Spring naar inhoud

Borstvergroting

Inleiding

U bent in ziekenhuis Nij Smellinghe geweest voor een gesprek over borstvergroting. In deze folder leest u over de (mogelijke) aanleiding voor deze operatie, de voorbereidingen, de operatie zelf en de periode na de opera¬tie. Ook vindt u informatie over het te verwachten resultaat van een borstvergroting en de kosten van de operatie.

Aanleiding voor een borstvergroting

Borsten spelen een rol bij het zelfbeeld dat vrouwen hebben: de aanwezigheid van borsten kan samenhangen met het zich vrouw voelen en aantrekkelijk voelen. Dit wordt mede bepaald door de cultuur waarin de vrouw leeft. Bij sommige vrouwen bestaat een verlangen naar grotere borsten. Een aantal vrouwen heeft nooit voldoende borstontwikkeling gekend. Bij anderen zijn in de loop van het leven de borsten kleiner geworden. Als dit verlangen problematisch wordt, kan de wens van een operatieve borstvergroting ontstaan. De beslissing voor een borstvergroting moet een vrouw zeer weloverwogen nemen, omdat een borstvergroting een aantal nadelen heeft. Het is van belang dat een vrouw de borstvergroting zelf wil en niet omdat de partner het wil. Een borstvergroting kan geen relatie redden.


De informatie in deze folder kan u misschien helpen om de voor- en nadelen van een operatie op een rijtje te zetten. Of u de operatie ook werkelijk wenst, is uw persoonlijke beslissing.

Voorbereidingen

Het is beter om voor de operatie geen bloedverdunnende medicijnen te gebruiken. Meestal wordt als regel aangehouden:

  • Stop tien dagen voor de operatie met het gebruik van aspirine (ook 'kinder'-aspirine), Ascal, APC of asprobruis. Gebruik ook de eerste tijd na de operatie geen aspirine.
  • Stop drie dagen voor de operatie met het gebruik van Sintrom(mitis). Bespreek dit van tevoren met uw plastisch chirurg.
  • Nicotinegebruik vergroot de kans op stoornissen in de wondgenezing. De arts raadt u daarom dringend aan: stop vanaf drie weken voor de operatie met roken en houdt dit vol tot een week na de operatie.
  • Het is handig om op de dag van de operatie alvast een katoenen sport-BH met achtersluiting en onderaan een brede band mee te nemen naar het ziekenhuis. Deze BH moet één cup-maat groter zijn dan uw huidige maat.

Hoe verloopt een operatie?

De operatie gebeurt tijdens een kortdurende opname (van één tot twee dagen). Omdat u vooral de eerste nacht pijn kunt hebben, is zo'n kortdurende opname prettig.


Een borstvergroting gebeurt onder narcose. De duur van de operatie is ruim een uur. De prothese wordt ingebracht via een huidsnede aan de onderkant van de borst of in de oksel. De plastisch chirurg plaatst de prothese onder de borstklier of wat dieper, onder de borstspier. Uw plastisch chirurg overlegt met u wat hij in uw geval aanraadt. Daarbij is uw eigen voorkeur van belang en ook de huidige vorm en opbouw van uw borsten.

Na de operatie

De plastisch chirurg overlegt met u wanneer u weer Sintrom(mitis) of aspirine kunt gaan gebruiken. Tot die tijd kunt u als pijnstiller paracetamol gebruiken.
Vanuit de wond komen een paar rubberslangetjes (drains) naar buiten. Deze drains zorgen ervoor dat het wondvocht naar buiten afgevoerd wordt. Meestal na een dag worden de drains verwijderd.
Als het verband eraf is moet u de eerste tijd dag en nacht een sport-BH dragen.


De eerste week moet u veel rust te houden en eventuele werkzaamheden beperken tot licht huishoudelijk werk. Na zes weken kunt u zware werkzaamheden en sportactiviteiten weer hervatten.
Bij het ontslag krijgt u een afspraak voor controle op de polikliniek mee. Deze controle is ongeveer een week na het ontslag uit het ziekenhuis. De plastisch chirurg controleert de wond en de hechtingen worden verwijderd. In de weken hierna kunt u geleidelijk uw normale activiteiten hervatten.

Complicaties

Zoals bij elke operatie bestaat ook bij borstvergroting een kleine kans op nabloeding of wondinfec¬tie, waardoor de prothesen verwijderd moeten worden.

Te verwachten resultaat


Het gevolg van een borstvergroting is doorgaans dat de benodigde BH één maat groter wordt. Het gevoel in de tepels blijft meestal hetzelfde. Een enkele keer kan het gevoel wat afnemen of juist iets meer prikkelbaar worden. Na een borstvergroting blijft de mogelijkheid tot het geven van borstvoeding aanwezig.

Prothesen

Prothesen die gebruikt worden zijn gevuld met siliconengelei of met een oplossing van water en zout (hetzelfde als infuusvloeistof). In de media is nogal wat ophef geweest over het effect van siliconen-prothesen. Maar er zijn wetenschappelijk gezien geen harde bewijzen dat siliconen gevaarlijk zijn voor het lichaam, maar 100% zekerheid dat ze ongevaarlijk zijn is er ook niet. Het voordeel van siliconen-prothesen is dat ze zachter zijn dan de prothesen die gevuld zijn met water en zout. Prothesen die gevuld zijn met water en zout zijn in ieder geval ongevaarlijk, omdat de vloeistof dezelfde samenstelling heeft als het lichaamsvocht.


Het is onzeker hoe lang een prothese in het lichaam intact blijft. Het wordt aanbevolen siliconen-prothesen na 12 tot 15 jaar te vervangen. Een met water en zout gevulde prothese hoeft alleen vervangen te worden als de prothese leegloopt door materiaalbreuk.

Het kapsel rond de prothese

Rond ieder kunstmatig voorwerp in het lichaam, zoals een kunst¬heup, pacemaker en borstprothese, vormt het lichaam een littekenkapsel. Dit kapsel is doorgaans zacht tot redelijk zacht. Soms gaat het kapsel schrompelen. Bij een borstvergroting zorgt dit voor een stug en hard aanvoelende, pijnlijke borst. De kans dat dit gebeurt is enige procenten.
De oorzaak van dit proces is niet bekend. Over het algemeen kan het probleem goed verholpen worden door operatief dit geschrompelde kapsel te verruimen of te verwijderen. Als dit onvoldoende helpt dan is verwijdering van de borstprothese met kapsel vaak de beste oplossing. Als u dit wenst kan er wel direct een nieuwe prothese geplaatst worden.

Knobbeltjes

Het onderzoek van de borsten naar ‘knobbeltjes’, zoals iedere vrouw regelmatig moet uitvoeren, blijft mogelijk. Wanneer het noodzake¬lijk is om röntgenfoto's van de borsten te maken, dan blijkt dat borstprothe¬sen dit onderzoek minder betrouwbaar maken. Dit kan tot gevolg hebben dat de chirurg eerder beslist om een knobbeltje te verwijderen of dat een kwaadaardig gezwel later wordt ontdekt.

De kosten

Een borstvergroting wordt niet vergoed door het ziekenfonds. De patiënt moet zelf betalen en mag ook zelf een kliniek uitzoeken. De plastisch chirurg kan u inlichten over de kosten en de manier waarop deze zijn opgebouwd (honorarium, huur operatiekamer, verblijf ziekenhuis).
Alle ingrepen en operaties die zelf betaald moeten worden, worden in het MCL uitgevoerd.

Vragen?

Heeft u nog vragen na het bezoek aan de polikliniek en het lezen van deze informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek. Zonodig kunt u een afspraak maken voor het spreekuur. Een tip is om uw vragen van tevoren op te schrijven.

Download PDF