is.

Drinkvoeding is een aanvulling op uw dagelijkse voedingsinname en geen vervanging.

Gebruik de drinkvoeding niet vlak voor een maaltijd, maar tussen de maaltijden door. Daardoor voorkomt u dat de drinkvoeding ten koste gaat van de gewone maaltijd, omdat u al een vol gevoel hebt.

De meeste drinkvoeding is zoet van smaak. Dat is om de bijsmaken van de vitamines en mineralen te verminderen. U kunt de zoete smaak verminderen door de drank koud te drinken, eventueel aangevuld met een ijsklontje, een scheutje melk of karnemelk.

  • Het is niet per se nodig om met het bijgeleverde rietje uit het flesje te drinken. Als u het prettig vindt, kunt u de inhoud van het flesje uitschenken in een beker of glas. Bij misselijkheid kan het juist helpen om met het rietje uit het flesje te drinken. De geur van de drinkvoeding is dan namelijk minder aanwezig.
  • Het gevoel van slijmvorming in mond of keel na inname van drinkvoeding is te verminderen door tussendoor regelmatig een slokje water te nemen. Ook kunt u na het opdrinken een ijsklontje in de mond nemen. Door drinkvoeding aan te lengen met karnemelk (zuur) heeft u ook minder last van slijmvorming.
  • Ziekte, medicijngebruik en de drinkvoeding kan leiden tot smaakverandering. Iets dat u voorheen niet lustte, kunt u nu wel lekker vinden en omgekeerd.
     

Voor recepten waarin de drinkvoeding is verwerkt, tips en adviezen verwijzen wij u naar de website www.samensterkerzijn.nl en de NutriApp. Deze is gratis te downloaden in de App Store (voor Apple gebruikers) en de PlayStore (voor Android gebruikers). Beschikt u niet over internet? Vraag dan uw diëtist naar deze informatie.

Bewaren

U kunt de flesjes drinkvoeding in een gesloten verpakking buiten de koelkast bewaren. Bewaar de flesjes bij voorkeur op een koele, donkere plaats, bijvoorbeeld in een keukenkast of kelder. Een geopend flesje drinkvoeding kunt u twee uur buiten de koelkast bewaren. In de koelkast is een geopende verpakking nog 24 uur houdbaar.

Vergoeding

De zorgverzekeraars vergoeden de drinkvoeding. Net als bij uw medicatie gaan de kosten eerst wel van uw eigen risico af. De diëtist zorgt voor een machtiging van uw zorgverzekeraar.

Proefpakket

Bij de eerste bestelling ontvangt u een proefpakket met verschillende smaken drinkvoeding. Als dat pakket bijna op is kunt u zelf de vervolgbestelling doen. Als uw proefpakket is geleverd door de ziekenhuisapotheek, neemt u voor de vervolgbestelling contact op met uw eigen apotheek. Als het proefpakket is geleverd door één van de facilitaire bedrijven, neemt u voor de vervolgbestelling contact op met het betreffende facilitair bedrijf. Aan de apotheker of het facilitair bedrijf kunt u uw smaakvoorkeur voorleggen.

Vragen

Bij vragen over bestellingen of leveringen van de drinkvoeding kunt u op werkdagen telefonisch contact opnemen met:

Poliklinische Apotheek Nij Smellinghe (naast de Dokterswacht): (0512) 588 870 (9.00 - 17.00 uur) 
Facilitair bedrijf Tefa Mediq: (030) 282 12 22 (8.15 – 17.30 uur)
Facilitair bedrijf Sorgente: (030) 634 62 62 (8.30 – 17.00 uur)

Bij vragen over het gebruik van drinkvoeding, klachten of ongewenst gewichtsverlies kunt u contact opnemen met de afdeling Diëtetiek: telefoonnummer (0512) 588 642 (dagelijks tussen 9.00 en 9.45 uur en tussen 13.30 en14.00 uur, m.u.v. vrijdagmiddag).

Download PDF