Spring naar inhoud

Inleiding

Binnenkort komt u naar ziekenhuis Nij Smellinghe voor een correctie van de oogleden. In deze folder leest u over de mogelijke aanleiding tot deze operatie, de voorbereidingen, de operatie zelf en de periode na de operatie. Ook vindt u informatie over het te verwachten resultaat en de kosten van de operatie.

Aanleiding tot een ooglidcorrectie

De klachten die men van de oogleden kan hebben, variëren. Soms kunnen de oogleden mechanische bezwaren geven, zoals een zwaar en vermoeiend gevoel op de wimpers, een belemmering van het gezichtsveld of het plakken van de huid aan brillenglazen.


Vooral voor de onderoogleden geldt, dat er vaak niet alleen teveel aan huid is, maar ook een teveel aan spier- en uitgezakt vetweefsel. Dit alles verklaart de aanwezigheid van de ‘wallen onder de ogen’.
Daarnaast vindt men soms de oogleden niet mooi. Dit omdat ze door teveel huid een oude indruk wekken. Ook zijn onaangename opmerkingen uit de omgeving onplezierig.


De informatie in deze folder kan u misschien helpen de voor- en nadelen van een operatie op een rijtje te zetten. Of u de operatie ook werkelijk wenst, is uw persoonlijke beslissing.


Voorbereidingen

Het is beter om voor de operatie geen bloedverdunnende medicijnen te gebruiken. Meestal wordt als regel aangehouden:

  • Stop tien dagen voor de operatie met het gebruik van aspirine (ook 'kinder'-aspirine), Ascal, APC of asprobruis. Gebruik ook de eerste tijd na de operatie geen aspirine. 
  • Stop drie dagen voor de operatie met het gebruik van Sintrom(mitis). Bespreek dit van tevoren met uw plastisch chirurg.

Hoe verloopt de operatie?

Over het algemeen gebeurt de operatie poliklinisch.

 In de meeste gevallen krijgt u een plaatselijke verdoving. Tijdens de operatie verwijdert de plastisch chirurg een strook huid, en haalt hij/zij zonodig ook een stukje spierweefsel en vetweefsel weg.

Na de operatie

De plastisch chirurg overlegt met u wanneer u weer Sintrom(mitis) of aspirine kunt gaan gebruiken. Tot die tijd kunt u als pijnstiller paracetamol gebruiken.
Na de operatie kunt u direct weer naar huis.

Vooral de eerste dagen na de operatie moet u goed rust houden (geen zware lichamelijke werkzaamheden, niet bukken e.d.). De eerste week is het gebied rond de ogen gezwollen. De eerste dagen kan de zwelling aanzienlijk zijn. Dit gaat vaak gepaard met enige blauwpaarse verkleuring. U kunt dit enigszins camoufleren door het dragen van een zonnebril. Over het algemeen vermindert de zwelling na een aantal dagen. Maar soms houdt de zwelling aanmerkelijk langer aan.Na drie tot zeven dagen komt u naar de polikliniek voor controle van de wonden en het verwijderen van de hechtingen.


Het is raadzaam om de eerste weken na het verwijderen van de hechtingen de verse littekens in te smeren met een verzorgende huidcrème en enigszins te masseren.

Te verwachten resultaat

Het teveel aan huid van de bovenoogleden en de wallen onder de ogen kunnen door een ooglidcorrectie aanzienlijk verholpen worden. Over het algemeen zijn de littekens na enige maanden niet of nauwelijks meer zichtbaar. Een enkele maal kan na de operatie een nabloeding ontstaan. Hierdoor zwelt het wondgebied aanzienlijk en is heroperatie noodzakelijk. Een enkele keer is het noodzakelijk om een kleine nacorrectie te doen. Bijvoorbeeld van een opgetreden asymmetrie, een minder fraai litteken of van een naar buitengedraaide rand van het onderooglid.


Verwacht u niet dat uw oogleden volledig glad en strak worden. Ook zal het operatie-effect niet eeuwig aanhouden. In de loop der jaren ontstaat door verlies van elasticiteit van de huid weer enig huidoverschot. Een enkele maal wordt, wanneer men op jongere leeftijd geopereerd is, de operatie jaren later nog eens herhaald.

De kosten

Of uw ziektekostenverzekering de operatie vergoedt, hangt af van de polisvoorwaarden. Soms zijn deze bij de plastisch chirurg bekend, soms ook niet. Bij twijfel over vergoeding moet u eerst duidelijkheid krijgen bij de verzekeringsmaatschappij voordat u de operatie laat verrichten. Deze machtiging vragen wij voor u aan. Voor het eventueel opsturen van foto's dient u zelf zorg te dragen. U krijgt zelf bericht over de goedkeuring en ook het ziekenhuis krijgt hier bericht van. wij nemen dan contact met u op.

Als u de ingreep zelf betaalt, dan kan de plastisch chirurg u inlichten over de kosten, en de manier waarop deze zijn opgebouwd (honorarium, huur operatiekamer, verblijf daghospitaal).

Vragen?

Heeft u nog vragen na het bezoek aan de polikliniek en het lezen van deze informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek. Zonodig kunt u een afspraak maken voor het spreekuur. Een tip is om uw vragen van te voren op te schrijven.

Download PDF